Foto: Boris Kovacev / CROPIX
SN GOST KOMENTATOR

STRUČNI OSVRT NA MAKSIMIRSKI DERBI U Dinamovoj igri ima prostora za napredak, a Hajduk nije bio na razini. Ritam utakmica uzeo je danak...

Piše: Elvis ScoriaObjavljeno: 07. kolovoz 2017. 12:04

PIŠE: ELVIS SCORIA

Dinamo je dominirao prvo poluvrijeme, uspjeli su dosta visoko dignuti obranu, pa su sukladno tome zaustavljali napade Hajduka i prije svoje polovice. Imali su posjed i dobru brzinu igre, Hajduk se opredijelio za 4-3-2-1 gdje su Vlašić i Said bili dosta usko, dok je Ohandza bio isturen i ponekad se znao zamijeniti sa Saidom.

Ova su tri vezna imala veliku potrošnju jer su Savvas i Hamza morali paziti na izlaske protivničkih bekova, a tu uvijek imaš barem 20 metara trčanja. Što se tiče prvog gola, Dinamo je ukrao loptu, ostala je velika rupa, kad se otvori toliko prostora, stoper ne smije izaći, Nižić je, rekao bih, naivno izašao, napustio poziciju, a Hodžić je pravovremeno gurnuo Ćorića, koji je ušao iz drugog plana i lijepo pogodio.

Hajduk je imao dvije-tri dobre situacije, ali one su se dogodile nakon Dinamovih tehničkih grešaka i onda je tu dolazila do izražaja fizička sprema Vlašića i, u neki trenucima, Ohandze. Isto tako, u prvom dijelu Dinamo je imao jedan problem, naime slabo su se kretali u međuprostoru, premalo su ga koristili, Ćorić i Soudani morali bi to bolje raditi. Modri dođu do 20 metara i onda upadnu u problem, nemaju ideju, i to se već neko vrijeme događa. Drugo se poluvrijeme utakmica malo okrenula, Dinamo se malo povukao, ulaskom Futacsa Hajduk je podignuo razinu gdje je Mađar mogao zadržati loptu, a i stvorio je prostor za hitrog Ohandzu, koji je imao par dobrih prodora.

Hajduk je izjednačio iz prekida gdje je Nižić pobjegao Benkoviću, što se ne smije dogoditi kad se igra čovjek na čovjeka, možda je i Livaković mogao bolje reagirati s obzirom na to da je imao loptu na ruci. Zatim se dogodila ozljeda Futacsa koja je dosta promijenila tijek priče, možda se radi i o ozljedi križnih ligamenata, ali nadam se da nije ništa tako ozbiljno. Onda je Olmo čudesno pogodio, neobranjivo, Hajduk se nakon toga otvorio i Dinamo je kroz kontru uspio dobro izlaziti, iskoristili su Fernandesovu brzinu.

Uglavnom, u Dinamovoj se igri vidi određeni napredak, teže posjedu, ono što može veseliti Cvitanovića jest činjenica da tu ima još prostora za napredak, kako u kondicijskom tako i u taktičkom smislu. Ono na čemu treba raditi jesu, kao što sam kazao, te kretnje među linijama. Isto tako, kad se vrati Ademi te kad se spremi Doumbia, onda bi Modri mogli imati stabilnost u veznom redu.

Scoria
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Što se tiče Hajduka, nije bio na razini, nije to taktički izgledalo dobro, a moguće da je i ovaj ritam utakmica uzeo danak. Sve u svemu, sasvim zaslužena pobjeda Dinama, koja bi ih trebala napuniti samopouzdanjem...

Linker
19. travanj 2024 09:57