Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
30. KOLO PRVE HNL

VIDEO: FANTASTIČAN DERBI SVETOG DUJE I GOLIJADA NA POLJUDU Razigrani i rastrčani Bijeli: Hajduk se trećom uzastopnom pobjedom vratio na treće mjesto

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. travanj 2017. 14:26

HAJDUK - SPLIT 5:2

STRIJELCI: 1:0 Vlašić (12-11m), 1:1 Tomičić (39), 2:1 Nižić (45), 3:1 Erceg (47), 3:2 Ugrina (63), 4:2 Said (67), 5:2 Ohandza (85)

HAJDUK (4-3-1-2): Stipica – Ismajli, Nižić, Terziev (od 86. Bosančić), Memolla – Hamza, Jefferson, T. Bašić – Vlašić (od 71. Kožulj) – Ohandza, Erceg (od 57. Said).

SPLIT (3-4-2-1): Kukić – Škvorc, Dupovac, Perković – Jurendić, Vidović (od 77. Jovanović), Boljat (od 55. Pavlovski), Merajić – (od 22. Jakić) – Pešić, Tomičić – Ugrina.

-----------------------------------------------------------------------------------------

U velikom stilu upisao je Hajduk treću uzastopnu pobjedu vrativši se na treće mjesto. Šest kola prije kraja Bijeli su sami gospodari svoje sudbine, jer imaju i Osijek na Poljudu početkom svibnja. Sami će hajdukovci odlučivati o trećoj poziciji, a gradski derbi sa Splitom stigao im je kao još jedna potvrda uzlazne putanje forme.

Tri u nizu, četiri pobjede u zadnjih pet susreta.... sve su to pokazatelji da Hajduk lagano, ali sigurno raste. Nakon pobjede u maksimirskom derbiju navijače su počastili impresivnom peticom kontra Splita i nizom šansi, akcija... Razigrani i rastrčani Bijeli, mora se priznati. Pečat na vrlo zanimljiv, i nadasve gledljiv, gradski derbi stavio je Ohandza uz ovacije navijača, ali susret je praktički pred gotovo čin doveo Ante Erceg već na startu drugog dijela. Nekadašnji igrač Splita još jednom je presudio presudio svom bivšem klubu. Na početku drugog poluvremena okrenuo je svog čuvara i mirno pogodio za potvrdu pobjede Hajduka. Dovoljno da Carrillo Ercega, uz veliki pljesak s tribina, izvadi iz igre već nakon 57 minuta igre.

Neočekivano uzbudljivo prvo poluvrijeme bila je svojevrsna najava da ćemo nazočiti definitivno najsadržajnijem susretu Hajduka i Splita ove sezone. Od Hajduka se očekivao napad, očekivala se inicijativa, ali ni Split se nije došao braniti. Dapače, izašli su Crveni sa formacijom 3-4-2-1 gdje su dva krilna napadača Pešić i Tomičić, svaki sa svoje strane, ulazili između hajdukovog stopera i beka. Rano je Hajduk poveo nakon pogreške Jurendića koji je zaustavio Memollu neopreznim startom u vlastitom kaznemom prostoru. Vlašić je jedanaestarac pretvorio u vodstvo koje je Hajduka oslobodila grča rezultatskog imperativa, ali nisu Bijeli osim pritiska puno pokazali nakon pogotka. Pljesak je u 21. zaradio Toma Bašaić nakon minijature u kaznenom prostoru i udarca koji je završio u vanjskom dijelu Kukićeve mreže.

Opasan je bio i Vlašić u 32. minuti s udarcem kojeg je Kukić uz puno napora uspio odbiti. Hajduk je imao loptu, Bijeli su bili življi nego inače sa Savvasom u veznom redu, no i Split je imao svojih blejskova. Pet minuta su prijetili i onda zabili. Prvo je Tomičić natjerao Stipicu da izvadi loptu ispod grede, onda je u sljedećem napadu u 38. minuti Pešić iz teške pozicija sa 17 metara pogopdio gredu, da bi naposlijetku poentirao Tomičić. Zaspala je obrana Hajduka, nadtrčao ih je Tomičić i zabio za poravnanje.

Pritom nije slavio, lagano je rukama pokazivao "mirno, mirno", jer Tomičić je dijete Hajduka, igrač koji je stasao na Poljudu. U završnici prvog dijela Hajduk je ipak uspio steći mir za odmor. Nakon greške obrane Splita koja nije kvalitetno reagirala na centaršut Hamze iz slobodnog udarca, zabio je Nižić. Kapetan je pažljivo pratio situaciju, "izvadio" i Ohandzu kojem je Kukić sa nekoliko metara uspio obraniti prvi pokušaj.

Drugi dio susreta odredio je rani zgoditak Hajduka za sigurno vodstvo 3:1. Semafor je sve rekao o ambicijama Splita. Imali su Crveni u 39. minuti obećavajućih 1:1, a samo osam minuta kasnije već su bili dva zgoditka u minusu. Previše za momčad koja jako rijetko zabija, jer na Poljudu su došli nakon sedam utakmica bez postignutog pogotka. U osmoj su poentirali, nakon 660 minuta posta. Čak su dvaput zatresli suparničku mrežu, na trenutak su i u drugom dijelu vratili tračak neizvjesnosti, ali jako, jako kratko.... Uzeli su više rizika nego inače, krenuli u nadigravanje sa brzim Pešić i Tomičićem, pa je rezultat takve igre utakmica koja se u drugom dijelu mogla pretvoriti u još veću reviju zgoditaka.

Šteta da Toma Bašić nije atraktivnim "škaricama" zapečatio svoju odličnu igru, ali i ovako smo sa sedam pogodaka svjedočili najefikasnijem gradskom derbiju otkada je HNL-a.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:18