CROPIX
TOPI SE BODOVNA RAZLIKA

UTRKA ZA NASLOV PRVAKA POSTAJE SVE NEIZVJESNIJA Što treba Dinamu želi li do titule? Do Rujevice bez prava na kiks, a onda prsa o prsa!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. ožujak 2017. 09:14

Je li Rijekin bod na Poljudu kiks koji daje vjetar u leđa Dinamu ili bod koji bi mogao presuditi naslov u Rijekinu korist? Ovisi kako tko gleda, podložan je taj rezultat raspravama i kalkulacijama, no i iz Dinamova i iz Rijekina kuta to je dobra vijest.

Rijeka još bez poraza

Dakle, Modri više ne zaostaju šest bodova, nego četiri, što im svakako daje dodatan poticaj i optimizam. Pogotovo uz predstave kakve pokazuju zadnjih desetak dana, u tri utakmice u prvenstvu i Kupu zabili su 12 golova, nisu primili nijedan. Teško da s te strane može bolje. Opet, prije starta proljetnog dijela sezone u neslužbenim računicama ljudi iz Maksimira upravo su prva četiri kola isticana kao važan dio nastavka sezone.

Rijekina tri teška gostovanja, Dinamove četiri, objektivno, lakše utakmice, očekivali su da će zaostatak za Riječanima biti još manji, možda i manji od tri boda. Riječani bi, vjerujemo, prije početka proljeća potpisali 10 bodova iz prve četiri utakmice, s obzirom na taj težak raspored, ali sada kada su mogli osvojiti i svih 12 sigurno nisu sasvim zadovoljni. Iako, nije nebitno, Kekova momčad još nije izgubila! Prednost je Riječanima ostala, odlučuju i dalje sami o sebi. Kao što o sebi odlučuje i Dinamo.

Psihološki se Dinamu možda nešto i promijenilo, ali matematički se nije promijenilo mnogo. Pobijede li i jedni i drugi sve preostale protivnike, ostaju im međusobni susreti, a u njima Dinamo svejedno mora dvaput slaviti, što je računica ista kao i kad je bilo minus šest. Stoga se ipak čini da je Rijeka i dalje u dobroj prednosti, pogotovo stoga što se prvi derbi najvećih rivala igra u njezinu dvorištu, na Rujevici.

Prva utakmica istine

Subota, dan prije Cvjetnice, prva utakmica istine. Rijeka je u prednosti jer, po sadašnjem stanju na ljestvici, u tom dvoboju može tražiti remi, nema pritisak pobjede, premda, naravno, teško je u takvoj utakmici igrati na bod. No taj mali psihološki “jezičac” možda može presuditi, k tome, stadion će biti pun, znamo kako su temperamentne tribine Rujevice i zašto Rijeka tamo dosad nikad nije izgubila. Plus četiri, a pogotovo plus sedam uoči zadnje četvrtine prvenstva bila bi vrlo solidna Rijekina prednost.

Kao što je Rijeci sad saveznik i raspored. Nakon teških sudara po Osijeku, Zaprešiću i Poljudu te dvoboja s nabrijanom Lokomotivom, Rijeka do derbija ugošćuje Slaven Belupo te odlazi u Vinkovce. Sve osim šest bodova iz ta dva susreta smatralo bi se debaklom. Dinamo pak prvo ide u Pulu, a prije puta na Rujevicu dolazi mu u Maksimir Osijek, koji ga je jesenas svladao baš na tom stadionu. Do kraja sezone Dinamo još i mora u Osijek, Rijeka je to odradila, i jedni i drugi idu u Koprivnicu, u kojoj Rijeka teže prolazi, Hajduk stiže i u Rijeku i u Zagreb, s tim da se Modri s Bijelima kući više muče nego Riječani.

Iscrpljujuća borba

Sve se gleda, sve računa, svašta u konačnoj odluci može presuditi, pa možda i detalj koji postaje sve vidljiviji: Ivajlo Petev dosad je u pet utakmica koristio 23 igrača, Matjaž Kek samo 17. I nema ih mnogo više, dok Petev još čeka povratak Benkovića i Henriqueza, koji još nisu upisali minutu na proljeće.

Naravno, čeka se i dizanje forme Sammira i Soudanija, širina je klupe bez dvojbe na strani Dinama, a u toj iscrpljujućoj borbi to može odlučiti. Također, Rijeka je dosad u svakoj utakmici primila barem jedan pogodak, Dinamo jedan ukupno u pet utakmica. Dojam je i da Rijekina igračka moć pomalo slabi, Dinamova raste, no to su, doista, sve promišljanja i kalkulacije. Ono što je činjenica jest da i jedni i drugi znaju da u iduća dva kola više ne smiju izgubiti ni bod, a onda na Rujevici moraju udariti prsa o prsa. Pa tko preživi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:34