CROPIX
NOVITETI I REAKCIJE

ŠTO DONOSE PROMJENE U LIGI PRVAKA? Hrvatski prvak će teže do Lige prvaka, evo kako razmišljaju u našim najjačim klubovima

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. prosinac 2016. 14:39

Najave UEFA-e o promjenama u konceptu Lige prvaka počinju se ostvarivati. Krovna europska nogometna organizacija u petak je na sjednici svoga Izvršnog odbora u Nyonu potvrdila promjene u Ligi prvaka koje kreću od sezone 2018/19. i koje bi trebale zadovoljit sve zainteresirane.

Jesu li promjene bile drastične kakvima su se najavljivale? Ipak nisu u mjeri u kojoj se to predviđalo. Neki europski velikani težili su kreiranju Superlige, natjecanja ekskluzivnog tipa namijenjenog najvećim europskim klubovima, ali čini se da je UEFA ipak uspjela pronaći balans i donekle zadovoljiti potrebe manjih klubova. Možda u malo manjoj mjeri nego što će to biti još iduće sezone, ali hrvatski prvak će svejedno i dalje imati izglede za izboriti grupnu fazu Lige prvaka.

Zagreb, 221116. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 5. kola u skupini UEFA Lige prvaka, 
GNK Dinamo -  Olympique Lyon. 
Na fotografiji: Ante Coric, Amer Gojak, Jordan Ferri.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kakve? Ovisit će u velikoj mjeri o koeficijentu, kvaliteti momčadi, pa i sreći. Bez obzira što je UEFA klubovima iz četiri najjače europske lige prema rankingu (to su trenutačno Španjolska, Engleska, Njemačka i Italija) zagarantirala četiri mjesta u Ligi prvaka, najveća promjena dogodila se u povećanju broja momčadi izravno plasiranih u grupnu fazu. Umjesto dosadašnjih 22 za dvije sezone 26 momčadi će izravno izboriti Ligu prvaka, odnosno, umjesto dosadašnjih deset smanjit će se na šest broj onih koji će grupnu fazu izboriti kroz kvalifikacije.

Torino, Italija, 071216.
Stadion Juventusa.
Utakmica 6. kola skupine H, UEFA Lige prvaka, 
FC Juventus - GNK Dinamo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Moglo je biti i gore

Ipak, od četiri mjesta manje kvalifikantima, tri su “ukinuta” takozvanom putu neprvaka, iz kojeg su ove sezone Ligu prvaka izborili primjerice Manchester City i Borussia Mönchengladbach. U putu prvaka, dio kojeg je bio i zagrebački Dinamo, “ukinuto“ je samo jedno mjesto, što hrvatskom prvaku ineće zatvoriti vrata grupne faze, ali će zasigurno malo pojačati konkurenciju u njegovu kvalifikacijskom putu.

- Da se išlo na ukidanje puta prvaka, što se u jednom trenutku spominjalo kao mogućnost, put prema Ligi prvaka za hrvatskog prvaka sigurno bi bio znatno otežan, dok se ovako ne mijenja puno na stvari - kaže Vlado Čohar, direktor Rijeke, koji je kao član Europskog udruženja klubova proteklih mjeseci sudjelovao na radionicama vezanim uz formatu natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi za razdoblje od 2018. do 2021.

Rijeka, 040816. 
Stadion Rujevica.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europa lige, 
Rijeka - Basaksehir. 
Na fotografiji: Marin Tomasov.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Čohar je i nakon sastanaka u kolovozu isticao da promjene neće biti revolucionarne kakvima su se najavljivale već da će, izuzev modifikacije kvalifikacijskog sustava, biti “kozmetičke“ poput nešto izmijenjene satnice s dvije utakmice u ranijem terminu.

- Konkurencija će u putu prvaka sigurno biti jača, nije ni sada hrvatskom prvaku taj put bio ne znam kako lagan, i iz tog razloga činjenica da se Dinamo i ove godine plasirao u grupnu fazu je fenomenalan rezultat. Jasno je da UEFA kada radi svoje planove ne razmišlja o hrvatskim klubovima nego o nekim drugim stvarima, ali kompromis je u konačnici postignut, iako veliki klubovi diktiraju pravila. U toj europskoj priči svi zajedno smo partneri, svi zajedno moramo biti ponosni što se hrvatski prvak plasira u jedno takvo natjecanje. Sada je to Dinamo, mi se trudimo da sutra to bude Rijeka, ali to nije nešto što se može očekivati svake godine i što se treba podrazumijevati.

Rijeka, 040816. 
Stadion Rujevica.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europa lige, 
Rijeka - Basaksehir. 
Na fotografiji: navijaci Rijeke.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Bogatija Euroliga

Dobra stvar za hrvatske predstavnike u europskim natjecanjima je i promjena prema kojoj klubovi eliminirani u drugom pretkolu Lige prvaka više ne završavaju svoj europski put, već natjecanje nastavljaju u kvalifikacijama za Europsku ligu.

- Također, nagradni fond Europske lige podignut je za 10 milijuna na 60 milijuna eura, a s obzirom da svi hrvatski klubovi prije svega konkuriraju za nastup u Europskoj ligi na sve možemo gledati s malom dozom pozitive, budući da se mislilo na male klubove i na taj način. Zbog klubova koji ispadaju iz Lige prvaka konkurencija će biti sigurno jača i u Europskoj ligi - zaključio je Vlado Čohar.

------------------------------------------------------------------------

Tomislav Svetina, direktor Dinama, o novom formatu Lige prvaka kaže:

- Ovim novim formatom otežava se put ulaska u Ligu prvaka hrvatskom prvaku. Dinamu je uvijek u prvom planu sudjelovanje u grupnoj fazi europskih natjecanja, tako da novi format nimalo ne mijenja našu viziju i ciljeve. Trudit ćemo se kako bismo bili dovoljno jaki da ove sezone opet osvojimo naslov prvaka Hrvatske te da se opet plasiramo u Ligu prvaka, bez obzira na promjene. Iako nam se otežava dolazak do našeg cilja, vjerujem da ćemo i dalje biti klub koji će stalno participirati u europskim natjecanjima, naravno i u Ligi prvaka.

------------------------------------------------------------------------

Prema usvojenim promjenama, UEFA će od sezone 2018/19. računati i dvije tablice na kojima će rangirati klubove. Prva će biti kao i do sada, a odnosit će se na ostvarene koeficijente u posljednjih pet sezona, dok će drugi služiti za raspodjelu financijskog kolača, a odnosit će se na rezultate klubova u europskim natjecanjima u posljednjih deset sezona.

Bitna promjena je i ukidanje nacionalnog koeficijenta koji je do sada bio ukalkuliran u klupski koeficijent. Ovom promjenom najviše će profitirati dobri klubovi iz slabijih liga, dok neće ići u prilog slabijim klubovima iz jačih liga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:00