REUTERS
MAESTRO JE IZNIMNO VAŽAN

HRVATSKA S LUKOM I BEZ NJEGA NIJE ISTA REPREZENTACIJA Vatreni su bez Modrića postizali bolje rezultate, ali nisu dobili niti jedan težak susret...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. srpanj 2017. 20:30

Luka Modrić je kapetan i vrlo važan igrač reprezentacije, kazat će svatko. No, zanimljivo je da statistika govori kako je u svim kategorijama Hrvatska postizala bolje rezultate u utakmicama bez Modrića u odnosu na ukupan broj nastupa. Kako li je samo varljiva...

Primjerice, od jeseni 2006. Vatreni su igrali 121 utakmicu sa 62 posto pobjeda, a pritom Modrića nije na terenu bilo u 28 navrata, u tim dvobojima rezultat je bolji, čak 75 posto pobjeda. U kvalifikacijama je u tom razdoblju naš izabrani sastav imao 62 utakmice, u njima dobio 38 puta, što je 61,3 posto, a Luke Modrića nije bilo u 11 ogleda, u kojima je postotak pobjeda preko 72 posto.

Ipak, nekako se pogodilo da su to većinom bili susreti sa slabijim rivalima, jedina dva derbija nisu dobro prošla jer s Engleskom je na Wembleyju završilo 5:1 za domaćina, a s Talijanima u Splitu 1:1. Tu je i poraz od Škotske u Zagrebu 1:0.

Da statistika izgleda još bolje bez Luke uklapaju se dvije utakmice na velikim natjecanjima od 2008. u kojima nije igrao, budući da su to bile pobjede nad Poljskom i Španjolskom. Međutim, i one su dokaz kako brojke mogu iskriviti stvarnu sliku jer radilo se o trećem kolu u skupini, nakon što su Vatreni već osigurali prolaz dalje.

Zaključak: Hrvatska je bez Modrića pobjeđivala u prijateljskim ili službenim malim i malo važnim susretima, ali nije dobila ni jedan težak i ključan. Malo ih je doduše bez njega i igrala.

Linker
19. travanj 2024 19:17