Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
UTAKMICA U SJENI EUROPSKE LIGE

UZBUDLJIVI JADRANSKI DERBI Nakon Dinama, i Rijeka izrešetala Hajduk na Poljudu!

U velikom jadranskom derbiju 6. kola Prve HNL Rijeka je na stadionu Poljud pred 10.000 gledatelja pobijedila Hajduk 4:2.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. kolovoz 2016. 21:33

HAJDUK - RIJEKA 2:4 (1:0 Ohandza (13-11m), 1:1 Gavranović (24), 1:2 Bezjak (35-11m), 1:3 Bezjak 62), 2:3 Ismajli (66), 2:4 Andrijašević (79)

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 10.374. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 7. Pomoćnici: Modrić i Krmar. Četvrti sudac: Kožarec. Peti i šesti suci: Marić i Vučković. Delegat: Čilić.

HAJDUK (4-2-3-1): Stipica 5,5 - Juranović 5,5, Šimić 5, Bilij 5 (od 37. Ismajli 6), Pejić 5 (od 72. Said-) – Savvas 5, T. Bašić 5 – Erceg 5,5, Maganto 5 (od 55. Futacs 5), Tudor 5,5 - Ohandza 6. TRENER: Marijan Pušnik 5

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo 6,5 - Ristovski 7,5, Mitrović 6,5, Elez 7, Zuta 6,5 - Bradarić 6,5, Mišić 6,5 - Vešović 7 (od 82. Čanađija -), Andrijašević 7 (od 89. Šofranac -), Gavranović 7 (od 51. Matei 6,5) - Bezjak 8. TRENER: Matjaž Kek 7,5

ŽUTI KARTONI: Bradarić (12 - prekršaj za jedanaesterac), Šimić (26 - preoštar start), Bilij (35 - prekršaj za jedanaesterac), Juranović (68 - prigovor), Bezjak (68 - prigovor), Vešović (73 - nesportsko ponašanje)

IGRAČ UTAKMICE: Stefan Ristovski

--------------------------------------------------------------------------

U 10 dana s Poljuda je nakon Dinama bodove uzela i Rijeka. Bez dvojbe, zasluženo. Pušnik je za Rijeku riskirao s promjenom kompletnog sastava čuvajući glavne adute za Maccabijem i eksperiment se pokazao potpunim promašajem.

Bijeli su igrom razočarali navijače pred veliki europski ispit. Bez glavnih prvotimaca Hajduk je bio preskroman da bi se čvršće suprostavio gostima koji su nastavili ispisivanjem tradicije od četiri i pol godine nepobjedivosti u ogledima sa splitskim Bijelima. Moglo bi se čak reći, nikad lakše nisu Riječani došli do pobjede na Poljudu zadnjih godina.

Opasni Ohandza, ponešto klizećih startova i borbenost samo nekolicine pojedinaca bili su nedovoljni Hajduku da bi uzeo makar bod Rijeci. U četvrtak je finalna utakmica europskih kvalifikacija, ali konkurencija u prvenstvu već je odmaglila Bijelima. Dinamo i Rijeka na plus 6, ozbiljni Osijek na plus 3 od Hajduka u seriji skromnih izdanja. Zato je, nakon poraza od Rijeke, Maccabi još važniji. Europa je "Hajdukovo kopno u moru problema" jer u prvenstvu se već može naslutiti tvrda borba za treće mjesto.

Očekivalo se da će Pušnik promijeniti startnu postavu za Rijeku u odnosu na nedavni suisret u Tel Avivu, ali starteg Bijelih ipak je nadmašio sva predviđanja zaigravši u jadranskom derbiju bez desetorice, koji su prošli četvrtak krenuli protiv Maccabija!

