CROPIX
HRVATSKA STRUKA U PETICI

HRVATSKI TROLIST NA CIJENI U EUROPI Od Bilića, Kovača i Jurića se očekuju velike stvari

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 26. kolovoz 2016. 10:32

Dugo vremena hrvatskih trenera nije bilo na radaru liga Petice, uspjehe su redali najčešće u zemljama daleko od europskog zapada prije nego što se na početku prošle sezone sa Slavenom Bilićem počeo mijenjati taj trend.

Da nije bilo neponovljive sezone Leicestera, bivši hrvatski izbornik i njegov West Ham bili bi hit Premiershipa. Bilićevi uspjesi kao da su otvorili vrata još nekolicini hrvatskih trenera, Niki Kovaču je u završnici sezone Bundeslige povjerena misija spašavanja Eintrachta, koju je uspješno odradio, dok je na početku ove sezone Ivanu Juriću povjerena klupa Genoe nakon što je prošle sezone napravio fenomenalan uspjeh odvevši Crotone u Serie A.

Ivan Jurić pobjednički se vratio u Genou. Nakon što je u ovom klubu završio igračku karijeru 2010. godine (u tom je klubu proveo posljednje četiri godine igračke karijere), pa u trenerske vode krenuo kao pomoćnik svog ondašnjeg trenera Gian Piera Gasperinija u Interu i Palermu, Jurić je u samostalne trenerske vode krenuo u Mantovi, a afirmaciju dočekao sjajnom sezonom kojom je maleni Crotone (za koji je igrao pet godina) uveo u Serie A na opće iznenađenje.

Naime, klub kojeg uoči prošle sezone nitko nije vidio u borbi za vrh doveo je do 2. mjesta na kraju sezone i izravnog plasmana u Serie A. Međutim, poziv iz svoje Genoe ovog ljeta nije mogao odbiti, a njegov početak je odmah obećavajući.

- Genoa na tiki-taka pogon - naslov je koji je osvanuo na ligurskom dnevniku Il Secolo XIX nakon pobjede Genoe protiv Cagliarija (3:1) u prvom kolu Serie A za koju je Jurić dobio puno pohvala na račun svog trenerskog rukopisa. U Italiji ga mediji već opisuju kao trenera punog ideja koji bi, nakon sjajnog uspjeha na klupi Crotonea, puno pozitivnih novosti mogao donijeti i u igru momčadi iz Ligurije, koja je prošlo sezonu završila na 11. mjestu na ljestvici.

Genoa je protiv Cagliarija bila opasnija, konkretnija, a sve je začinila dominacijom u posjedu lopte, zbog čega je već nakon prvih 90 minuta igra njegove momčadi počela kupiti simpatije (na kraju utakmice imali su čak 68 posto posjeda lopte). Zasluga je i njegovo vođenje utakmice, dva igrača koja je ubacio s klupe (Ntcham, Rigoni) postigli su pogotke u posljednjih petnaestak minuta i preokrenuli tijek utakmice, koju su gosti zamalo dobili pogotkom iz prvog udarca u okvir gola.

CROTONE, ITALY - APRIL 23: Head coach of Crotone Ivan Juric celebrates with his son after the Serie B match between FC Crotone and Como Calcio  at Stadio Comunale Ezio Scida on April 23, 2016 in Crotone, Italy.  (Photo by Maurizio Lagana/Getty Images)
Maurizio Lagana/Getty Images
Ivan Jurić

- Najvažnije je osvajati bodove i zabavljati navijače - rekao je nakon utakmice Jurić, pred kojim nema velikog imperativa osim izbjeći bilo kakvu, bodovno gledajući, negativnu situaciju poput one iz prošle sezone kada je Genoa do sredine prvenstva dugo bila na rubu zone koja vodi u Serie B.

Predviđaju im sredinu

Predviđanja su da bi Genoa trebala završiti sezonu na sredini tablice, u društvu s Atalantom, Torinom i Cagliarijem, no obećavajući početak sezone mogao bi značiti i da je klub sa stadiona Luigi Ferrarisa sposoban i za nešto više. Koliko više, ovisit će i o konkurenciji, ali i o načinu na koji će se uklopiti novi igrači koji su stigli ovog ljeta.

Kada je riječ o prijelaznom roku, Jurić se pohvalno izrazio o kvalitetama Ocamposa, veznjaka koji je stigao iz Marseillea, dokazana vrijednost već je i povratnik Miguel Veloso što su igrači koji bi trebali nadomjestiti odlaske Cercija, Susa, Gabriela Silve...

