Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

VELIKI INTERVJU SJAJNOG RIJEKINOG ASA ZA SN 'Protiv Salzburga ćemo vidjeti koliko smo zaista dobri! Ali naravno da Red Bull nije svemirski brod'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. srpanj 2017. 20:21

Novine, kaže sam, ne čita, ali kada je riječ o suradnji s medijima Alexander Gorgon je itekako zahvalan tip. Kod njega nema onih fora s prolaženjem kroz mix zonu s mobitelom na uhu ili odbijanjem izjava čak i kada rezultat nije povoljan. Jednostavno, čovjek je profesionalac od glave do pete. Dao je to naslutiti na svom prvom službenom predstavljanju kao igrač Rijeke, pa nastavio potvrđivati u ovih godinu dana u riječkom dresu. Tako je bilo i za ovog razgovora, djeca Mila i Mateo “napinjali” su za na more, pa ih je mama Manuela zadržavala dok nije odradio svoje brojne obveze prema medijima.

Kao netko tko je do prošle godine cijelu karijeru bio dio austrijskog nogometa svakako je najpozvaniji iz riječke svlačionice za govoriti o nadolazećem suparniku Rijeke - Red Bull Salzburgu.

- Zovu li iz Austrije? Nakon intervjua za Sportske novosti imam još dva dogovorena razgovora s vašim kolegama iz Austrije. Je li mi to naporno? Još nije, ali kada postane, budite sigurni da ću to svesti u okvire koji meni odgovaraju - kaže ofenzivac Rijeke koji je svoj privremeni obiteljski dom našao u Kostreni, blizu mora, a opet dovoljno daleko od gužve koja u ljetnim mjesecima vlada na popularnom kupalištu Riječana.

Zagreb, 180916.
Stadion na Rujevici.
HNK Rijeka - GNK Dinamo, MAXtv Prva liga, prvenstveni susret 9. Kola.
Na fotografiji: Alexsander Gorgon.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Doista uživam

Ipak, nakon iscrpljujućeg puta na Otok opustio se na jednoj od tamošnjih plaža, malo i napunio baterije za nove izazove koji se nastavljaju već današnjim ogledom protiv Rudeša. Navijači ga prepoznaju, čestitaju…

- Sve je to lijepo, doista uživam… Mogli smo imati i duža putovanja, ali nesretan je bio samo tajming. Krenuli smo rano ujutro, pa odmah nakon utakmice putovali cijelu noć za Rijeku. Ali to je nešto što nose ti nastupi u Europi. Profesionalci smo, već idući dan smo se okrenuli rekuperaciji i pripremi za iduće utakmice.

Posao protiv velškog prvaka odradili ste rutinski, na kraju, sugerira rezultat, bez puno muke.

- Na kraju tako ispada, da nismo imali puno problema. U nekim trenucima je bilo malo “čupavo” jer su The New Saintsi imali dvije opasne akcije, ali kontrolirali smo utakmicu i nakon prvog pogotka sve je bilo puno lakše.

I vi ste pokazali da su vaši pištolji napunjeni municijom, ona proslava pogotka koju ste donijeli iz Austrije ponovo je aktualna. Zabili ste Slavenu Belupu, sada TNS-u, obećavajuće na početku sezone.

- Uvijek je dobro na takav način ući u sezonu. Za nas napadače ili ofenzivce je važno zabijati, ali na kraju, i za osobni uspjeh je zaslužna cijela momčad. Vidjeli ste to na primjeru Rijeke prošle sezone. Ono što radi pojedinac rezultat je rada cijele momčadi. Za nas je ulazak u prvenstvo i kvalifikacije za Ligu prvaka bio dobar, a to sa sobom onda povlači neku osobnu satisfakciju i diže samopouzdanje kroz postignute golove, asistencije i pobjede. Prošle sezone je samopouzdanje raslo sa svakom pobjedom, siguran sam da će i sada biti tako, da još nismo dosegnuli najvišu razinu forme.

Prave tek stižu

Možda nije ni loše što još niste na vrhuncu forme budući da oni pravi ispiti tek slijede.

- Točno. Kada rano uđeš u formu, možda nećeš biti na pravoj razini u onim utakmicama koje određuju sezonu. A nama takve utakmice tek dolaze.

