Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
UTAKMICA KARIJERE

VELIKI ULOZI I STRAŠAN PRITISAK ZA MLADOG DINAMOVA VRATARA U derbiju kupuje mjesto u momčadi, ali i reprezentaciji?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2016. 22:44

Dakle, Dominik Livaković trebao bi biti taj koji će u nedjelju stajati nasuprot Hajdukovim napadačima, koji će pokušati okrenuti smjer Dinamove sezone. Iako je, s obzirom na broj sezona koje je odigrao u HNL-u već iskusan dečko, njemu je tek 21 godina i derbi će mu biti najveća klupska utakmica dosad.

Naravno, teško je vjerovati da promjena vratara rješava sve probleme Dinama, čija obrana igra katastrofalno. Šemper je dosad bio na streljani, kako će odgovoriti Livaković?

Branio je Livaković dosad 10 puta protiv Hajduka, devet u HNL-u, jednu u Kupu, primio je ukupno 14 golova. Samo jednom više od dva, bilo je to na Poljudu kad je Hajduk slavio 3:2. Upisao je i dvije pobjede, obje po 2:0, jednom na Poljudu, jednom u Kranjčevićevoj.

Ali, to je bilo sve u dresu Zagreba, malo će te brojke imati veze u nedjelju, ako Livaković stane na gol protiv Bijelih. Možda više važnosti može imati podatak da su mu od aktualnih hajdukovaca zabijali tek Fran Tudor i Nikola Vlašić.

No, za Livakovića bi taj derbi mogao imati dublju važnost. Naime, u nogometnim se krugovima zadnjih tjedana postavlja pitanje treba li na vratima U-21 reprezentacije stajati Livaković, koji uopće ne brani u Dinamu, kad u Italiji sjajno brani Josip Posavec. Logično pitanje, jer dečko s Palermova gola prvi je vratar Serije A i, koliko god Livaković dobro branio u mladoj selekciji i bio pouzdan izbor, Posavec mu zasigurno puše za vratom. Stoga je nedjeljni derbi na neki način Livakoviću kvalifikacijska utakmica za “jedinicu” u odlučujućoj utakmici U-21 reprezentacije u Švedskoj.

Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

- Nitko nije siguran za mjesto u momčadi pa tako ni Livaković. Velika je stvar što imamo toliko kvalitetnih igrača, što Posavec odlično brani u Italiji - kažev izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan, koji tako “otvara natječaj” i za poziciju u toj ključnoj utakmici 10. listopada.

- Imamo desetak dana do tada, imamo vremena za odluku, vidjet ćemo tko je u kakvoj formi. Jasno, s obzirom na ono što je dosad odradio u kvalifikacijama, Livaković ima malu prednost, ali, kažem, nitko nije predodređen za to mjesto.

Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Mogli bismo to protumačiti na način “bude li dobro branio u derbiju, pokaže li kvalitetu, Livaković će zadržati i reprezentativnu ‘jedinicu’”. Stoga, njemu će dvoboj s Bijelima biti sigurno još važniji, dobije li priliku, a po svim informacijama iz Maksimira trebao bi je dobiti.

Krenut će, dakle, u nedjelju nova Dinamova vratarska avantura, Livaković bi trebao biti već četvrti vratar ove sezone na modrome golu. Ježina, Eduardo, Šemper pa on. Sedmi golman koji je u zadnje tri godine bio Dinamov prvi vratar. Dakle, Migliore, Zelenika, Sandomierski i ova tri spomenuta. Puno, puno promjena na Dinamovu golu, hoće li derbi donijeti stalno rješenje? Ali, kažemo, ne ovisi sve o Livakoviću, kao što nije ovisilo ni o Šemperu, Dinamova igra pucala je na mnogim linijama, kad je tako golman ne može sam izvući.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:47