Na tribinama je ostavio Kalinića, Kožulja, Sušića, Vlašića i Memollu, na klupu posjeo Jeffersona, Ismajlija, Saida i Čosića. Nije bilo ni Nižića koji zbog tri kartona ne igra uzvrat protiv Maccabija, pa je valjda htio Pušnik probati ostale stopere Takav Hajduk bez većine prvotimaca morao je već na startu rješavati probleme pred naletima Andrijaševića i Bezjaka (11. i 12. minuta).

Činilo se da će Rijeka imati kontrolu igre i rezultata, ali jedna brza kontra Ohandze i nepotreban prekršaj Bradarića za kazneni udarac, utakmici su samo zakratko pružili dozu neizvjesnosti. Rijeka je gospodarila terenom, lakoćom su gosti izlazili pred šesnaestarac Hajduka. Bijeli su se izgubili u sredini, kao i u posljednja dva susreta u Osijeku i Tel Avivu, ponovno je obrana Bijelih bez pomoći veznjaka ostala na "brisanom prostoru".

U takvoj neravnopravnoj igri, Rijeci je bilo dovoljno 10 ozbiljnih minuta za preokret rezultata. Posebno je loša bila lijeva strana obrane Bijelih sa Pejićem i Bilijem, pa je Pušnik već nakon 37 minuta, poslije pogotka Bezjaka s bijele točke, Ukrajinca zamijenio Ismajlijem. Mogli su Riječani u 40. minuti doći i do trećeg zgoditka, sam je pred Stipicu izašao Andrijašević, ali je čuvar mreže Bijelih uspio odbiti u korner. Zvižducima su Bijeli ispraćeni na odmor.

Zasluženo, jer odigrali su poluvrijeme sa nizom pogrešaka, za čvrstu neprolaznu ocjenu. U drugo poluvrijeme ušao je Hajduk nešto više agresije, ali i dalje sa manjkom ideje. Rijeka je iz polukontre po treći put poentirala, ali opustili su se gosti, pa je Ismajlev gol zadržao nadu Bijelima u izjednačenje. Kratko, jer u zadnjih 15 minuta igrali su sa 10-oricom budući je Šimić zbog ozljede napustio travnjak, a Pušnik je do tada iskoristio sve tri izmjene. Najbolji pojedinac dvoboja, Stefan Ristovski pripremio je potom pogodak Andrijaševiću kojim je stavljen pečat na pobjedu Rijeke. Hajduk je još jednom pokazao manjak kvalitete, što se poglavito odnosi na nove igrače, jer od Maganta i Savvasa očekuje se da svojim dolaskom promjene "krvnu sliku".

Ali, o tome će se više razgovarati nakon Maccabija. Rijeku će Bijeli brzo zaboraviti, ako prođu Maccabi i preboljeti.

------------------------------------------------------------

VIDEOSAŽETAK UTAKMICE: INTER - LOKOMOTIVA 2:1

Inter je pobjedom od 2:1 pobjegao s dna prvenstvene ljestvice i tu neugodnu poziciju prepustio upravo svojim jučerašnjim gostima iz Kajzerice.

Prije samo tri mjeseca ove dvije momčadi borile su se za posljednje mjesto koje vodi u europska natjecanja, a sada, tri mjeseca kasnije, zauzimaju dva posljednja mjesta na prvenstvenoj ljestvici.

Rast forme

Da je družina Samira Toplaka u rastu forme, natuknule su prošle utakmice, a jučerašnja je to samo potvrdila. Tako su Žuti u susret ušli agresivnije, motiviranije, razigranije i to im je na kraju donijelo vodstvo u ranoj fazi utakmice.

Igrala se tek 8. minuta susreta kada je Marko Kolar, inače dojučerašnji napadač Lokomotive, primio loptu na desnom krilu i idealno uposlio Jakova Puljića, još jednog bivšeg Lokosa. Puljić je s ruba kaznenog prostora sjajno naciljao i preciznim udarcem prekrasno poslao loptu u mrežu nemoćnog Zagorca.

