Foto: Tom Dubravec / CROPIX
MILJENIK NAVIJAČA

TRENER KOJI JE PRVI PUTA POBIJEDIO MODRE U HRVATSKOM DERBIJU PRIJE 25 GODINA Bez dlake na jeziku: 'Dinamo mi nije favorit, igra slično kao i Hajduk'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. travanj 2017. 10:04

Stanko Poklepović slavi 79. rođendan. Trener koji je prvi s Hajdukom pobijedio Dinamo u hrvatskom derbiju prije 25 godina, trener koji je obilježio povijest splitskog velikana.

- Davno je to bilo, druga su vremena... - reći će danas Špaco dok za 79. rođendan prebire po uspomenama u toplini svog splitskog doma.

U ožujku 1992. Špacin je Hajduk slavio 2:1 u premijeri HNL-ovih maksimirskih derbija. Špaco je i zadnji trener koji je Dinamu uzeo trofej u direktnoj borbi.

- Je, u Kupu smo ih eliminirali prije sedam godina.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Bodovi najveća razlika

Bilo je to, doduše, u polufinalu, a kasnije u finalu Hajduk je preko Šibenika osvojio trofej, uzeo Rabuzinovo Sunce u svibnju 2010. godine.

- Igrali smo i Europu tog ljeta. Imali smo dobru momčad.

Ali, od uspomena se ne živi. U subotu je novi derbi utakmica Dinama i Hajduka u Zagrebu. Dinamo u ulozi izazivača lidera Rijeke, a Hajduk s ambicijom preuzimanja treće pozicije koju čvrsto drži Osijek.

- Nema favorita, odmah ću vam reći. Zašto? Zato što Dinamo i Hajduk igraju sličan nogomet. Nema velike razlike u njihovu nogometnom izričaju. Bodovi su najveća razlika, ali igra nije ta u kojoj netko od sudionika derbija ima prevagu.

Velikih je problema sa zdravljem imao Poklepović u posljednja tri mjeseca. Kiruški su mu odstranjena četiri prsta na stopalu, zato ne izlazi iz kuće.

- Čekam da mi rane zarastu, da mogu hodati, ali ukupno se dobro osjećam. HNL pratim preko TV-a, ne idem uživo na utakmice. Gledam i ove Reala, Barcelone, ove velikane. Posebno me nedavno zanimala utakmica Brazila i Urugvaja da vidim jesu li se kontinenti nogometno približili ili imaju neke novosti koje nisam vidio. Ali, sve je to danas vrlo slično.

Gledao je Špaco prije pet dana pobjedu Hajduka protiv Cibalije, ali ničim nije bio oduševljen.

- Nažalost, nisam imao puno toga za vidjeti. Dapače, gotovo ništa. Znam, opet će reći - Špaco filozofira, ali ja moram kazati da igra nije uređena i određena. Ne zna se što se treba raditi i tko to treba raditi unutar igre. Uz to, jasno je da se mora stvarati vrijednost u igri, ali i igračima. Te vrijednosti nisam zamijetio u dvoboju Bijelih s Cibalijom. Ali, nije Dinamo ništa bolji od Hajduka, da se odmah razumijemo. Oprez je opredjeljenje oba trenera koje dominira u njihovim izvedbama ovog proljeća.

Hajdukov motiv

Ali, Dinamo će ipak morati preuzeti više rizika?

- Vjerojatno, ne mogu ulaziti u njihovu taktiku, ali ima i Hajduk svoj motiv. Dinamo je već 12 godina prvak, dugo Hajduk nije pobijedio. Motiv će biti snažan s obje strane i premda derbi nema naboj utakmice odluke, važan je to susret.

Može li Hajduk remijem pomoći Rijeci?

- Iskreno ću vam reći, ako Hajduk nije u borbi za naslov, bilo bi mi draže da prvak bude Rijeka. Vrijeme je da se prekine dominacija Dinama.

Ima Špaco još jedan razlog zašto bi titulu radije preselio na Rujevicu nego je ostavio u Maksimiru.

- Prije 18 godina je moj Osijek uzeo najveću slavu Rijeci. Plakao sam zajedno s Riječanima kada su ostali na 1:1 s Osijekom i time izgubili titulu. Ali, nogomet se igra za golove i bodove. Nisu uspjeli pobijediti, ostali su bez naslova, ali sada imaju priliku doći do naslova.

Rijeku držite boljom od Dinama?

- Rijeka je uređenija i stabilnija od Dinama, ima potrebnu standardnost, zato smatram da Riječni imaju veće izglede za osvajanje titule. Moguće je da im i Hajduk pomogne dobrim rezultatom u subotu, što ne bih smatrao iznenađenjem, jer Dinamo ničim ne impresionira ovog proljeća. Slobodna improvizacija dominira u igri Dinama, slično kao i u izvedbi Hajduka. Uz to, moram reći kako derbi nema igrača visoke klase koji bi jednim potezom digao tribine na noge i riješio utakmicu. Razočaran? Ne, nisam razočaran, to je jednostavno realnost trenutka.

Ostavimo se slogana

Toliko o derbiju. Za kraj je legendarni Špaco imao nešto kazati o aktualnom Hajduku.

- Hajduk je u teškoj situaciji, izgubio je kontinuitet na svim razinama. Promijenili su i pralje i čistačice, što ću dalje govoriti. Imamo 20 šampionskih trenera koji su ponikli u Hajduku, a nijedan od njih ne može doći blizu Poljuda. Posao zato dobiva Španjolac bez posebnih referenci u svom trenerskom poslu. Ne mogu ja to razumjeti. Kao što ne mogu razumjeti da voditelj omladinske škole priča o tome kako su prošla vremena Kaliterne, Ivića i ostalih. Volio bih znati čija to vremena dolaze, kakvi će igrači izlaziti iz Hajduka. Mogu prihvatiti da ljudi koji vode Hajduk imaju ambicije, ali vrijeme pokazuje da su jedno želje, a drugo mogućnosti - kazao je Špaco i naglasio:

- Ostavimo se slogana. Meni je jasno da Hajduk živi vječno, ali isto tako mi je jasno da Hajduk treba promjene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 23:20