Foto: Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
PRIPREME SLAVONACA

U OSIJEKU SE PRAŠI 'SVE U ŠESNAEST' Najbolji strijelac trpa kao na tekućoj vrpci, a sportski direktor najavio nova pojačanja

Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. lipanj 2017. 22:36

Tko zna je li Muzafer Ejupi rano ušao u formu ili je tek došao do razine kada, ustvari, rutinski obavlja svoj posao onako kako zna i treba. Bio je u prošlom prvenstvu najbolji strijelac Bijelo-plavih, a to je i u pet dosad odigranih pripremnih utakmica. Dobar je to znak uoči početka natjecateljske sezone, koja za Osijek starta u četvrtak utakmicom u Andori u prvom pretkolu Europske lige s domaćom UE Santom Colomom.

- Unaprijed sam siguran u jedno: nitko od nas niti podcjenjuje niti će podcijeniti tamošnje amatere. Nitko ne igra zato da bi izgubio odnosno predao se bez borbe. Mi jesmo bolji, ali to moramo igrom i rezultatom potvrditi. U obje utakmice - kazao je Ejupi.

Dvotjedni boravak

Dvotjedni boravak u Sloveniji, na Pohorju kraj Maribora, za momčad je prvoligaša s Drave završen. Pripreme su sada već stavljene po strani i u mislima igrača već su nove obveze - natjecateljske utakmice.

- Kada govorimo o pripremama, onda imamo zbog čega biti zadovoljni. Odradili smo sve što je trener Zekić pred nas stavio. Tjelesno smo spremni, a i igru smo poboljšali u odnosu na prošlu sezonu - veli Ejupi.

Pet je utakmica odigrao Osijek od početka priprema, u svih je pet pobijedio - Mačkovec, Maribor, Trepču, Dinamo iz Bukurešta i Koper. Stekao je, tako ispada, neku novu naviku, naviku igranja isključivo na pobjedu.

- Netko će reći da u pripremama rezultati i nisu najbitniji, ali jesu. Ugodno je i dobro pobjeđivati. Međutim, osim što smo sve protivnike s kojima smo igrali pobijedili, na utakmicama smo pokazali i visok tempo, kao i kvalitetu i sigurnost.

Došli su dosad u redove Osijeka Petar Bočkaj, Eros Grezda i Robert Mudražija, vratio se nakon godinu dana igranja u rumunjskom Cluju Tomislav Šorša, a ovog bi ponedjeljka ugovor s prvoligašem s Drave trebao potpisati Nikola Jambor. A na njima petorici neće Osijek neće stati u ovom prijelaznom roku.

- Još ćemo se pojačati. I dalje tražimo po jednog igrača za svaku liniju momčadi, ali ne ide taj posao ni brzo ni lako. Jedan napadač, jedan vezni i jedan stoper trenutačno su nam prioriteti. Imamo planove i kontakte, ali treba vremena da se sve dovede do kraja - izjavio je sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

Novo, dakle, ništa nije kazao; sve se to zna otprije. Samo, Petroviću se treba i mora vjerovati. I dosad je na planu dovođenja igrača napravio puno, što bi ljudi rekli, ima nos za to jer su svi koji su došli u Osijek na svoj način dali doprinos podizanju momčadske kvalitete na višu razinu.

Najveći kritičar

Osijek se tijekom svake utakmice postavio s puno autoriteta i svi su protivnici od prve osjetili da igraju s momčadi koja ima moć i zna je upotrijebiti.

- To je taj naš napredak u igri. Cijele momčadi. Od početka priprema trener je tražio da igramo u plitkoj formaciji, da svaki od nas, bio on napadač ili vezist, dolazi iza lopte i sudjeluje u igri u svakom trenutku. Išlo nam je to, ići će i ubuduće. A mi igrači najbolje osjećamo da igramo bolje i da smo u napretku naspram onoga kako je to izgledalo prošle sezone - siguran je Ejupi.

Ne može mu se nijedan zaključak osporiti; sve što je kazao drži vodu. Svakako je i sam sebi najveći kritičar, ali o njemu samome nismo ga ništa pitali. Neka govori na igralištu, to tada radi najbolje. Međutim, jedno je jasno: Osijek se pojačao. Konkurencija je zdrava i sve je natjerala na zalaganje najviše razine. A kada je kvaliteta u pitanju, onda je jasno da primjerice Ejupi igra bolje, otvara se kvalitetnije, pronalazi prostor za djelovanje češće i ulazi u završnicu opasnije nego dosad.

Pojačanja koja je angažirao prvoligaš s Drave donijela su baš onog što je manjkalo - ideju, više ubačaja s bočnih pozicija, a i završni pas za kojim vape najistureniji napadači. Ako je prije bilo priča da Muzaferu Ejupiju smeta ovo ili ono, da mu ne odgovara ili da se troši tamo gdje ne treba i ne može, da...

Ničega od toga više nema. Ili, ako ima, onda je u toliko maloj količini da će treneru Zoranu Zekiću gotovo zadovoljstvo činiti i te sitnice staviti na pravo mjesto, i zadnje finese dotjerati u red. Ejupi je igrama i pogocima u pripremnom razdoblju najavio golgetersku jesen u vlastitoj izvedbi. Nikoga neće iznenaditi ako to potvrdi i ako to i na svojoj koži osjeti Osijekov protivnik u prvom pretkolu Europske lige u Andori.

Kada su Bijelo-plavi odmjeravali snage s Dinamom iz Bukurešta, bila je to igra za čvrste igrače koji ni pred kim i ni u kojem trenutku neće ustuknuti. A onda se dogodio peh da je jedan od onih koje su Rumunji često polijegali na travu na kraju sam sebe ozlijedio. Ukrajinac Dmitro Lopta uganuo je gležanj i morao napustiti igru. Oni koji su (pre)trpjeli batine, prljave čak i pogibeljne startove momčadi iz Rumunjske završili su utakmicu bez posljedica u vidu ozljeda. Na sreću, ni uganuće gležnja koje je zaradio Lopa neće biti dugotrajan problem. Već trenira, trči, radi individualno s kondicijskim trenerom Marinom Vučkom i za očekivati je da će s njim biti sve u redu te da će biti među putnicima za Andoru i utakmicu s UE Santom Colomom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 06:49