Gostovanje kod Red Bull Salzburga iduće srijede definitivno je jedna od takvih utakmica. Sudar koji Riječanima može osigurati europsku jesen.

- Je li ždrijeb bio dobar? Obično ne volim govoriti o utakmici koja nije prva iduća, znam da za novine to ne zvuči zanimljivo, ali kod nas u svlačionici se stvarno priča samo o Rudešu koji je skrenuo pozornost na sebe remijem u Osijeku. Ali, razumijem da je medijima to zanimljivo, Red Bull Salzburg bio je stvarno težak ždrijeb, momčad je to koja obiluje brzinom, tehničkom kvalitetom, jako teži kombinatorici, kratkim pasovima... Za nas će to biti stvarno veliki izazov.

Nisu svemirski brod

Posljednjih nekoliko sezona dominiraju u austrijskom prvenstvu, slično kao što je i Dinamo do prošle sezone vladao HNL-om. Imaju li sličnosti?

- Moram priznati da mi je teško uspoređivati jer do dolaska u Rijeku nisam dobro poznavao HNL. Red Bull je dominantan u Austriji, ali imali su sezone u kojima je dominacija bila više ili manje izražena. Sve ovisi o tome koliko je jaka konkurencija, a tu primarno mislim na Austriju, Rapid i Sturm. Posljednja sezona za njih je bila “šetnja”, prije toga je to znalo biti i na dva-tri boda. Ipak, treba respektirati što su četiri sezone za redom uzeli dvostruku krunu, sada će pokušati i peti put što nitko u povijesti nije uspio.

Jesu li onda svemirski brod ili se protiv njih može igrati?

- Kvalitetni jesu, ali naravno da nisu svemirski brod. Za mene nema momčadi za koju možeš reći da je želiš u ždrijebu. Ako želiš u grupnu fazu Lige prvaka ili Europske lige, moraš se sudariti s kvalitetnim suparnicima, pokazati da si bolji. Vidjet ćemo u dvije utakmice koliko je naša kvaliteta doista dobra. Od mog dolaska ova je momčad svoju kvalitetu imala priliku pokazivati samo u HNL-u gdje smo odigrali stvarno dobre utakmice, pa mogu reći da sam uzbuđen što sada imamo priliku vidjeti gdje smo u Europi i odmjeriti snage protiv Red Bull Salzburga. Ovo su utakmice za koje živiš, svi znamo koliko su važne i što nam mogu donijeti...

Želim naučiti hrvatski jezik iz poštovanja prema ljudima i državi

Na društvenim mrežama često objavljujete fotografije i videozapise u kojima se vidi da s obitelji doista uživate u Rijeci, Kostreni… Udomaćili ste se?

- Cijela obitelj se osjeća odlično što je meni posebno važno. Djeca i supruga uživaju ovdje, pogotovo ljeti. Puno je stvari za zabaviti se, iz današnje perspektive stvarno sam sretan što sam odabrao Rijeku.

Imate li neko posebno mjesto gdje idete na plažu?

- Stalno mijenjamo, istražujemo. Njima je bitno da su u pokretu, da izađu iz kuće. Naučili su brzo i plivati, to je prednost kada živiš blizu mora i stvarno uživaju.

Kako napreduje vaš hrvatski? Pomaže li supruga Manuela koja je rodom iz Slavonije?

- Što se govora tiče, tu sam najdalje otišao s riječima koje koristim na treninzima i utakmicama. S druge strane puno razumijem jer je jezik sličan poljskom koji mi je jedan od materinskih jezika. Morao bih se posvetiti tome, nadam se u budućnosti i krenuti na neke lekcije iz hrvatskoga. Za mene je važno znati jezik države u kojoj živim, na to gledam kao na način poštovanja prema Hrvatskoj i ljudima kojima sam okružen.

Zanimljivo je da s vi s djecom razgovarate poljski, dok supruga Manuela s njima priča njemački.

- Nemaju puno godina, ali već znaju kojim jezikom s kim pričati. Ja sam kao dijete poljski pričao u obitelji, a njemački u vrtiću i školi, zbog toga sam mislio da je šteta da ne nauče dva jezika od najmanjih nogu. Uz to, ide im i hrvatski...

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:18