Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
NEZADOVOLJAN

SRDITI TRENER RIJEKE SARKASTIČNO DOBACIO 'Pomalo je čudno da na utakmici više puta vidiš pomoćne suce nego svog igrača'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. prosinac 2016. 16:59

Kada prvenstveni raspored nogometašima Rijeke servira utakmice protiv Slavena Belupa ili Intera, lica im se najčešće namrgode jer je riječ o suparnicima koji su itekako poljuljali ambicije Bijelih prošle sezone.

S druge strane, Hajduk i Split suparnici su protiv kojih Riječani imaju itekako uspješan skor. U posljednje 24 utakmice protiv splitskih momčadi Kekove su momčadi ostvarile 17 pobjeda i sedam remija, u rubrici porazi stoji nula, stoga na Rujevici vlada silan optimizam da će Bijeli u nedjelju i matematički potvrditi jesensku titulu.

- Čestitam svim momčadima koje su tu seriju napravile. Puno je lakše sjesti na klupu u prvoj minuti ili ustati u 95. nego biti na igralištu - rekao je Matjaž Kek, koji u najavi sutrašnje utakmice nije ostavio dojam da je prebolio sve što se događalo za vrijeme i nakon utakmice na Maksimiru.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Teško se izolirati

Dojam je da su ga najviše pogodile stvari koje su posljednjih dana okupirale medijski prostor, zbog čega je govorio o stabilizaciji momčadi uoči susreta sa suparnikom kojeg respektira.

- Ovaj tjedan iza Maksimira probali smo stabilizirati za još jedno teško gostovanje. Vidjeli ste u posljednjim danima što Rijeka znači, a da bismo ostvarili što moramo, treba biti spreman i fizički i psihički. Zadovoljan sam kako smo istrčali na Maksimiru makar nas je na terenu bilo manje nego obično - govorio je trener Riječana dodajući da ne smatra da momčad treba isključiti iz svega što se događa s njom u vezi.

- Danas ne možete izolirati momčad od nekih stvari jer informacije lete sa svih strana. Ali ne treba se zatvarati u kutiju i biti u bestežinskom stanju. Treba to prihvatiti kao dio igre i situacije u kojoj je Rijeka sada, a to je prvo mjesto.

Nije Keku trebalo posebno postavljati pitanje, sam se dotaknuo u najmanju ruku čudne situacije da su nakon burne utakmice na Maksimiru delegirani isti pomoćni suci, Borut Križarić i Goran Loparac. Ne toliko zbog sumnje u njihove kvalitete koliko zbog činjenice da će svaka njihova odluka biti pod povećalom.

- Pomalo je čudno da na utakmici više puta vidiš pomoćne suce nego svog igrača, ali tako se dogodi, vjerojatno je to naša sudbina. Zato sam zadovoljan što se Andrijašević vraća, on je jedan od igrača koji može popuniti sve ove rupe koje imamo u ofenzivnom dijelu.

Pripremate li igrače posebno za takve stvari?

- Niti ne govorim o tome. Od deset utakmica dva puta spomenem suca, i to glavnog. Mene to ne zanima te ni njih ne treba zanimati. Nisam zadovoljan nekim reakcijama na igralištu, sada kada znaš na čemu si, kada ti je poruka jasna, nema smisla gubiti energiju i ljude. Ne možemo ništa ispraviti komentarima, moramo razmišljati o kvaliteti svoje igre, a na sve ostalo trošiš energiju.

Veselim se Franku

Nije se Kek želio osvrtati niti na istup predsjednika Damira Miškovića, koji je dao ostavku na sve funkcije u HNS-u pa istaknuo uvjete pod kojima je spreman ostati. Je li delegiranje sudaca za nedjeljnu utakmicu svojevrsna poruka Riječanima koji su digli glas?

- Jesu li te stvari povezane, morate pitati predsjednika. Ja o tome nemam mišljenje, nisam čovjek od teorija, ja sam na terenu i razmišljam kako će Martić odigrati kao na Maksimiru, kako će se Andrijašević uključiti u igru, kako ćemo zadržati tu izuzetnu fiziku i defenzivni blok Splita odnosno naći zamjene za igrače koji nam očito fale.

Hoće li Matjaž Kek iskoristiti poznanstvo s Aleksanderom Čeferinom, predsjednikom UEFA-e koji je vodio Slovenski nogometni savez u vrijeme kada je on bio izbornik, i upoznati ga s problematikom u hrvatskom nogometu?

- Čeferina poznam, ali ta je problematika prije svega stvar HNS-a. Sigurno da Kek nije taj koji će čistiti ili nešto više. Ionako previše pametujem, pa me vuku okolo i jedva dočekaju. Ja se veselim što konačno vidim Franka na igralištu, kada već svaki tjedan vidim ista lica. Nisam za analize i intervjue iz birtije. Možemo razgovarati o nogometu, igri, mene to zanima. Bio sam zadovoljan stvarima u posljednjim utakmicama, u nekima nismo bili dobri, no o tome smo razgovarali s igračima i tu želimo ostati.

Pozitivna je stvar pred završnicu jesenskog dijela i što su Bijeli na Maksimiru ponovo pokazali da se dižu u formi, što je dobra najava nakon malog pada koji je posebno došao do izražaja na gostovanju kod Slavena Belupa.

- Kada vidiš lice i govor tijela, onda ti je jasno da su unutra. Da teško gutaju sve to skupa, ali da žele ići dalje. Na dobrom smo putu, na meni i stožeru je da im damo maksimalnu podršku. Kada se igra za naslov, a bio sam već u takvim situacijama, moraš biti moćan na svim poljima, a ne samo na terenu. Isto tako, neke stvari i mi sami moramo ispraviti, ne dopustiti da se dogode na igralištu i izvan igrališta, da bismo prihvatili tu igru.

Sami sebi opasni

Unatoč pozitivnim signalima Kek i dalje smatra da Rijeka sama sebi može biti najveći suparnik.

- Najveća opasnost prijeti od nas samih. Razgovarao sam o tome s igračima, svjesni su kvalitete, mogućnosti i prostora za napredak. Momčad je u formiranju te korektnim ponašanjem i respektom prema svakom suparniku mogu nadograditi kvalitetu svoje igre. Kao pojedinac i kao momčad. Nitko neće pred Rijeku izaći, skinuti gaće i čekati. To moramo zaboraviti i tako se moramo ponašati - zaključio je trener Matjaž Kek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:18