Foto: Vojko Basic / CROPIX
NIJE GA LAKO 'SLOMITI'

TKO JE DAMIR BATINIĆ? Nakon što mu je otac ubijen, pod svoje ga je uzeo Širić. Danas je daleko najbogatiji hrvatski sudac, ima mnoštvo lokala...

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. veljača 2017. 12:51

Damir Batinić (41) u sudačke vode nije ušao slučajno, jer je i otac Anton sudio na prvoligaškim terenima, ali u ulozi pomoćnog suca. Anton je tragično preminuo, stradao je od metka u glavu u jednom osječkom kafiću koncem 1990-ih, a brigu o sudačkoj karijeri talentiranog Damira preuzeo je očev veliki prijatelj Željko Širić, u to vrijeme daleko najmoćniji čovjek sudačke organizacije.

Naravno da je Damir nakon toga napredovao strelovitom brzinom pa je već 2005. dijelio pravdu po prvoligaškim terenima.

Sa Širićem, ali i cijelim osječkim sudačkim lobijem iza leđa, Batinić je samo četiri godine kasnije ponosno nosio značku UEFA-suca. Dva je puta sudio u kvalifikacijskim utakmicama za Ligu prvaka, četiri puta u kvalifikacijama za Europsku ligu, ali nikada nije dočekao europsku utakmicu u rujnu, a kamoli kasnije.

Pet je godina Batinić imao status međunarodnog suca kada ga je HNS prvi put vratio korak unatrag.

Vjerojatno i zato što je Širićeva moć tada već potpuno otupila nakon što ga je HNS smijenio sa svih funkcija zbog poznate afere “Maleš i pošteno suđenje”.

Međutim, HNS je svoj čin lako mogao obraniti i činjenicom da Batinić u Europi nije napredovao, a imao je pet godina šansi nametnuti se.

Nije ga lako slomiti

Nakon što je 2014. godine skinut s međunarodne liste, Batinić se u Prvoj HNL nametnuo kao jedan od kvalitetnijih sudaca, barem nam tako svjedoče sudački eksperti.

Kažu da je do tada - kako bi sačuvao UEFA-inu značku na prsima - znao ulaziti u kompromise, pazeći da najutjecajniji ljudi Saveza budu zadovoljni onime što je svirao na travnjaku.

Kada je ipak “skinut” s europske liste, Batinić je počeo suditi onaka kako je vidio situacije, lišen bilo kakvog pritiska, svjestan da mu sudačka karijera više ne može ići uzlaznom putanjom.

Batinić u sudačkom svijetu uživa status iznimno ponosnog tipa kojeg nije lako “slomiti”. Na nedavnom sudačkom seminaru kontrolor i predavač Miroslav Vitković se malo poigrao pa mu je na glavu bacio lopticu da bi se samo koju sekundu kasnije morao dobro braniti od bijesnog suca. Svjedoci kažu da je fizički obračun jedva bio spriječen i to samo zahvaljujući kolegama koji su zaustavili Batinića.

Privatno je Batinić iznimno situiran, kažu da je daleko najbogatiji hrvatski sudac, koji u posjedu ima mnoštvo lokala te drugih nekretnina po Osijeku, a ponešto i na moru. Stoga će sugovornici podvući da ga nikako nije moguće podmititi, jer ima mnogo više novca od onih koji bi ga htjeli “angažirati”.

Vinkovci, 260217.
Stadion Cibalia.
Utakmica 22. kola MAXtv Prva liga izmedju NK Cibalia i NK Dinamo Zagreb. 
Na fotografiji:  Damir Batinic, Dalibor Conjar, Pataki Goran.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Kada je svirao nepostojeći jedanaesterac za Dinamo u Vinkovcima, sigurno se nije vodio ni idejom o nekakvom napretku, jer to je za njega davna prošlost. Dapače, realnije bi bilo očekivati da bi se išao svetiti nego pomagati onima koji su ga “izbrisali” s liste sudaca s pedigreom.

Bio je ‘pokriven’

Neposredno nakon utakmice u Vinkovcima, nakon što se preko snimke uvjerio da je doista napravio veliki gaf, kolegama je poručio da nije dobro vidio spornu situaciju, jer je bio “pokriven” od jednoga gostujućeg igrača te da je reagirao instinktivno.

Kako god, Batinić će sljedećih mjeseci pa i godina ostati upamćen kao sudac koji se svjesno izblamirao kako bi pomogao Dinamu. Teško je, naime, pronaći nekoga tko misli da je jednostavno pogriješio. Unatoč svim olakotnim okolnostima koje stoje uz njegovo ime...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. ožujak 2024 07:15