Foto: Goran Sebelic / CROPIX
PRESEDAN

VLAŠIĆ NIJE BIO STARTER? A GDJE JE TU PROBLEM? Dosad je kretao s klupe samo kad ga se štedjelo ili kad se vraćao nakon ozljede

CARRILLOVA TAKTIKA Ivan Pudar i Zlatko Vujović komentiraju Hajdukovu neuspješnu partiju u prvoj utakmici nastavka lige protiv Splita u Parku mladeži u kojoj je jedva spašen bod
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 21. veljača 2017. 15:12

Hajduk je razočarao igrom u Parku mladeži i uzeo samo mršavi bod. Na pripremama je izgledalo sve idilično, Bijeli su ostvarili sve četiri pobjede i najavljivali sjajno proljeće, a kad ono, na prvoj prepreci im se ispriječio Split koji je prema šansama mogao i dobiti utakmicu.

Trener Joan Carrillo počeo je sa sustavom 4-3-1-2 koji je uigravao u Turskoj, ali bez Nikole Vlašića kojega je na mjestu polušpice zamijenio Fran Tudor. Tudor je dobio novu poziciju kod novoga trenera, a Vlašiću je ostavljena uloga džokera u nastavku pa je upisao asistenciju za Antu Ercega. U drugo poluvrijeme Carrillo je ušao s igrom s puno rizika ostavivši samo Savvasa kao osigurača u vezi, a ostalih pet igrača igralo je prema naprijed u pomalo neodređenom sustavu.

Bez kvalitete

Što kažu nekadašnji treneri i igrači Hajduka na Carrillovu igru? Ivan Pudar je uvijek spreman na razgovor o igri...

- Meni su tu puno toga ne poklapa. Carrillo je preuzeo momčad pred kraj godine, rekao je da je gledao sve utakmice prije toga, stoga ne bi trebalo biti nepoznanica. Međutim, ima puno nepoznanica, ne samo jednu. Na pripremama su pobjeđivali što je važno za motiv momčadi, međutim, igrali su u sasvim različitim sastavima, a ovaj iz Parka mladeži dosad nije nastupio nijednom. Ne mogu doći sebi... Nije bilo spone u veznom redu, spominje trener da je bio loš teren, a Splitov je jedan od najboljih, traže se opravdanja. Problematična je bila i zadnja linija te Savvas koji se vraćao između dva stopera i onda davao loptu prvome do sebe - kaže Pudar.

Pudara čudi što nije bilo povezanosti redovima Hajduka...

- Uvijek je Hajduk u povijesti u vezi imao igrača koji može izvesti slobodan udarac, dati završni pas. Čudi me što je tu dosta igrača na posudbi koji zatvaraju mjesta domaćima, a nemaju tu kvalitetu. Erceg i Said su bili prvi strijelci, a nisu igrali od početka. Čudio sam se i kad Pušnik protiv Maccabija nije stavio Ercega, nego je igrao s Jeffersonom na krilu.

Na mjestu polušpice u nedjelju je zaigrao Tudor.

- Tudor je bek ili krilo, a ovdje je igrao u vezi. Taj momak u Hajduku samo vratara nije igrao. Dobro, dogurao je do reprezentacije kada je Čačić htio isprobati igrače iz domaće lige. Ranije si mogao biti igračina, a teško doći do reprezentacije. Treba stavljati igrače koji su u najboljoj formi, ovako može doći do trzavica u svlačionici.

Je li iznenađenje sastav bez Vlašića?

- Vlašić je bio u krizi, bilo je i kritika koje su bile dobronamjerne. Vrijeme je da se probudi, on je taj koji mora to napraviti u razgovoru sa suigračima i trenerom da se u konačnici ostvari veliki transfer. Bilo je i većih talenata koji su propadali, ali manjih koji ostvarili karijere. Treba mu pomoći da se vrati na ono što je bio. A poziciju mu ni dan-danas nisu pronašli. On bi bio dobar u kombinaciji s Ercegom polulijevo, njih dvojica bi pravili pomutnju u protivničkim redovima - zaključio je Pudar.

Split je bio ‘gladan’

Zlatko Vujović smatra da sigurno nije još trenutak za veliku kritiku Hajduka.

- Šteta je što je Hajduk uzeo samo bod jer ima dosta teških utakmica nakon Istre. Hajduk ima kvalitetu. Ne smije se dogoditi da se prije utakmica kaže: “Sve smo se dogovorili, pa smo kasnije sve zaboravili što treba sprovesti na terenu.” Hajduk je veliki klub, nije bilo koji.

Smatra da nije problem to što Vlašić nije igrao od početka...

- Ne vidim tu problem, trener je tako zamislio početi bez njega na polukontre i kontre. Trenerova ideja je bila njega uvesti u drugom dijelu. Htio je igrati brzo od noge do noge. Sve je u glavama igrača, da pokažu da mogu. Pokazali su oni protiv Rijeke i Dinama da mogu, a Hajduk ne smije nikome priznati da je bolji. Ponavljam, šteta je dva boda, ali ovo je tek prva utakmica. Split je bio “gladan”, bez plaće, a Hajduk je puno kvalitetniji uz dužno poštovanje Splitu koji trkom i htijenjem nadoknadio manjak kvalitete - podvukao je Vujović.

Vlašićevo neigranje u startnoj postavi uistinu je velika rijetkost

Nikola Vlašić sa samo 19 godina približava se stotom nastupu u dresu Hajduka, do sada ih u službenim utakmicaima čak 94 uz 6 pogodaka i 22 asistencije. U ta 94 nastupa Vlašić je u 82 bio starter, no ne pamtimo utakmice prije kojih je bio u potpunosti zdrav, a da ih nije igrao od početka.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX / CROPIX

U HNL-u za Hajduk ima 66 nastupa, a samo u njih devet ulazio je s klupe. U pravilu je na klupi bio kada se vraćao nakon ozljede pa je tako ove jeseni zaigrao 21 minutu protiv Lokomotive. U jeku borbe za plasman u Europsku ligu pošteđen je igranja od početka protiv Istre kada je igrao završnih 30 minuta. Prošle sezone je primjerice u prvih 20 kola propustio samo susret s Istrom u gostima kada je trener Damir Burić igrao s dosta pričuva čuvajući se za utakmicu sa Stromsgodsetom. Nakon toga je imao ozljedu pa ga nije bilo četiri susreta, vratio se, pa je primjerice protiv Osijeka ušao s klupe, pa jedan susret opet pauzirao da bi igrao u sljedeća tri te onda bio out do kraja sezone da bi se u potpunosti oporavio.

Tek je na početku seniorske karijere kod Igora Tudora, koju je otvorio pogotkom u prvom nastupu kada je postao najmlađi strijelac u Europi s Dundalkom, znao počinjati na klupi, jer je tada imao nepunih 17 godina. Sve ostale utakmice, koje nije započeo u HNL, započinjao je na klupi jer se vraćao od ozljede ili ga se štedjelo za europske nastupe. Ovaj put je Joan Carrillo počeo bez njega jer je on tako odlučio, premda je najavljivano da bio on na novoj poziciji središnje polušpice trebao biti glavni igrač Hajduka na proljeće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:01