Foto: Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
'HAJDUKOV PUSKAS'

STIJENA KOJA RAZBIJA SVE PRED SOBOM I RAZBUKTAVA EUFORIJU 'Prvo ljeto i borba za Europsku ligu, pa borba za titulu HNL-a'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 27. svibanj 2017. 01:11

PIŠE: SLAVEN ALFIREVIĆ

Marko Futacs, opet i iznova, dva u Koprivnici, to je 18 golova! I nanovo misao leti prema Marijanu Pušniku koji ga je želio i doveo u koprodukciji sa Marijom Brancom, ljetos, ali ga nije dočekao uživati.

Došao je Futacs kao "Hromi Daba", tako se u mlado doba vašeg reportera zvao jedan lik iz Disneya; pa se ozlijedio protiv Junaka i nije ga bilo dugo. Došao je u Hajduk kao u toplice, na oporavak.

Rijetki su tvrdoglavili da u njemu čuči klasa A, a Futacs se grizao, radio je marljivo i krvavo.
I onda je počeo. Futacs, jedan, dva... sve u šesnaest, ma što 16, to je 18 golova na kraju sezone! I žezlo vodećeg strijelca lige. Počast koju Hajduk zaslužuje nakon četvrt stoljeća, nakon 25 godina od Ardijana Koznikua kometa golgetera lige obasjat će Poljud.

Postoji još neka luda matematika koja mu ne da proslaviti titulu najboljega. Dok ovo pišemo na tribinama Koprivnice, kao friški raport o igraču koji će tek dogodine zaludjeti grad podno Marjana, kad se krene po šampionsku titulu, još nije gotovo na vrhu liste strijelaca. Ali zbilja bi to moralo biti ludo čudo da mu netko iz pratnje u zadnji tren izbije iz nogu titulu naj-golgetera HNL-a.

Hajdukov Puskas, to nam je najdraže reći, pa Atila bič božji, pravi goropadni Hun, ali zapravo uče nas oni koji su ipak uživo gledali Honved kao mađarsku laku konjicu pedestih, više je Futacs – Hidegkuti.

Puskas jest bio strijelac, ali po staturi Futacs je Hidegkuti.

Ajde dobro, ali kako god, Futacs unosi svjetlo u Hajdukovu budućnost. Najbolji potez Marija Branca što je s njim produžio ugovor, a Mađar će se danas-sutra moći i dobro prodati. Ne, ne požurujemo, ni slučajno, prvo ljeto i borba za Europsku liga, pa borba za titulu.

Za njega pišemo što smo i za Senijada Ibričića pisali prije sedam godina, u doba Eurolige. Što je Hajduk bez Futacsa? Isto što i muškarac bez brkova!

Ima nešto sudbinski u Koprivnici i za njega, ne samo za Petra Bosančića. Ujesen je Futacs ovdje bio tragičar u utakmici protiv Slavena koju je vodio Marko Lozo, dok se Pušnik pakirao, a Carrillo čekao na promociju. Promašio je Futacs penal u zadnjim trenucima, Hajduk je izgubio sa 1:2.

Pisali smo, Futacs, kao paradigma cijele promašene jeseni!

Proljeće nas je demantiralo, pa se i pepelom rado posipamo: s nadom hajdučkog puka da je ovo naznaka još boljem sutra.

Linker
18. travanj 2024 23:34