Taj gol dao je još više vjere momčadi u žutim dresovima, koji su nastavili redati prilike, dominirati u sredini terena, a malobrojni gledatelji proživljavali su svaku akciju s svojim ljubimcima. “Ajmo Žuti” orilo se tog vjetrovitog zaprešićkog predvečerja.

U prvom dijelu, u sukobu dvije slične formacije, s jedne strane klasičnih 4-2-3-1 kod Žutih, te opreznijih 4-1-4-1 kod Lokomotive, pobjedu je odnijela postavka trenera Toplaka. Inter je dobio ključnu bitku u sredini terena, svaka lopta završila bi u nogama Žutih, koji su na trenutke zaista kombinirali na visokoj razini. Dok je s druge strane Lokomotiva bila vrlo neprecizna u predaji lopte. Ali, ipak je glavna tema ovog susreta bila nekonstantnost kod obje momčadi, previše je igra imala amplituda, od vrlo dobrih trenutaka, do onih neopisivo loših. Ali, sve su to čari naše hrvatske lige.

Ipak, kako su tekle minute na semaforu, tako su gosti sve više pokazivali i sve bolje stajali na terenu. Pomoglo je tome i neprestana potpora s klupe trenera Ivkovića, koji je u odnosu na posljednju utakmice protiv Genka ostavio tek šest igrača u početnom sastavu. Stoga ne treba čuditi nekonstantnost koju su gosti pokazali, s obzirom na mladu, neiskusnu momčad i vožnju na dva kolosijeka.

Cekici zabio

I Lokomotivina bolja igra, bar na intervale bolja od Interove, urodila je plodom u 57. minuti susreta kada je Cekici s ruba kaznenog prostora snažnim udarcem proparao mrežu za izjednačenje. Ti intervali nekonstantnosti natjerali su oba trenera na promjene. Tako je Ivković u nastavak ušao s Fiolićem koji je donio stabilnost, dok je Toplak odlučio pojačati obranu i sredinu terena izlaskom dvojice prvih napadača (Kolar - Altiparmakovski). Dvadeset minuta prije kraja Žuti su došli do pobjede, ponovno preko Jakova Puljića. I ponovno nakon prekrasnog pogotka. S nekih 20 metara Puljić je sjajno naciljao i pogodio lijevi kut nemoćnog golmana Zagorca.

Do kraja, u napetoj igri s pregršt nepreciznosti, Lokomotiva je pokušala doći do izjednačenja (Perić s nekoliko metara glavom preko vrata, Ćorić zatresao mrežu iz zaleđa), dok je Inter zatvorio sve prilaze svojim vratima. Tako je Inter napokon osvojio prva tri boda u novoj sezoni i, što je još važnije, pobjegao Lokomotivi koja je ostala prikovana za samo dno prvenstvene ljestvice.

---------------------------------------------------------------

REZULTATI

Inter - Lokomotiva 2-1 (Puljić, 8, 70 / Cekici 57)

Hajduk - Rijeka 2-4 (Ohandza 14-11m, Ismajli 66 / Gavranović 24, Bezjak 35-11, 62, Andrijašević 79)

U subotu:

Slaven Belupo - Osijek 2-3 (Ivanovski 41-11m, savić 83 / Ejipi 58, 85, Štiglec 66-ag)

Cibalia - Istra 1961 1-1 (Vitaić 28 / Theophilus 56)

U petak:

Dinamo - Split 1-0 (Antolić 62)

LJESTVICA

1. Rijeka 6 5 1 0 14-4 16

2. Dinamo 6 5 1 0 13-3 16

3. Osijek 6 4 1 1 10-6 13

4. Hajduk Split 6 3 1 2 10-9 10

5. Slaven Belupo 6 2 3 1 8-6 9

6. Inter Zaprešić 6 1 2 3 7-11 5

7. Cibalia 6 0 3 3 8-13 3

8. NK Split 6 0 3 3 2-7 3

9. Istra 1961 6 0 3 3 3-11 3

10. Lokomotiva 6 0 2 4 5-10 2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:13