FOTO: Hajduk.hr
POTPISAO NA DVIJE GODINE

TKO JE HAJDUKOVO NOVO POJAČANJE? Zabijao je više od pogotka po utakmici kao mlada nada Wolfsburga: 'Hajduk je nadaleko poznat po...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. lipanj 2017. 17:19

Andre Fomitschow, 26-godišnji Nijemac bjeloruskih korijena, novi je igrač Hajduka na poziciji lijevog beka, a sa Splićanima je potpisao dvogodišnji ugovor. Stigao je bez odštete iz prošlogodišnjeg prvoligaša NEC Nijmegena, koji je u razigravanjima pao u drugu nizozemsku ligu.

Za NEC je prošle sezone upisao 26 nastupa, s tim da je u posljednjih pet utakmica zabilježio samo osam minuta, a ostale susrete završnice odgledao je s klupe. Fomitschow je rođen u Dresdenu, ali nikada nije igrao u tom gradu, već je njegova karijera vezana uz Wolfsburg. U Vučjem je gradu igrao za drugu momčad nekadašnjeg prvaka Njemačke i zanimljivo je u njegovoj statistici da je igrajući za Wolfsburg 2 u Regional ligi prije šest sezona postigao 17 pogodaka u 15 utakmica!

Inače mu golovi nisu uža specijalnost jer ih je u ostalim klubovima u kojima je igrao postigao ukupno osam. Nakon Wolfsburga 2 prešao je u drugu momčad Fortune Düsseldorf, a za prvu ekipu istog kluba upisao je jedan nastup u Bundesligi prije četiri sezone. Potom je 2013. otišao u drugoligaša Cottbus, gdje se zadržao do ljeta 2014, kada je prešao u Kaiserslautern, odakle je prije godinu dana potpisao za NEC Nijmegen, odakle ga je put doveo do Hajduka.

Hajduk daleko poznat

- Vrlo sam sretan što sam potpisao za Hajduk, a sada s golemim optimizmom gledam prema sezoni koja je ispred mene i moje momčadi. U potpunosti sam usredotočen na to da donesem dodatnu kvalitetu, da ispunim sva očekivanja kluba i navijača. Hajduk je nadaleko u Europi poznat i po svojim navijačima, znam gdje sam stigao, sretan sam zbog svega toga i radujem se početku rada s trenerom i suigračima. Svatko od nas mora biti ponosan što nosi dres kluba s takvom energijom i tako bogatom poviješću - kazao je novi igrač Hajduka Andre Fomitschow.

Tko na stopera?

Fomitcshow je pojačanje konkurencije na lijevom beku, gdje je Hajduk odlaskom Kvesića ostao samo na Memolli, pa je na početku priprema Carrillo u prvu momčad prebacio Marija Lovru Vojkovića iz druge momčadi Bijelih. Ali najavio je Branco prvog dana priprema da će dovesti novog igrača na upražnjenu poziciju.

- Tamo gdje smo ostali bez igrača moramo dovoditi nove. Jasno vam je koje su to pozicije - kazao je tada Branco.

Osim lijevog beka, Hajduk pokušava angažirati i najmanje jednog stopera, a možda i dvojicu ako se ne postigne dogovor s Terzievom. Do odlaska u Sloveniju (ponedjeljak) čeka se realizacija angažmana stopera, a nije isključeno da se sredinom srpnja, odnosno ako se prođe 2. pretkolo kvalifikacija Europske lige, Bijeli pojačaju i na desnom beku. Ali prioriteti su lijevi bek i stoper. Pola su posla Bijeli napravili, Fomitschow je danas na treningu s momčadi Hajduka u Dugopolju.

Nijemac, dakako, govori njemački, ali i engleski, a kažu da prilično dobro - vjerojatno zahvaljujući svojim slavenskim korijenima - razumije i hrvatski. Nakon Ohandze, Hamze, Saida, Futacsa, Jeffersona, Memolle i Ismajlija, Fomitshow je osmi stranac na Poljudu, a uskoro se čeka i stoper kao deveti za internacionalni Hajduk u napadu na Europsku ligu ovog ljeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:41