Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
13. KOLO HNL-A

FOTO: IZNENAĐENJE U PULI, ISTRA JE UKROTILA HAJDUK Bijeli su pokušali svim sredstvima, ali fantastični Ivušić herojskim obranama donio veliki bod

U utakmici 13. kola Prve HNL odigranom na stadionu Aldo Drosina u Puli Istra 1961 i Hajduk odigrali su 0-0.
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. listopad 2016. 11:31

ISTRA - HAJDUK 0:0

Istra: Ivušić, Gojković, Solomon, Roce, Bertoša, Mitrevski, Žižić, Georgiev, Stepčić, Trojak, Paracki

Hajduk: Kalinić - Memolla, Šimić, Nižić, Juranović - Jefferson, Kožulj (od 66. T.Bašić) - Vlašić, Hamza, Tudor (od 61. Futacs) - Said (od 80. Vojković)

--------------------------------------

Istra 1961 je osvojila bod, Hajduk je izgubio dva – tako se može rezimirati utakmica koja je završila 0-0, bez golova, ali i bez posebno kvalitetnog nogometa. Jedini plus na ovoj utakmici može se dati akterima za njihovu borbenost.

Hajduk je došao u Pulu s imperativom pobjede, jer je zahtjev trenera „bijelih“ Marijana Pušnika osvajanje sedam bodova iz tri utakmice do novog prekida zbog obveze reprezentacije, bilo bi logično po tri boda protiv Istre i Osijeka i neriješeno s Rijekom. No, poslije ovih 0-0 taj plan treba revidirati, bilo bi zaista za Hajduka izvanredno da protiv Osijeka, pa Rijeke dođu do šest bodova.

I zaista Splićani su pritiskali od početka, dok su se domaćini povukli, u pravom smislu zabunkerirali pred svojim vratarom Ivušom. No, osim tri šuta sa distance, to jest izvan kaznenog prostora, Hajduk nije ozbiljnije ugrozio vratar Istre.

Hajduk je tako ostao vjeran posljednjoj praksi u prvom poluvremenu, a to je da se igra prilično slabo i nepovezano, ali su se u drugom poluvremenu dizali, igrali znatno bolje, povezanije i onda to materijalizirali golovima. To se ovog puta nije desilo, igra je bila rastrgana kao i u prvom dijelu.

Dakle, u nastavku ista slika, praktično se igrala takozvana „viktorija“, na jednu branku, onu od Ivuše. Međutim, „bijeli“ osim velikog posjeda lopte, kao i izvanredne igre obrane, u napadu nisu mnogo pokazali. Obrana Istre, zgusnuta i brojčana s lakoćom je zaustavljala napade gostiju.

Trener Pušnik je protiv Istre poslao momčad s jednim isturenim napadačem i to Saidom, u sastavu je logično prednost dobio Tudor, koji je faktički jedan od rijetkih brzih igrača Hajduka. No, Tudor je morao u svlačionicu sredinom drugog dijela (62.), pa onda i drugi vezni Kožulj (65.), dok je Pušnik na teren poslao nove snage – Futacsa i Bašića, strijelce iz prošlog kola u pobjedi protiv Splita. Bilo je zanimljivo, pa ako hoćete i zabavno, vidjeti trenera Hajduka kako se žesti, gestikulirala, podržava, ali i prosvjeduje na račun igre svoje momčadi

Istrani su se branili istrajno, bez puno kompliciranja, odbijali su loptu nasumice u polje, korner ili aut, požrtvovno su ulazili u dvoboj. Ipak su u 59. minuti opasno ugrozili mrežu Kalinića, srećom za „bijele“ Stepčić nije dobro zaključio tu akciju.

U moru napada i pokušaja Hajduka da dođu do vodstva treba izdvojiti prvu pravu, idealnu prigodu kad je Said na četiri, pet metara promašio loptu (vadio se na očajan teren). Najbolja mogućnost za „bijele“ dogodila se ipak u 87. minuti, poslije slobodnog udarca s desnog boka, kojeg je izveo Barry, viši od svih u skoku bio je Šimić, šutirao je glavom, jako dobro, ali je Ivušić još bolje obranio. Potom su i domaćini imali svoju priliku, poslije kornera iz gužve je netko šutirao, a Juranović je s linije obranio svoju mrežu.

U završnici, u 82. došlo je do kratkotrajnog prekida, Torcida je po običaju bacala na teren bengalke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:48