VELIKA OBLJETNICA

VIDEO: ZALUDJELI SU KOPRIVNICU, TU SU IGRALI GINOLA, BALAKOV... 'Rekli su da ćemo trajati kratko, a mi smo rušili Aston Villu i Athletic Bilbao!'

SLAVEN BELUPO Koprivnički je nogometni klub na jučerašnji dan prije 20 godina izborio plasman u Prvu hrvatsku nogometnu ligu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. lipanj 2017. 10:22

Slaven Belupo ove godine obilježava 110 godina postojanja, a još jedna važna obljetnica pada na isti dan. Naime, 21. lipnja 1997. godine koprivnički je klub nakon dva kruga neizvjesnih kvalifikacija izborio ulazak u Prvu hrvatsku nogometnu ligu, u kojoj je u kontinuitetu opstao punih 20 godina. Bilo je u tom razdoblju i uspona i padova, no uspjeli su se Farmaceuti pozicionirati na nogometnoj karti Hrvatske kao stabilan klub iz sredine ljestvice, a desetak godina bili su uspješni i u europskim natjecanjima.

- Kvalifikacije su nam bile nametnute, nismo to očekivali nakon što smo osvojili drugo mjesto u tadašnjoj Prvoj B hrvatskoj nogometnoj ligi. Sve je to kreirao netko u HNS-u, ali na kraju smo bili bolji od Segeste i Cibalije, uspjeli smo proći kroz taj baraž koji nije bio lagan. Rado se sjećam tog dana odluke, kad su nas brojni navijači pratili u Zagrebu te kasnije dočekali u centru Koprivnice na velikoj i nezaboravnoj fešti - rekao je Nikola Felak, bivši predsjednik Slavena Belupa te nekadašnji glavni direktor farmaceutske tvrtke Belupo, pod čijim je vodstvom Koprivnica dobila prvoligaša.

Projekt Slavena pokrenuo je par godina prije toga Valent Vrhovski, sponzor je bio Bilokalnik, a potom je klub pod svoje okrilje uzeo Belupo. Uspon je bio stalan, a kulminirao je ulaskom u prvoligaško društvo. Prvi krug kvalifikacija između Cibalije, Segeste i Slavena Belupa održan je na stadionu Maksimir, gdje su sve tri utakmice završile rezultatom 1:1. U drugom krugu, u Kranjčevićevoj, Slaven i Cibalia u prva su dva kola sa Segestom odigrali bez pogodaka i bilo je jasno da će presudna biti međusobna utakmica.

Na stadionu Zagreba vladala je sjajna atmosfera koju su stvorili navijači iz Koprivnice. Od 8.000 gledatelja blizu 6.000 bilo ih je iz Koprivnice, a došli su u koloni od čak 59 autobusa, isto tako i osobnim automobilima, vlakovima, kombijima... U vrijeme odigravanja susreta koprivničke ulice bile su puste, oni koji su ostali kod kuće napeto su pratili radijski prijenos.

Fantastična publika

Za Slaven su tada igrali: Bulić - Županac, Međimorec, Kadović - Gača, Brčić, D. Ferenčina, Havaić, Lončarević - Ž. Kobaš (od 58. Jukić), Omrčen-Čeko (od 73. Drvosek, od 88. Ogrizović). Trener je bio Ivan Bedi, a Farmaceuti su pobijedili s 2:0 i ostvarili 90-godišnji san svih Slavenovih naraštaja.

- Sve su moje momčadi uvijek mogle dobro trčati. A danas nas je nosila naša fantastična publika i dragi Bog. Jednostavno, morali smo izdržati - izjavio je tada Bedi.

Otpor Vinkovčana slomio je Goran Županac pogotkom u 30. minuti, a sve je dvojbe otklonio Oliver Drvosek-Kihas golom u 84. minuti.

- Osjećaj je bio fenomenalan, nikad poslije nisam to doživio. Brojne generacije dugo su čekale da Slaven uđe u Prvu ligu, a mi smo to uspjeli ostvariti. Uoči utakmice bili smo napeti, ali znali smo da možemo igrati s Cibalijom i da imamo veliku priliku. Imali smo veliku podršku navijača, sve nam je išlo na ruku, poveli smo na vrijeme, nakon toga sam u završnici zabio gol za 2:0 i tu je počela euforija koja se nastavila kasnije i na velikoj proslavi u gradu - rekao je Oliver Drvosek-Kihas.

IZVOR: ARHIVA NK SLAVEN BELUPO
IZVOR: ARHIVA NK SLAVEN BELUPO
Ivan Bedi

Jedva na stadion

Prisjetio se i jedne anegdote vezane uz odlazak na utakmicu.

