Miroslav Blažević
 Damir Krajac / CROPIX
ISKRENI ĆIRO

'TRENER SVIH TRENERA' BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Vlašić je svjetska klasa, Hodžić me obrukao pred milijunskim auditorijem, Cvitanović je darovit stručnjak'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. kolovoz 2017. 18:19

RAZGOVARAO: Slaven Alfirević

Susreti Dinama i Hajduka, pa Osijeka i Rijeke puno toga će iskristalizirati kakvo ćemo prvenstvo gledati – kaže nam Miroslav Ćiro Blažević, trener koji je uz Nenada Gračana vodio baš sva četiri europska jurišnika hrvatskog nogometa.

Uz čestitke svima što su ostvarili ogroman uspjeh za HR-nogomet, Ćiro komentira derbije što nas stižu:


- Bolje da se igra, nije moglo bolje pasti u rasporedu. Jer, to je sudbina današnjih atleta modernog nogometa. Svjedoci smo takvog ritma na najvišoj sceni, pa moraš biti spreman to izdržati. Nadmašiti vlastite kapacitete za iskorak dalje! Da se odmaraš, samo bi mišići nakon napora akumulirali toksine.

Prvo smo u Maksimiru:

- Hajduk je odličan i trener Carrillo je očito nadaren stručnjak, tu nema dvojbe. Jer da nije, već odavno bi otišao u vražju mater! To je najteže trenersko mjesto, u Hajduku, a on se održao. I to kako. Evidentni su pomaci u mnogo čemu. Već bi se vidjelo da je papak, ali ne, on nije papak! Tradicionalni temperament mu pomaže da Hajduk moderno, žustro, odgovorno i neprikosnoveno. To je davnašnja karakteristika Hajduka koju mu je Carrillo vratio. Čini mi se da Hajduk ima više nego ikad priliku da derbi dobije. Zašto bi to bilo teško ponoviti dvaput zaredom u Maksimiru? Nije teško. Ali je činjenica da je sad bolji trener u Dinamu nego u proljeće.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX



Kritizirali ste često Ivajla Peteva, bivšeg trenera Dinama?

- Bugar momčad Dinama uopće nije takmičarski pripremio i sad se s time muči Mario Cvitanović, darovit stručnjak koji mi je bio pomoćnik u Zagrebu. Gledao sam Dinamov nastup u Norveškoj i vidio gdje Cvitanović povlači mudar potez, da sačuva rezultat, kao da sam mu telepatijom prenio vadio je Hodžića koji ništa dotad nije uradio, a on njemu odmahne rukom?! Strašno, on me bruka pred milijunskim auditorijem! A ja sam slab na Bosance moje, ja sam uvijek zagovarao tog Hodžića, a on tako treneru da uradi?! Ima sreću da mu ja nisam trener, jer nikad više taj dres ne bi mogao obući. Baš me zanima kako će se Cvitanović postaviti, jer zna formulu uspjeha i kadar je uspostaviti disciplinu koja kod Peteva nije postojala. U derbiju vidim i veliki nastup hajdukovca Vlašića, on se penje polako, ali sigurno, raduje me njegov uspon.

Sviđa vam se Vlašić?

- Čeka ga briljantna karijera. Mislio sam da je nema, ali je ima: startnu brzinu! I reaktivnu hitrinu, koja je za sada još malo sakrivena. U frakciji sekunde mijenja odluke i vlada situacijom. Ne može se imati progres u ravnoj liniji, nego u valovima, ali on dolazi. Svjetska klasa. Nema Ercega, a on se proslavio golgeterskim instinktom.

A što kažete potom za osječki sudar Osijek – Rijeka?


- Ako je u Maksimiru 50:50, onda je ovdje za Osijek 60:40. Koliko sam slab na Rijeku, toliko volim i Osijek, moja majka je Slavonka. Bio bi podvig Rijeke da odigra neodlučeno, jer Osijek je u zaletu i hoće silom da pobijedi što im ide na čast. Sad su oči uprte i u Osijek i u Zekića kao trenera budućnosti. Osječani su se posebno mobilizirali nakon slavlja protiv PSV-a i ovo je njihov trenutak uzleta. Napaćena Slavonija dobila je impuls optimizma.

Dinamo - Hajduk
Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media

Linker
17. travanj 2024 12:38