CROPIX
KRALJ OPTIMIZMA

ŠTO SE DOGAĐA? PRVENSTVO POČINJE, PRED BUGARINOM JE MJESEC ISTINE, ALI DINAMO NEMA IGRU 'Ne bi bilo dobro da smo već sada u formi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. srpanj 2017. 17:01

Teško se sjetiti kad je Dinamo napustio pripreme s toliko upitnika kao sad. Iako ni prethodne dvije utakmice protiv Tosna i Vorskle nisu ponudile samo svijetle tonove, poraz od Slovackog sliku je dodatno zatamnio. Tjedan dana prije početka prvenstva igra Modrih uopće ne ulijeva povjerenje da će start sezone biti kakav su svi očekivali.

Ivajlo Petev poslije tog je poraza djelovao razočarano, ljutito, ali ne i panično zabrinut.

- Razočaran sam jer smo se u utakmici ponašali kako ne smijemo, previše smo griješili, ništa nismo činili kako treba. Jasan mi je i umor, psihički i fizički, ali to nije alibi za ovakvu utakmicu. I to mi smeta, takve nam se utakmice ne smiju događati bez obzira na okolnosti - govorio je Petev poslije utakmice još uvijek pod dojmom te loše partije.

No, onda smo ga zamolili da se osvrne na sve ono što je odrađeno u prva dva tjedna priprema, na treninge i utakmice koji su prethodili ovom porazu, tvrdi da ukupan dojam nije tako crn.

- Ako pogledam kompletne pripreme, zadovoljan sam. Odradili smo plan, svi su radili maksimalno, ispunili sve zahtjeve. Baš zbog toga mi i smeta ovaj kraj, tužan sam što smo tako završili, jer smo sve odradili kako sam planirao. Zadovoljan sam ponašanjem igrača, njihovim pristupom, nemam nekih velikih zamjerki.

Sad ja odlučujem

Ipak, gledali smo te četiri utakmice s tribine, primijetili i dobre stvari, ali općenito se čini da u igri nema nekog velikog pomaka u odnosu na prošlu sezonu, da nedostaje jasna ideja, koncept u igri?

- Gledajte, jako je teško očekivati da već nakon 14 dana priprema, teških treninga, sve izgleda dobro. Svi odmah očekuju od nas da igramo dobro, da s lakoćom pobjeđujemo, ali ja vam kažem da ne bi to u ovom trenu bilo niti normalno. Tek smo dva tjedna na okupu, neki su došli i kasnije, gledajući kompletne pripreme, nisam zabrinut. Jedino što mi smeta je ta zadnja utakmica, kako smo je odigrali. Svima je teško, pripreme su takvo razdoblje, ali, kažem, zadovoljan sam što smo odradili sve što smo imali u glavi, nastavljamo raditi dalje.

Imate li već sad u glavi udarnih 11 za prvu utakmicu, u subotu protiv Istre? Ili su vam ove loše izvedbe malo poremetile planove?

- Rekao sam igračima i prije početka priprema da će sve igrati i svi dobiti priliku. Tako je i bilo. Oni su se pokazali, sad ja odlučujem. U ovom trenutku sam otprilike 80 posto siguran u sastav koji će istrčati protiv Istre, još neke stvari moram odvagnuti. Imam snimke svih utakmica s priprema, analizirat ćemo, vidjeti gdje se griješilo, u ovih par dana pokušat ćemo još malo napredovati u igri.

Junior primjer svima

Pitali smo za Sammira, nije htio konkretno odgovoriti, općenito nije želio izdvajati nijedno ime. Osim Juniora Fernandesa, to smo inzistirali. Je li on najveći dobitak priprema?

- On je to pokazao sam, na treninzima i utakmicama, nema se tu što previše objašnjavati. To je jedini način, teren, trud i pristup. Junior s ovih priprema je primjer svima kako se trebaju ponašati. Čim dobiješ priliku, moraš dati sve od sebe da je iskoristiš, svejedno ušao s klupe ili započeo susret. To je jedini put i to tražim od svih igrača.

Kako je Benković, njegov je zglob izdržao ove zadnje dvije utakmice?

- Nadam se da će biti dobro. Još mu nešto smeta, ali svi vjerujemo da će biti spreman kad počnu ove prave utakmice.

Dobro, vratimo se na igru i formu. Složili smo se da sad to ne izgleda ni približno kako bi trebalo, ali kad onda možemo očekivati da bi se trebao vidjeti taj porast i pomak u igri?

- Naš je plan od prvog dana da pravu razinu forme dosegnemo s prvom europskom utakmicom. Dakle, tamo negdje 25., 26. srpnja očekujem da će momčad biti na punoj višoj razini. Vidite, stvarno ne bi bilo dobro ni prirodno da smo sad u top formi. Ajmo reći da smo sad tek na pola puta u pripremama. Dva tjedna se pripremamo, uzeo sam svjesno taj rizik da dam igračima više dana odmora, nisam pritom ni planirao da odmah proigramo kako svi želimo. Sve ima svoj tijek.

Ušli smo u rizik

Ali, prvenstvo počinje u subotu, utakmica s Istrom je bitna, jer tri boda na startu sezone su odmah imperativ? Očekuje se bolja igra već u toj utakmici, je li to izvedivo?

- Mi tražimo pobjedu, to se podrazumijeva, glupo je o tome uopće pričati i mi ćemo do ta tri boda nadam se, doći. Ušli smo u rizik da kasnije počnemo s pripremama, nismo znali s kime ćemo igrati, niti da ćemo na kraju prve dvije utakmice igrati u Maksimiru. Vjerujem da ćemo obje odraditi maksimalno.

Nema vremena za sporo paljenje, jer, najvažnije utakmice dolaze već krajem srpnja i početkom kolovoza. Dvije europske utakmice, tri derbija u HNL-u.

- Da, u idućih mjesec, mjesec i pol dana možemo puno toga riješiti - zaključio je Petev.

Svjestan je da prije svega mora riješiti igru svoje momčadi. Hoće li uspjeti? On ne djeluje zabrinuto, za razliku od mnogih. Vidjet ćemo vrlo brzo tko je bliži istini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:06