- Na dan utakmice ujutro smo u Koprivnici imali lagani trening, nakon kojeg smo čekali da po nas dođe autobus, no on se nije pojavio. Trener Bedi naredio je da u Zagreb idemo automobilima, s tim da njega nitko nije smio prestići. U hotelu Panorama imali smo ručak i dnevni odmor, a na stadion u Kranjčevićevoj došli smo pješice. Na ulazu nas nisu htjeli pustiti jer su mislili da smo navijači, no na kraju smo im ipak nekako uspjeli objasniti da smo, zapravo, igrači. Lijepo je danas evocirati te uspomene, bili smo prava klapa, većinom su igrali domaći igrači i par njih sa strane. Kad smo se vozili u koloni prema Koprivnici, od Križevaca su nas ljudi pozdravljali uz cestu, a slavlje koje je uslijedilo na glavnom trgu bilo je neopisivo. Imali smo dojam da nas je cijeli grad došao pozdraviti - kaže Drvosek-Kihas.

Godinu dana ranije rukometašice Podravke osvojile su naslov europskih prvakinja, ali na Slavenovoj fešti povodom ulaska u Prvu ligu okupilo se u centru grada više ljudi, procjene se kreću do 15.000, skoro polovica od ukupnog broja stanovnika podravske metropole. Tuborg se točio u ogromnim količinama, a malo nakon 23 sata na pozornicu su izašli nogometaši Slavena i trg je eksplodirao.

- Prošle sam vam godine s ove pozornice obećao Prvu ligu, obećanje sam ispunio. Sad vam obećajem da ćemo nagodinu - u Europu!

IZVOR: ARHIVA NK SLAVEN BELUPO

Mnogi se izgubili

Obećanje predsjednika Felaka ispunjeno je malo kasnije, prvi su put u Intertoto kupu zaigrali 2000. godine. Zanimljivo se prisjetiti da je za ulazak u Prvu ligu svaki igrač dobio nagradu od tadašnjih 10.000 njemačkih maraka, a nijedan igrač nije bio skuplji od 30.000 maraka u toj sezoni. Ukupno je sezona u Prvoj B HNL stajala oko milijun i pol maraka.

- Bilo je predivno, rado se toga sjećam. Napravili smo veliku stvar, velik je uspjeh da je klub iz tako male sredine ušao u prvoligaško društvo. Rekli su mi tada, “ako preživite prve dvije sezone, onda ćete se zadržati dulje”, i tako je i bilo. Mnoge su veće sredine izgubile prvoligaša, mi smo ostali. Na svom smo stadionu rušili Aston Villu i Athletic Bilbao. Sponzori i dalje podržavaju klub i navijači dolaze na utakmice, ali moglo se napraviti i više, a mislim da Županija ne diše uz klub. Nažalost, u Koprivnici više nema takvog entuzijazma kao prije 20 godina, odnos prema sportu općenito je dosta negativan na razini države, ali treba biti optimist i vjerovati da će doći i bolja vremena - zaključio je Nikola Felak.

Tu su igrali Ginola, Balakov, Hleb, Valeron, Sukur, Love, Llorente...

U Europu su Farmaceuti izlazili devet puta, posljednji nastup bio je 2012. godine

Posljednju svoju europsku utakmicu Slaven Belupo odigrao je 9. kolovoza 2012. godine, u Koprivnici je u uzvratu 3. pretkola Europske lige pod vodstvom trenera Roya Ferenčine s 2:1 svladao španjolskog prvoligaša Athletic Bilbao s trenerom Marcelom Bielsom, a mnogi tvrde da je to bila i najveća pobjeda u povijesti kluba. Baski su kod kuće slavili s 3:1, pa su ipak prošli u play-off Eurolige, u kojoj su sezonu ranije igrali u finalu.

Slaven je devet puta izlazio u Europu, pet je puta bio u Intertoto kupu, gdje je dva puta dolazio do polufinala (Stuttgart, Lille). Osim Bilbaa, u Koprivnici je pala i Aston Villa, Crnac i Geršak zabili su za pobjedu 2:1 u 3. kolu Intertoto kupa, no domaćin je u Birminghamu slavio s 2:0. Četiri su puta Farmaceuti igrali u pretkolima Kupa UEFA-e/Europske lige i u većini su slučajeva ispadali od jačih suparnika. Ukupno su odigrali 54 europske utakmice, u kojima imaju 27 pobjeda, devet remija i 18 poraza uz razliku pogodaka 98:53. Rekorder je s 34 europska nastupa Petar Bošnjak, a najbolji je strijelac Marijo Dodik s 14 pogodaka.

Najveći uspjeh u Europi bio je prolazak u 1. kolo Kupa UEFA-e 2009. godine i izbacivanje grčkog Arisa u 2. pretkolu (0:1, 2:0) s dva gola Bojana Vručine. Trener je bio Mile Petković, kasnije je bolji bio moskovski CSKA. Sa Slavenom su igrali i Bastia, Deportivo La Coruna i Galatasaray, a na koprivničkom stadionu nastupili i poznati nogometaši kao što su David Ginola, Paul Merson, Krasimir Balakov, Alexander Hleb, Juan Carlos Valeron, Hakan Sukur, Alan Dzagojev, Vagner Love, Fernando Llorente... (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:01