Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PREVIRANJA U HNS-U

SVE JE JASNIJE KAKO JE AFERAMA UZDRMANI PREDSJEDNIK OSTAO BEZ PODRŠKE Otkrivamo tko je glavni kandidat za nasljednika Davora Šukera!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. veljača 2017. 12:38

“Nisam kandidat za predsjednika Saveza, riječ je o spinu”, ovih dana Branko Mikša odbacio je mogućnost povratka na čelo nogometne organizacije kojom je upravljao krajem devedesetih. S navršenih 70 godina biznismen i bivši dužnosnik ne izgara od želje za dinamičnim poslovnim izazovom, između ostalog i zato što, kako kaže, HNS ima kompetentno vodstvo.

Mikšin apaurin trebao je zauzdati kombinatoriku nogometnih krugova koji su se bacili u potragu za nasljednikom Davora Šukera, ali nije djelovao jer priča je već dobila ozbiljan zamah...

Nakon četiri i pol godine u fotelji predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Šuker ostaje bez saveznika na terenu i bez visokog političkog pokroviteljstva, ne baš glineni golub koji bi čekao na odstrel budući da je u međuvremenu zadužio lagodnu funkciju u Izvršnom odboru Uefe, ali još manje orao koji bi suvereno kontrolirao najutjecajniju sportsku organizaciju u zemlji. Da je “brend” i politički potrošen, dalo se naslutiti sredinom prosinca kada je u prijateljski posjet Zagrebu doputovao novi Uefin šef Aleksander Čeferin. Društvo je skoknulo do Pantovčaka, a Šuker je kao neki ćato iz Čeferinova entouragea zadržan u predsoblju predsjedničina kabineta. Nakon toga Kolinda Grabar-Kitarović objavila je neočekivano oštro intonirano priopćenje iz kojeg smo saznali da se nogomet igra zbog navijača, a ne zbog dužnosnika u ložama i menadžera.

Osijek, 100516.
Nogomet.Gradonacelnik Osijeka Ivica Vrkic priredio je prijem za clanove nogometnih klubova Dinama i Slaven Belupa pred vecerasnju utakmicu finala Kupa Hrvatske koja se igra u 18. sati na stadionu Gradski vrt.
Na fotografiji: Ivica Vrkic gradonacelnik Osijeka,Hrvoje Kolaric predsjednik Slaven Belupa,Mirko Barisic predsjednik Dinama i Ante vucemilovic Simunovic (HNS).
Foto: Vlado Kos / Cropix
Foto: Vlado Kos / Cropix

Ante Vučemilović-Šimunović (skroz desno)

Nekoliko dana kasnije u javnost je isplivala i priča o puno delikatnijim Šukerovim problemima: kako bi osigurao naplatu 8 milijuna kuna pozajmice za kockarskim stolom, izvjesni Jušto Puharić, poznatiji kao makarski kralj ruleta, uknjižio se na opatijski stan u vlasništvu HNS-ova predsjednika. Do Šukerove reakcije na škakljivu temu javnost do danas nije došla jer se on krajem 2016. godine zaputio na višetjednu turneju po SAD-u. I nije mu bilo prvi put da umjesto iz epicentra, tarapanu u domovini prati s dalekih meridijana. Jednako je Šuker postupio i prilikom onog neodigranog derbija Dinama i Hajduka i naknadnih prosvjeda na splitskoj rivi, tada je priču pratio s Tajlanda gdje ga je pozvao notorni Worawi Makudi, Fifini dužnosnik s korupcijskim inkriminacijama za vratom...

Koliko god došaptavanja s braćom Šapina, prisvajanje antičkih novčića ili kockarski dugovi narušavali imidž predsjednika HNS-a, afere na kraju vjerojatno ne bi Šukera koštale funkcije. Fotelju će mu prije uskratiti zbog “izdvojenog držanja”, netransparentnog poslovanja i politički štetnog djelovanja. Godinama na glasu kao HDZ-ova utvrda, nogometni savez mora premostiti provaliju koja ga razdvaja od Hajduka. Cijelo vrijeme Šukerova mandata ti su odnosi narušeni, Hajdukov predsjednik Ivan Kos ovih dana je potvrdio da nema pomaka.

Dražen Antolić

Saša Pavličić Bekić

Krene li baza zaista ovog proljeća u akciju svrgavanja Davora Šukera, dva su pravca za biranje nasljednika. Prvi bi forsirao tzv. politiku kontinuiteta, u prijevodu novog bismo predsjednika pronašli u krugu današnjih Šukerovih bliskih suradnika među kojima najbolje kotira Ante Vučemilović Šimunović, dugogodišnji nogometni gubernator Slavonije. Alternativa je mlađi i neopterećeni čovjek, mnogi takav kalibar prepoznaju u zagrebačkom odvjetniku Saši Pavličiću Bekiću, koji je zamijenio Krešimira Vlajčevića na dužnosti HNS-ova disciplinskog suca. Premda natječaj još nije pušten u promet, jedna od važnijih odredbi očito govori da najbolje šanse uživaju kandidati s dva prezimena...

- Ako zaista dođe do smjene, Vučemilovića Šimunovića vidim kao dobar izbor. On je spretniji i sposobniji od Šukera, poznaje organizaciju, a približavanju sa Splitom pomogla bi i činjenica da je Ante hajdukovac. Najbolje rješenje ipak vidim u Goranu Mariću, ministru državne imovine i bivšem nogometnom sucu. Iz iks razloga Marić bi bio najbolji izbor za predsjednika - kaže Ivan Brleković, dopredsjednik Saveza u vrijeme vladavine Vlatka Markovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:20