Marko Rog
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
NIŠTA OD POMOĆI

TALIJANSKI NOVAC OD PRODAJE ROGA NIJE STIGAO U VARAŽDIN, VEĆ U HNS Razočaravajući rasplet za Varteksove fanove

Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. siječanj 2017. 09:26

Marko Rog prošlog je ljeta iz Dinama prešao u Napoli za 16 milijuna eura! Prema FIFA-inim uzancama svaki inozemni transfer podrazumijeva i naknadu (za razvoj mladih igrača), klubu u kojemu je igrač započeo karijeru. U konkretnom slučaju, to je NK Varteks.

No, talijanski novac nije stigao u Varaždin. Već u HNS, piše Slobodna Dalmacija. Naime, budući da je nad Varteksom (službeno se zove Varaždinski športski nogometni klub) pokrenut stečajni postupak, a ne natječe se i nije član HNS-a, novac je prema naputku FIFA-e uplaćen na račun Saveza. Radi se otprilike o 400.000 eura. Odnosno, tri milijuna kuna.

U HNS-u nijednog trenutka nisu razmišljali o mogućnosti da novac proslijede klubu u stečaju. Kako Varteksova financijska dubioza iznosi 17 milijuna kuna, spomenuta tri ionako ne bi spasila situaciju. Niti bi bio pokrenut nogometni pogon. FIFA je razočarala isključivo Varteksove vjerovnike.

No, spomenuta bi sredstva jamačno pripomogla oživjeti Varaždin kao nogometno središte. Naime, 90-ih godina prošlog stoljeća Varteksova je škola dominirala hrvatskim nogometom. Mnogi još pamte sezonu 1995/96. kada je Varteks usred Maksimira pobijedio Dinama – 4:3. Varaždincima su u posljednjem kolu prvenstva trebala tri boda s Poljuda.

No, Hajduk je pobijedio – 1:0 i naslov prvaka podario Dinamu. Ostali su međutim repovi: spominjale su se ‘’crne borše u Hajdukovoj svlačionici’’ i pomoć sudaca (Vugrinec se žalio da je bio u zaleđu svaki puta kada bi – prešao centar)!?

Varteks je postao i prvim klubom iz HNL-a, koji je u europskim natjecanjima izbacio predstavnika ‘’liga petice’’: u sezoni 2001/02. eliminirali su englesku Aston Villu!

Financijski problemi klub su zadesili otkazivanjem Varteksovog sponzorstva (2010. preimenovan je u NK Varaždin) da bi 2012. zbog suspenzije i neodigravanja dviju utakmica bio izbačen iz Prve HNL. Danas se NK Varaždin natječe u Trećoj HNL, zajedno s Varteksom, klubom kojega su u međuvremenu osnovali – navijači.

Mnogi će kroničari varaždinskog nogometa međutim konstatirati kako su stvarni problemi započeli još 20. srpnja 2001. kada je u prometnoj nesreći poginuo direktor Varteksa i predsjednik nogometnog kluba, Anđelko Herjavec.

HNS je tako posve neplanirano osnažio vlastiti proračun za tri milijuna kuna. No, formalno radi se o novcu kojega su stvarali nogometni neimari (poput Ivice Solomuna, trenera Marka Roga) i koji moralno pripada varaždinskoj školi nogometa. Bilo bi stoga racionalno da HNS financijski podrži atrofirali entuzijazam varaždinskog nogometa, jer bez toga više neće biti Cveka, Vugrinca, Roga...

Linker
13. travanj 2024 19:23