Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images
BEZ DLAKE NA JEZIKU

HRVATSKI EKSPERTI 'NA NOŽ' DOČEKALI FIFINE REFORME 'Meni je to potpuno bezveze..., ubija se dramatika i zanimljivost'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. siječanj 2017. 18:49

Malotko je u nogometnom svijetu oduševljen proširenjem SP-a sa 32 na 48 reprezentacija. Dobro, vjerujemo da je u Africi, možda i u Aziji, euforija, da se i mnoge male zemlje nadaju kako će time postati dio tog općega glamura. No, ovdje kod nas, a i u Europi većinom, stručnjaci, bivši igrači, treneri, uglavnom se pitaju: A čemu to sad?

- Meni je to potpuno bez veze - kao i uvijek, bez dlake na jeziku, govori Otto Barić, bivši hrvatski izbornik, trofejni trener.

- Znate, ja već desetljećima sudjelujem, gledam, pratim, čak sam i pisao kolumne s velikih natjecanja i nagledao sam se utakmica. Ja tu ne vidim zbog čega bi to povećanje bilo dobro i što će ono donijeti u natjecateljskom smislu. U financijskom možda hoće - kazao je Barić, koji ima sljedeće argumente.

- Već su i 32 reprezentacije široka kvaliteta, ne vjerujem da ima još 16 momčadi koje bi mogle dodatno osnažiti natjecanje. Dobro, taj SP je za devet godina, ali svejedno, mislim da je to previše, da se ubija dramatika i zanimljivost.

Ipak, nogomet je pokazao da je uvijek zanimljiv, vidjelo se i na zadnjem Euru da više nema slabih, da autsajderi znaju napraviti dobar rezultat. Eto, i ‘njegova’ Albanija, kojoj je bio izbornik, imala je priliku igrati na Euru, nije se osramotila.

- To je istina, ali neka onda sve te momčadi budu među 32, ne moraju biti u 48. Albanija je u kvalifikacijama za Euro bila odlična, zasluženo je otišla dalje. Sad će biti i nekih koje se neće tako zasluženo plasirati.

Zagovornici proširenja tvrde da će SP biti zanimljiviji, jer neće biti remija u skupini, nema, dakle, previše mjesta kalkulacijama.

- Dobro, ali to opet nije u redu. Zašto neka slabija reprezentacija, kad je već tamo, ne bi kalkulirala, igrala svoju igru, zar sad treba napasti Španjolsku usred Madrida? Ma ne, sve skupa se to meni niš’ ne sviđa, neka granica kod tog širenja mora postojati.

Slično razmišlja i Dražen Ladić, naš sjajni vratar iz Francuske 1998.

Neće porasti interes

- Slažem se s onima koji tvrde da je 48 reprezentacija malo previše. Gledajte, samim igračima, trenerima i svima onima koji sudjeluju neće se puno toga promijeniti, oni će igrati utakmice, bit će usredotočeni na sebe i protivnika. Međutim, mislim da će se čitavo natjecanje nažalost razvodniti - misli Ladić, kojega je dodatno iznenadila ideja sustava natjecanja. Možda zanimljiviji, ali...

- Znači, dvije utakmice u skupini? Pripremaš se četiri godine, tih nekoliko mjeseci intenzivno, a onda odigraš dvije utakmice. Isto tako, nisam primijetio da je proširenje Eura na 24 reprezentacije povećalo interes za natjecanje u Europi. Tako mislim da ni Svjetsko neće biti popularnije ako će na njemu biti 48 momčadi - govori Ladić, koji, kao i Barić, vidi tek jedan smisao tog širenja.

- Samo marketinški razlozi i prihod. To je to, nogometno gledajući, doista ne vidim neki razlog!

Linker
20. travanj 2024 05:02