Screenshot
NOVAC NE BI TREBAO BITI PROBLEM

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA EKSPRESNO STIŽE I U HRVATSKU!? Situacija se već popravila, a šef sudaca najavljuje potpunu renesansu!

ANTE KULUŠIĆ Predsjednik sudačke komisije najavljuje tehnološku revoluciju i na domaćim terenima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. rujan 2017. 18:41

Iza sudaca Prve HNL prva je četvrtina sezone i svatko će se realan složiti da je uzlazni trend - započet proljetos - u sudačkoj organizaciji u najvećoj mjeri nastavljen. Naravno da je u tih devet kola bilo pogrešnih odluka, određenih nedosljednosti, ali neupitno je da se o sucima i suđenju priča značajno manje nego prethodnih sezona.

- Bilo je pogrešaka, uvijek će ih i biti, ali zanimljivo je da je većina pogrešaka išla na štetu momčadi koje su na koncu pobijedile, pa se automatski manje dizala prašina - zadovoljno će i predsjednik sudačke komisije Ante Kulušić uz jasan dodatak:

- Uoči sezone najviše smo vremena potrošili na situacije u kojima postoji povlačenje suparnika u kaznenom prostoru, poglavito kod prekida, a baš je tu bilo najviše previda. UEFA jako inzistira na primjeni tog pravila, a suci se nevoljko odlučuju na sankcioniranje takvih prekršaja. Dan nakon reprezentativne utakmice s Finskom imamo novi seminar i još ćemo više proraditi na tom segmentu.

Jasna pravila

Nama se čini da se suci još uvijek muče i s kriterijem dodjeljivanja žutog kartona nakon namjernog igranja rukom?

- Pravila su tu sasvim jasna. Kad igrač namjerno igra rukom u situaciji koja je obećavajuća za pogodak, onda sudac igraču mora pokazati žuti karton. No kad namjerno odigra rukom, a nije obećavajuća situacija za pogodak, onda se žuti karton ne daje. Isto pravilo vrijedi i za potezanje suparničkog igrača. Dosad je svako potezanje igrača ili namjerno igranje rukom značilo žuti karton, ali to više nije slučaj.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Uoči sezone najavili ste da će međunarodni suci imati punu “minutažu”, da će suditi više nego prethodnih godina?

- To se i događa, naši su međunarodni suci u tih devet kola sudili po četiri utakmice, a sudili bi i više da u srpnju i kolovozu nisu bili opterećeni međunarodnim utakmicama.

Na inozemnim terenima svjedočimo videotehnologiji koja pomaže sucima. Hoćemo li je ikada dočekati na HNL terenima?

- Zašto ne, kao predsjednik sudačke komisije apsolutno sam za to da se uvede videotehnologija jer pogreške treba uklanjati gdje je god moguće.

Sudac u TV-kolima

Vjerojatno ćete nam sad objasniti da mi nemamo novca za to?

- Ne bih se složio, mislim da je riječ o minimalnom trošku, da se samo trebamo dobro pripremiti. Postoje reportažna kola koja prenose utakmicu, zašto ne bi neki sudac sjedio u tim kolima i bio u vezi sa sucem na terenu? U Njemačkoj su napravili centar u Kölnu, i oni također imaju samo televiziju.

Imaju i 3D-tehnologiju?

- Ne znam koliko ona košta, no ako i ne bude 3D-tehnologije, opet ćemo nekakvih 80 ili 90 posto spornih situacija moći i bez nje riješiti. Uglavnom, ne vidim zašto na HNL terenima ne bismo imali videotehnologiju već od sljedeće sezone.

UEFA je uvela još jedno pravilo o kojem naša javnost jako malo zna

- Kod izvođenja auta suparnički se igrač mora odmaknuti dva metra od igrača koji ga izvodi. Ako ga ometa na bilo koji način, sudac mu je dužan dati žuti karton te dosuditi neizravni slobodni udarac. Pravilo je izričito, a da ga kod nas sudac primjeni, mislim da bi na travnjaku bilo svega, kaže Ante Kulušić.

Znaju li naši igrači za to pravilo?

- Trebali bi znati, mi smo napravili što smo mogli da ga oni znaju. Na sudački smo seminar uoči sezone pozvali predstavnike svih klubova, kao i medije, a nije naš problem što se gotovo nitko nije odazvao. Mi se želimo približiti svima u nogometu, tako će nam svima biti lakše.

Ivica Blažičko: 'Videoanaliza nije preskupa'

Dugogodišnji televizijski komentator Ivica Blažičko potvrdio nam je da videotehnologija na HNL terenima nikako nije nemoguća misija.

- Naravno da bi trebalo uložiti u tehnologiju koja omogućuje maksimalno brz i pouzdan pregled spornih situacija, poglavito zaleđa, ali ne govorimo tu o svemirskim iznosima. Novac tu ne bi smio biti problem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:52