Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ZANIMLJIV OKRŠAJ HNL-A

VIDEO: NEIZVJESNO DO KRAJA U ZAGREBAČKOM OGLEDU Dinamo do zadnje sekunde morao strahovati za unaprijed upisane bodove

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. rujan 2017. 18:32

DINAMO - RUDEŠ 3:2

Maksimir. Gledatelja 2083.

DINAMO: Zagorac - Stojanović, Sigali, Benković, Lecjaks - Moro, Antolić - Fiolić (od 64. Doumbia), Gojak (od 56. Soudani), Olmo - Henriquez (od 80. Hodžić). Trener Mario Cvitanović.

RUDEŠ: Čondrić - Borevković, Muić, Mesarić, Pavić - Vuco (od 61. Lulić), Segado, Ivančić (od 76. Budimir) - Havojić, Rodrigo (od 46. Kamenar), Entrena. Trener Inaki Alonso.

Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici Borut Križarić (Čakovec) i Vedran Đurak (Sisak). Četvrti sudac Bionda (Zaprešić). Delegat Grba (Strmec Samoborski).

Strijelci: 1:0 - Henriquez (24-11m), 2:0 - Benković (59), 2:1 - Lulić (81), 3:1 - Soudani (84). 3:2 - Budimir (88).

Žuti kartoni: Stojanović (75, opasan start), Soudani (90, oštar start), Mesarić (90, nesportska igra)

Crveni kartoni:

-----------------------------------------------------------------------------------

Muka po Dinamu... Tako je najbolje jučerašnji maksimirski sraz. Sjetili smo se rečenica Dinamovog trenera Marija Cvitanovića koje je izrekao u najavi utakmice. Govorio je da su plavi dečki, oni koji nisu bili u raznim reprezentativnim selekcijama radili 'ko zvijeri', da su na treninzima bili odlični. Usput im je poručio da protiv Rudeša uživaju u nogometu, da se vesele, uglavnom svašta nešto u pozitivnom smislu.

Međutim, nismo vidjeli 'maksimirske zvijeri', one su ipak ostale u obližnjem zoološkom vrtu. Nije da plavi dečki nisu ulagali trud, nije da se nisu trsili, pokušavali smišljati akcije, odigrati nešto za pamćenje. Nažalost po njih i navijače, u tome nisu uspijevali, odnosno, rijetko smo vidjeli kakvu smislenu priču. Najupečatljivija je u prvoj dionici bila ona nakon koje je sudac Križarić dosudio jedanaesterac iz kojeg je poentirao 'plavi anđeo'.

Ostalo ja zaista bilo za debeli zaborav. Osim tog jedanaesterca, Modri u stvorili još samo jednu čistu priliku, Gojakov udarac glavom iz blizine obranio je vratar Čondrić. Naravno, prema očekivanjima, domaćin je kontrolirao igru, imao posjed, ali sve je to izgledalo jako jalovo. Probalo se kroz sredinu, po bokovima... Međutim, lopte koje su se ubacivale u šesnaesterac Rudeša bile su plijen gostujuće obrane.

U drugom dijelu, ipak, morala je doći na naplatu mnogo veće kvaliteta Cvitanovićeve momčadi, u tih 45 minuta Modri su pokazali mnogo više. Jače su stisli Rudeš, prvo je Olmo pogodio stativu, a onda je Filip Benković svojim pogotkom otklonio sve moguće dvojbe oko konačnog rezultata, ako su one uopće i postojale. Jest Rudeš je priprijetio golom, ali je onda Soudani sve postavio na svoje mjesto... Postigli su Rudešani još jedam pogodak i sam smiraj utakmice, ali bilo je premalo do kraja, nije bilo vremena za senzaciju.

Ono što može veseliti Cvitanovića jest činjenica da je trojac mladih, Benković-Moro-Olmo opet bi najbolji na travnjaku, oni već postaju kvalitativna konstanta, očito trajna vrijednost. Kod tih mladića svaka akcija, pa makar i ne završila uspješno, ima ideju, smisao.

Momci Inaki Alonsa igrali u okviru svojih mogućnosti. Dapače, izgledali su bolje nego na nekim prošlim utakmicama. Branili su se pokretljivom obranom, bili su borbeni, čvrsti, nisu se preplašili gostovanja na Maksimiru. Da su tako igrali u prethodnim utakmicama, vjerojatno bi imali neko bod više na kontu. Međutim, dečki iu Rudeša ipak su kvalitativno limitirani, tranzicija im je slaba, po oduzetoj lopti sporo kreću prema naprijed.

Također, imaju problema s preciznom pas igrom, uglavnom griješe kod predaje lopte. U nekim trenucima, kad su i stigli u kakve-takve situacije koje su bile potecijalna prijetnja Zagorcu, nisu imali dovoljno igrača u šesnaestercu Modrih. To je zapravo klasična priča kad se radi o kvalitativno limitiranim momčadima. Pred kraj utakmice, kad su krenuli na sve ili ništa, uspjeli su iznenađujuće postići dva pogotika. Ako poprave još neke detalje u igri, u igri s momčadima koje ne spadaju u 'veliku četvorku', Rudešani se mogu nadati da bi na kraju ipak mogli izboriti ostanak u HNL-u.
Za Modre je najvažnije da su još jednom pobjedom ostao na četiri boda prednosti u odnosu na Rijeku, šest u odnosu na Hajduk, sedam na Osijek..

Bitno jest za Cvitanovićevu momčad čuvati prednost u odnosu na pratitelje, manji je pritisak. Ipak, očekuje se da Plavi ipak nude bolje prezentacije, za to svakako posjeduju kvalitetu. Jer, tako se mučiti protiv Rudeša, primiti dva gola u nekoliko minuta, to nije Dinamo kakvog bi željeli gledati njegovi poklonici.

Dinamo s prvog mjesta danas kreće u nastavak HNL-a. Suparnik je Rudeš, valjda ne treba naglašavati tko je favorit i tko bi trebao upisati sva tri boda. Čitali ste ovih dana koji su sve igrači Dinama bili u raznim reprezentacijama, pa je to i razlog što će sastav Marija Cvitanovića danas biti ponešto drukčiji, idemo kazati da Modri ipak neće istrčati u onom svom najboljem sastavu. Recimo, gotovo je sigurno da u momčadi neće biti Soudanija, a ni Doumbije.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:04