facebbok NK Rudeš / facebbok NK Rudeš
KAPA DO PODA

VELIKO IZNENAĐENJE I APSOLUTNA SENZACIJA HNL-A Dečki igraju za 5.000 kuna, govore za njih da su drugoligaški igrači, ali zato rade kao euroligaši!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. srpanj 2017. 23:45

Da je netko prije utakmice kazao da će u Rudešu žaliti što u premijernom nastupu u Prvoj HNL iz Gradskog vrta nisu odnijeli puni plijen, vjerojatno bi ga proglasili ludim. No nakon 1:1 u povijesnom debiju, osjećaj je upravo takav. Nisu Rudešani, naravno, poletjeli i izgubili kompas, svjesni su da je bod iz Osijeka vrhunski uspjeh, koji je potpisao trener Inaki Alonso. Ali nakon što je Karlo Kamenar zabio...

- Naravno da nam je žao. Dobro je rekao naš kapetan Leonard Mesarić prije utakmice, kakvi bismo to bili sportaši kad ne bismo mislili da možemo pobijediti. Bojali smo se prvih 15 minuta, impresioniranosti, ali kad su dečki vidjeli da Osječani ne lete, kad su počeli igrati opušteno, vidjelo se koliko smo kvalitetni - kaže direktor Rudeša Tomislav Knežević.

Tih 1:1 u Osijeku nije bio plod bunkera i nekakvog lucky puncha. Rudešov veznjak Antonio Ivančić prošlog je tjedna kazao “vidjet ćete da naš blok nikome neće biti lako probiti”. Bilo je upravo tako, a nakon svake oduzete lopte Rudeš je pokušao napasti suparnika.

Moderno shvaćanje nogometa, čvrsti duel i što brža tranzicija bez puno filozofiranja, tako je Alonsov Rudeš izgledao na premijeri. Apsolutno osvježenje.

Od 14 igrača koje je Inaki Alonso koristio na premijeri, samo trojica se ne mogu pohvaliti da su s Rudešom prošle sezone osvojili 2. ligu; Robert Perić-Komšić stigao je iz Lokomotive, Tomislav Turčin iz Rijeke, a Tony Livančić iz Viteza. Svi ostali su pod vodstvom Igora Bišćana poharali drugoligaški razred.

Ne idu grlom u jagode

- U pripremnim utakmicama vidjeli smo da možemo. Igrali smo kao momčad, što je nama u ovom trenutku najbitnije. Dokazali smo svima da u 1. ligi nećemo biti prolaznici, da nećemo biti topovska hrana. Činjenica je da nas je Osijek malo podcijenio, da oni nas nisu gledali već da su glavama već na PSV Eindhovenu. Čelnicima Osijeka hvala na gostoprimstvu, sve je bilo na visokoj razini, i prije i poslije utakmice. Svaka im čast, oni svima trebaju biti primjer - misli direktor.

Osijek, 160717. 
Stadion Gradski vrt. 
Prva HNL.       
Utakmica izmedju Osijeka i Rudesa. 
Na fotografiji: Ejupi Muzafer . 
Foto: Vlado Kos / Cropix
Foto: Vlado Kos / Cropix / CROPIX

Njegov otac Ivan Knežević je predsjednik Rudeša, koji je u klubu 15-ak godina. Što kaže, je li remi u Osijeku najveći rezultat u toj njegovoj eri?

- Najvažnije je da se kod nas nikad ništa nije desilo slučajno. Nigdje nismo išli naglo. Mi smo najviše od svih klubova proveli u 2. ligi. Sve dok se nije skupila kritična masa kvalitete da možemo ići naprijed. Da nismo dogovorili suradnju s Alavesom i da nema novca od Dinamova ulaska u Ligu prvaka, mi opet ne bismo ušli u 1. ligu. Dakle, nikad ne idemo grlom u jagode.

Ne igra novac

Ništa dakle od euforičnih izjava prvog čovjeka kluba koji 2017. slavi 60 godina postojanja. Ivan Knežević čvrsto je na zemlji.

- Ništa tragično se neće desiti ni da Rudeš ispadne. A Alavesom smo potpisali dugogodišnji ugovor i tek smo počeli raditi. Posebno mi je drago zbog onih procjena vrijednosti prvoligaških momčadi. Utakmica u Osijeku je pokazala da na travnjaku ne igra novac. Neke igrače plaćamo i nešto više, ali prosječna mjesečna neto plaća igrača u Rudešu je oko 5.000 kuna, što za hrvatske prilike smatram realnim - kaže predsjednik.

Direktor Knežević posebno je, pak, naglasio jedan detalj:

- Naši igrači su, pod navodnicima, ‘’drugoligaški igrači”, ali oni su, bez navodnika, euroligaški igrači. Mi već dvije godine radimo na najvišoj razini u suradnji s tvrtkom Biotrening pod vodstvom profesora Igora Jukića, Luke Milanovića i Ivana Krakana. Oni naše igrače igrače treniraju kao euroligaše, ne kao drugoligaše.

Što od Rudeša možemo očekivati u nastavku prvenstva? Već u subotu slijedi novo pakleno gostovanje na Rujevici.

- U Osijeku su utakmicu počeli svi igrači koji su osvojili 2. ligu osim Perića-Komšića, koji je ‘99. godište i prošle sezone igrao je za drugu momčad juniora Dinama i Turčina koji je ‘97. i na proljeće praktički uopće nije igrao. Može se, naravno, sada dogoditi da u sljedećem kolu naletimo na raspoloženu Rijeku i da nas rezultat ne pomazi, ali to u našem planu i programu neće apsolutno ništa promijeniti - zaključio je Tomislav Knežević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:53