Ćorić, Pjaca i Rog
 Foto: Vojko Basic / CROPIX
PALAC GORE HRVATIMA

TALIJANI POLUDJELI ZA IGRAČIMA DINAMA, NAJVIŠE IH ZALUDIO 'NOVI MODRIĆ' 'Pa koji su sad ovo klinci? Ima li možda među njima još koji Pjaca ili Rog?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. prosinac 2016. 11:52

Na jednoj fotografiji u press dvorani Juventusova stadiona, nalaze se Alen Bokšić i Alessandro Del Piero s peharom internacionalnog prvaka. Boka je ovdje još uvijek “kralj”, ispričao nam je jedan talijanski kolega kako je bio mlad dok je Bokšić igrao ovdje, ali da je jednom dobio autogram hrvatskog reprezentativca i danas ga čuva negdje u ladici.

- A Mandžukić? - pitamo.

- Mario? Odličan. Puno je bilo kritika na njegov računa, pitanja je li on pravi igrač za Juventus, međutim, sad više nema nikakve dvojbe, on je vrlo važan igrač u ovoj momčadi.

Vole Talijani Mandžu, tu nema sumnje, voli ga i trener Allegri. Mario je, naime, prema nekim informacijama bio upitan za utakmicu s Dinamom, zbog udarca koji je dobio u utakmici s Atalantom, no trener Allegri dan prije susreta uz osmijeh je otklonio sve upitnike.

- Mandžukić? Pa za njega to nije nikakav udarac, ne može to njega izbaciti iz kadra. On će biti u prvih 11, zajedno s Higuainom.

I kraj priče, to je Mandžukić i Talijani su se naviknuli na njega, na njegovu silnu energiju i rad za momčad, nitko ga više ne osporava. Na licu mjesta, zapravo, vidite i koliko ga cijene, puno više no što možemo zamisliti.

A ništa manje ih ne intrigira ni Marko Pjaca. Pitali smo kolegu kako su ga doživjeli, što su očekivali od njega?

- Ja sam gledao njegove utakmice u Dinamu i mogu reći da mi se sviđa kako igra. Pristojan je dečko, nasmijan, na terenu, nažalost, još nije mogao pokazati što zna. Mi vjerujemo u njega.

Pitanje su Talijani postavili i Mariju Šitumu. Dinamov prvotimac, nakon dvije godine u Speziji, sjajno govori talijanski, pa su ga pitali, otprilike ovako:

- Mario, što možeš reći o Pjaci? Može li on biti zvijezda, važan igrač Juventusa u budućnosti?

- Igrao sam s njime i radi se stvarno od odličnom igraču. Šteta što ga je zaustavila ozljeda, ali siguran sam da će, kad se vrati, pokazati kvalitetu. I da će u budućnosti biti jedan od nositelja Juventusove igre, jedan od najvažnijih igrača. Da, on je sposoban za to.

Pitanje nije moglo zaobići ni trenera Allegrija, kad će se, treneru, Marko Pjaca vratiti na travnjak?

- On sad normalno trči, a idućeg tjedan očekujem da se priključi momčadi i uključi se u normalan radni proces. Ne mogu reći hoće li do kraja godine odigrati koju minutu, izvjesnije je, mislim da ćemo ga gledati nakon Nove godine - kazao je Allegri.

Priča o Pjaci i Rogu, pak, nagnala je talijanski Tuttosport da objavi gotovo čitavu stranicu o Dinamu i njegovoj aktualnoj momčadi. Spominju Talijani kako i nakon dvojca koji je ove godine otišao na Apenine za 36 milijuna eura, Dinamova “rampa za porinuće” radi punom parom i u momčadi hrvatskog prvaka mogu se vidjeti nove mlade zvijezde. Ističu Ćorića, kao već poznati artikl u izlogu, kojega nazivaju novim Modrićem, a posebno spominju možda manje poznate, ali veznjake sjajne tehnike, Pavičića i Fiolića. Koje uspoređuju, malo pretjerano, s Brozovićem i Rakitićem. Ali, poanta je poznata, Talijani su oduševljeni hrvatskim igračima, a Pjaca i Rog, definitivno, su obnovili zanimanje za hrvatski nogomet u Italiji.

- Koji su sad ovo klinci? Ima li među njima novih Pjaca i Roga? - pitali su nas talijanski kolege kad su vidjeli Dinamov sastav i u njemu Ćorića, Moru, Gojaka, Kneževića...

Naravno, teško itko može predvidjeti hoće li netko od njih doći do Juventusa, kao Pjaca, i hoće li u njemu ostaviti trag, ali nakon dolaska nova dva mlada igrača na Apenine, nakon što su se u Italiji etablirali i dokazali Mandžukić, Kalinić, Badelj, Perišić, Brozović..., jasno je da je priča o hrvatskim, dakako i Dinamovim, talentima izazvala pozornost talijanske javnosti.

- Dinamo je klub u kojemu su igrali Modrić, Kovačić, Brozović, Ćorluka, Eduardo da Silva..., a sad su tu neki novi klinci čija biste imena uskoro mogli dobro naučiti - sukus je najave utakmice Juventusa i Dinama u Tuttosportu.

A Pjaca i Mandžo? Apsolutno, na svakom koraku, palac gore, navijačima i kroničarima Juventusa definitivno su ušli pod kožu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 16:14