Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
BORBA ZA 'JEDINICU'

ZAŠTO JE DOŠLO DO IZNENAĐUJUĆE PROMJENE NA VRATIMA DINAMA Je li Livaković zaslužio klupu? Legende upozorile: Modri rade veliku pogrešku

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. listopad 2016. 16:37

Do jučer je bilo izvjesno da je Dominik Livaković Dinamov vratar za budućnost, međutim protiv Cibalije je na vratima Modrih stajao Adrian Šemper, a Dominik Livaković bio je na klupi. S obzirom da je bio na klupi, zaključili smo da nije ozlijeđen, pa je ipak iznenađujuće kako je došlo do promjene vratara.

Livaković je čvrsto prigrabio “jedinicu” i djelovao iznimno sigurno, dominantno... Protiv Seville je na svojoj premijeri u Ligi prvaka branio jako dobro, ponajviše zahvaljujući njemu, Modri su poraženi “samo minimalno”.

Trener Ivajlo Petev također ima visoko mišljenje o Livakoviću, odmah je shvatio o kakvom se kvalitetnom momku radi.

Koprivnica, 060516
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 35. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Dinama.
Na fotografiji: Adrian Semper
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Padovi na leđa

Do promjene na vratima Modrih došlo je relativno brzo. Nakon odlaska Eduarda, nakon plasmana Modrih u Ligu prvaka u klubu su se odlučili da “njihovo dijete” Adrian Šemper, mlađahni i talentirani vratar dobije priliku te da postane konstanta. Međutim, Šemperu se nije poklopilo. Stao je na vrata u najturbulentnijem trenutku za ZG klub, momčad se nakon uspjeha protiv Salzburga opustila, primao je Adrian mnogo golova, no, naravno, nije on bio krivac za sve, već i smušena obrana.

Međutim, bilo je to dovoljno da mjesto prepusti Livakoviću, koji je svoju šansu čvrsto zgrabio, kao što grabi lopte na utakmicama. Međutim Šemper se ipak jučer vratio kao broj jedan. Trener Petev odlučio mu je dati šansu protiv u dvoboju s Cibalijom i potom s Bjelovarom u Kupu, cilj mu je istestirati njegove vrijednosti. Sljedećeg vikenda Dinamo gostuje u Zaprešiću kod Intera, vidjet ćemo koga će bugarski stručnjak tamo staviti na vrata.

Što nakon svega kažu modre vratarske legende Zlatko Škorić i Željko Stinčić? Je li zamjena vratara pogodak, hoće li Livaković postati Dinamova vratarska zvijezda ili će Šemper možda opet uhvatiti “jedinicu”, vratiti Šemperu “milo za drago”?

- Zaista ne znam zbog čega bi došlo do takve promjene na vratima. Nije mi baš jasna... Livaković je malo stariji i malo iskusniji od Šempera. Dinamo se nakon odlaska Portugalca odlučio za svoje dijete. Šemper je izrazito talentirani vratar. Bio je najbolji vratar na Svjetskom prvenstvu U-17 u Čileu. Međutim, imao je veliku nesreću. Uletio je u razdoblje slabih rezultata momčadi, visokih poraza. To je za vratara strašan peh. Primaš mnogo golova, a ne možeš mnogo pomoći, jer ispred tebe ne štima. Budimo realni, u vrijeme dok je branio Šemper, obrana Dinama djelovala je kao švicarski sir - kaže Škorić.

Znači, vi ne vidite razlog za zamjenu Šempera s Livakovićem, ne mislite da je Adrian griješio?

- Reći ću vam gdje je griješio, što ga je koštalo. Na Svjetskom prvenstvu je kod opasnih situacija išao prema igraču s loptom izravno rukama, a kad se vratio uzor mu je postao portugalski vratar Eduardo. Međutim, Eduardo je, kad god je kretao u noge suparniku, u završnici padao na zadnji dio tijela, na leđa, to je bio njegov stil. Međutim, nije svatko sposoban tako braniti. Kad padaš na leđa ne skraćuješ kut, tim stilom otvaraš više prostora onome tko ima loptu. Tako je primio neke golove...

Kad se radi o Livakoviću, kaže:

- Sve pet, brani dobro, rekao bih da je “unutra”. Jedva je dočekao svoju priliku, a otkada ju je dobio, branio je odlično. Želim mu mnogo sreće, neka mu ovo dobro razdoblje traje što duže - zaključio je Škorić.

Oscilacije mladića

Što na sve kaže Željko Stinčić?

- Ako Livaković nije ozlijeđen, onda to apsolutno nije dobra stvar. Na takav način, bojim se, Dinamo će uzdrmati oba svoja mlada vratara. Uvijek sam govorio da su Livaković i Šemper veliki talenti. Međutim, nakon odlaska Eduarda složio sam se s klupskom odlukom, ja sam također držao da je Šemper u prednosti. Isto tako sam kazao da će mladi vratari, bilo Šemper, bilo Livaković, imati oscilacije, da će braniti dobro, pa slabo. To je tako, to je proces odrastanja vratara - kazao je Stinčić.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Dominik Livaković

Onda je pričao o nečemu što je pročitao u medijima...

- Ne znam je li to istina, ali negdje sam pročitao. Navodno je zastupnik Adriana Šempera došao u klub i kazao ljudima iz Dinama kako bi bilo dobro da se Adriana malo makne s gola, da psihološki ne “potone”’ nakon primljenih golova. Kažem, ne znam je li to točno, ali ne izgleda mi dobro. To je vrlo jasno kod vratara. Oni čekaju svoju šansu, ali kad je dobiju, moraju je iskoristiti. Šemper je nije iskoristio, između ostalog zbog činjenice da je Dinamova obrana bila iznimno propusna. S druge strane, Livaković je iskoristio svoju šansu! Ne samo to, sad je ušao u razdoblje kad će Dinamova momčad rasti, kad će obrana biti mnogo discipliranija, iako je jučer na vratima ponovno osvanuo Šemper. Vidjet ćemo što nosi budućnost - dodao je Stinčić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:59