Ivajlo Petev / Hanza Media, sn ilustracija
BUGARIN NA DINAMOVOJ KLUPI

ZAKLJUČAK SAGE U MAKSIMIRU: IVAJLO PETEV U PET PITANJA Zašto je došao, zašto nije smijenjen, može li napraviti pomak...?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. travanj 2017. 22:15

Ivajlo Petev je, dakle, ostao na Dinamovoj klupi. Po svemu sudeći, ta će priča trajati do ljeta, naravno, ako se ništa ne popravi na planu igre prve momčadi, moguće je da ode i prije.

Vidjeli smo što se sve događalo proteklih dana, pa bi bilo zgodno zaključiti svu tu priču oko bugarskog stručnjaka.

1. Kako je došao u Dinamo?

Ivajlo Petev zapeo je za oko Zdravku Mamiću još dok je bio trener Ludogoreca koji je skoro iz kvalifikacija za Ligu prvaka izbacio Dinamo 2012. godine. Nakon 1:1 u Razgradu, Modri su onim pogotkom Vide u 98. minuti u Maksimiru izbacili Ludogorec, ali već nakon te utakmice, počelo se koketirati s Petevom. Bugarin je zaista s Ludogorecom napravio velike stvari, njegova filozofija igre svidjela se braći Mamić i već je bio u kombinaciji nakon jednog od odlazaka Krune Jurčića.

Damir Krajac  / CROPIX
CROPIX

Petev je stalno održavao kontakte s Dinamom, dolazio je i na zimske pripreme Modrih u Tursku. Bio je u planu i nakon odlaska Zorana Mamića u Saudijsku Arabiju, ali je na kraju ispala “treća sreća”, nakon što je otišao Kranjčar, Petev je bio prva opcija. Ivajlo je prihvatio Dinamo iako je bio izbornik bugarske reprezentacije.

2. Zašto je Dinamo s njim produžio ugovor do 2020. godine?

Zato što je na pripremama u Turskoj, koje su trajale 21 dan, sve bilo idealno. Petev je, to se vidjelo, veliki radnik, studiozno analizira igru, a ono što je također upalo u oko, uspio je u Turskoj napraviti sjajnu atmosferu u momčadi. Ne samo to, Modri su na pripremama zaista izgledali jako dobro, priznajemo, čak smo i mi koji smo bili na pripremama s velikim pohvalama obasipali trenera.

Tamo je odlučeno, a bili su prisutni predsjednik Barišić i savjetnik Mamić, da se s Petevom potpiše ugovor do 2020. godine, jer je svima izgledalo da je to “to”. Zamisao je bila da se sportskom direktoru Romeu Jozaku i Petevu u ruke gurne Dinamo na duže razdoblje. To je bila klupska vizija i strategija, zato je unisono dana podrška treneru i novi ugovor na potpis

3. Zašto se dobre igre i atmosfera s priprema nisu nastavile i u domovini?

Na to pitanje najbolje će odgovoriti Petev. Nama sa strane izgleda da je počeo previše eksperimentirati sa sastavom, mijenjati figure bez nekog logičnog razloga. To je počelo zbunjivati igrače, pa se polako počela kvariti i atmosfera u momčadi, koja je sve manje razumjela Peteva. Konačni slom doživljen je na utakmicama s Hajdukom i Slavenom Belupom.

Evo nekih primjera u kojima je zbunjivao neposredne proizvođače. Recimo, prije utakmice s Hajdukom, u četvrtak mu ne treningu desnog bočnog beka igra Stojanović, u petak Matel, u subotu igra - Šitum! Koji nije desni bek... Iz momčadi izostavi Sammira i Ćorića koji su bili uvjereni da će igrati. Ili, recimo, Schildenfeld odigra vrlo dobro protiv Lokomotive, a onda ga nema protiv Hajduka. Da bi onda u Koprivnici Šifo dobio kapetansku vrpcu i - poveo momčad! Uz to, ubacuje u igri one koje nije stavio protiv Hajduka, i koji su zbog toga bili podosta, blago rečeno, nervozni. Rezultat se vidio, igrali su poput gumenih lutaka, bezvoljno, u prvom poluvremenu bez ijednog prekršaja. Također, nama se čini da Petev ima problem komunikacije s igračima, oni su naučili drukčije. Pogotovo u vrijeme Zorana Mamića koji je s njima imao svakodnevne seanse i gajio poprilično prijateljski odnos.

4. Zašto nije smijenjen i je li trebao biti smijenjen?

Da je ponudio ostavku, ona bi bila prihvaćena. S obzirom na to da nije, u klubu su mu odlučili dati časnu odstupnicu, klupu do kraja sezone. Također, nisu željeli da novi trener, a to bi vjerojatno bio Romeo Jozak, u ovakvoj kriznoj i konfuznoj situaciji “pogine” do kraja sezone. Ovako su Peteva zadržali po onoj “sam pao, sam se ubio”.

Hanza Media, sn ilustracija

Da, držimo da je trebao biti smijenjen, jer jednostavno nije uspio. U plavom klubu je više od šest mjeseci, morao je napraviti neki pomak, a nije. Vidi se da nije u pravoj korelaciji s momčadi, sigurno bi bilo bolje da se do kraja sezone momčad, koja je ionako izgubila prvenstvo družila s nekim drugim stručnjakom, da se mirno analiziralo sve što se događalo... Da se razumijemo, nikako ne mislimo da je Petev slab trener, dapače njegov CV govori da se radi o ozbiljnom stručnjaku koji je bio i izbornik jedne reprezentacije, ali u Dinamu mu jednostavno nije išlo.

5. Može li napraviti pomak do kraja sezone?

Bit će mu jako teško, jer je cijela situacija podosta kaotična. Kriza je vidljiva, nije lako preko noći nešto što nije dobro, naglo pretvoriti u nešto dobro. Naravno, sad mu je najbolje da se koncentrira na finalnu utakmicu Kupa, trofej, pa makar i u Kupu bio bi nekakav melem na ranu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:43