Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
UNATOČ SVIM ODLASCIMA

TKO KAŽE DA DINAMO SAMO KUPUJE Cijela jedna momčad poznatih imena ponikla je u slavnoj modroj školi, a brojke su svake godine sve veće

LIDEROV KADAR Iako mladi stalno odlaze, u Cvitanovićevoj ih je momčadi još uvijek mnogo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. listopad 2017. 10:13

U današnje doba uopće, pa tako i u kontekstu nogometne globalizacije, hrvatskim je klubovima teško zadržati mlade nogometaše. Onog trenutka kad netko pokaže talent i kvalitetu stigne ponuda nekog bogatijeg klub iz inozemstva koji “iskešira” pristojnu cifru i odvede takvog mladića.

Najnoviji je primjer sjajni mladi nogometaš Nikola Vlašić, kojeg je Everton doveo čim je vidio kako igra. Nema tu spasa za naše klubove, netko će otići prije, neko kasnije, ali nemoguće je očekivati da će kvalitetni mladi igrači duže ostati u nekom hrvatskom klubu. Naravno, nije to samo u nogometu, tako je i u ostalim sportovima; pogledajte košarku, rukomet...

Neki su klinci tek uzeli brijaći aparat u ruke, a već odlaze u NBA ili u razne rukometne klubove koji ih mogu platiti. Nažalost, da sve bude još gore, odlaze i igrači koji nisu vrhunske kvalitete, no nađu klubove u raznim državama koje mi Hrvati volimo zvati egzotičnima. Međutim, i “egzotika” više plaća, kome se onda može zamjeriti kad spakira putne torbe? Tako je, zapravo, u svim segmentima društva, oni koji vrijede brzo pronađu poslodavca u inozemstvu, gdje će uvijek biti bolje plaćeni.

iFrame:

Starije društvo

Tako je sport u Hrvatskoj osuđen na proizvodnju i brzu prodaju. Naravno da je u Maksimiru ista priča, mladi su talenti brzo odlazili, čim su pokazali neku vrijednost, odlazili su čak i kad su pokazali samo naznake vrijednosti. Neki su uspjeli, neki nisu, ali tako je svuda. U novije se vrijeme često govori i piše o strancima upitne kvalitete koji igraju u HNL-u, ali taj će se trend dolaska što je moguće jeftinijih stranaca vjerojatno nastaviti jer naši igrači pak odlaze van.

No pogledajmo današnju momčad Dinama. Možda je nekome promaklo, ali u momčadi Marija Cvitanovića igra zaista znatan broj mladih igrača, a svi su oni ponikli u nogometnoj školi. Nisu svi počeli u pionirima, ali su bili dijelom škole u nekim razdobljima. Dakle, danas u plavoj svlačionici stanuju Nikola Moro (19), Borna Sosa (19), Dani Olmo (19), Ante Ćorić (20), Filip Benković (20), Amer Gojak (20), Bojan Knežević (20) i Ivan Fiolić (21). Sve su to dečki ponikli u školi, kao i Domagoj Antolić (27), jedini od maksimirskih “školaraca” koji je ostao u klubu.

Današnja momčad Modrih ima 39 posto igrača poniklih u klupskoj školi. Ali i preostali je dio momčadi poprilično mlad, tu su Dominik Livaković (22), Petar Stojanović (22), Angelo Henriquez (23), Amir Rrahmani (23), Armin Hodžić (23), Dino Perić (23)...

Starije su društvo, osim kapetana Antolića, Danijel Zagorac (30), Leonardo Sigali (30), Soudani (29), Tongo Doumbia (28), Alexandru Matel (28) Jan Lecjaks (27), Arijan Ademi (26) i Marko Lešković (26).

Čak sedam novih

Iako mladi igrači brzo odlaze iz Dinama, zanimljivo je da je broj mladih u prvoj momčadi u porastu. Taj rast možemo vidjeti ako uzmemo smo jedan “olimpijski ciklus”, četiri godine. Recimo, u prvoj je momčadi Dinama 2013. godine igralo 30 posto igrača poniklih u školi (Halilović, Leko, Šimunović, Antolić, Pivarić, Zelenika, Pavičić, Ćorić i Kramarić). Dakle, u relativno kratkom razdoblju od samo četiri godine u sastavu su ostala samo dva igrača, maksimirska “školarca”, Antolić i Ćorić, ali se pojavilo čak sedam novih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:49