Nakon što je prošle sezone uspješno odradio misiju “ostanak u Bundesligi”, Niki Kovaču ukazano je povjerenje uoči nove sezone. Nedvojbeno ga je i zaslužio, u završnici sezone uspio je probuditi momčad koja se u jednom trenutku činila u izgubljenoj situaciji, pa zahvaljujući tri uzastopne pobjede pred kraj prvenstva (Mainz, Darmstadt, Borussia D.) izborio kvalifikacije za ostanak. A tu je Nürnberg pao u dvije utakmice, pogodak vrijedan ostanka u Bundesligi postigao je Haris Seferović, a Niko Kovač dobio brojne pohvale na račun ostvarenog.

Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Sada je na novom početku, stare zasluge malo će značiti, a od Eintrachta se očekuje nešto mirnija plovidba bundesligaškim vodama nego što je to lani bio slučaj. Pred novu sezonu, koju Eintracht u subotu otvara domaćom utakmicom protiv Schalkea, dosta je nepoznanica, Bundesliga je poznata kao natjecanje koje je znalo prirediti iznenađenja kada je riječ o plasmanu pojedine momčadi, pa je preuranjeno davati bilo kakve prognoze. Eintracht je novu sezonu najavio pobjedom u Kupu protiv trećeligaša Magdeburga nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:3) i tek će nekoliko uvodnih kola dati precizniju vrijednost Kovačeve momčadi.

Mnogi stigli na posudbu

Od bitnijih igrača iz prošle sezone više nema Ayhana, Zambrana, Aignera, Waldschmidta i Ignjovskog, a nisu se Kovačevi vlasnici previše isprsili kada je riječ o ulaznim transferima. Za Tawathu (Maccabi Haifa) i Mascarella (Real Madrid) plaćeno je ukupno nešto više od dva milijuna eura, a najveća očekivanja su od igrača pristiglih na posudbu kao što su braniči Guillermo Varela (Man. United), Jesus Vallejo (Real Madrid) i Michael Hector (Chelsea) te hrvatski napadač Ante Rebić, koji je došao iz Fiorentine. Kovač velika očekivanja ima i od Branimira Hrgote, švedskog reprezentativca, koji je kao slobodan igrač došao iz Borussije Mönchengladbach.

Budući da nije došlo zvučno pojačanje koje bi radilo razliku, njemački mediji sve nade polažu u Kovača.

- Protiv Magdeburga jedino je dobro bila pobjeda na jedanaesterce. Nismo igrali dobro, ali i to su stvari koje će se događati. Do početka prvenstva moramo to popraviti i igrati bolje nego što je to bio slučaj u kupu - poručio je Kovač.

Nakon što je krajem travnja West Ham pobijedio Watford i sasvim se približio mjestima koja vode u Ligu prvaka, Slaven Bilić je izjavio da su Čekićari postali žrtve vlastitog uspjeha. Izjava bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije odnosila se na očekivanja koja su svakom pobjedom sve više i više rasla, zbog čega je u novu sezonu ušao sa svojevrsnim imperativom ponavljanja prošlosezonskih rezultata.

A prošle sezone West Ham je bio prava noćna mora velikana, Dimitri Payet i društvo odnosili su bodove favoriziranim suparnicima popot Arsenala, Chelseaja, Liverpoola, Manchester Cityja i priliku za uhvatiti neko od mjesta koja vode u Ligu prvaka propustili zbog brojnih remija protiv, takozvanih, malih momčadi, koje su u Premier ligi zbog velike financijske moći iznimno neugodne.

Payet velika pobjeda

Sedmo mjesto na tablici iz prošle sezone nekako je i minimalni cilj za Bilića i West Ham, koji je zamalo već na startu Premiershipa iznenadio Chelsea, koji se na Stamford Bridgeu izvukao pogotkom u 89. minuti. West Ham je to nadoknadio u drugom kolu, Michail Antonio je pogodio pobjedu protiv Bournemoutha na novom stadionu i odlučio utakmicu protiv suparnika s kakvima su Čekićari prošle sezone često ispuštali bodove. Navijači su prošle sezone navikli slaviti pobjede protiv velikana, a Olimpijski stadion na kojem West Ham igra od ove sezone, mogao bi, nakon Upton Parka, biti nova utvrda Čekićara.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 03:  Manager of West Ham United, Slaven Bilic speaks to the media during their press conference at Queen Elizabeth Olympic Park on August 3, 2016 in London, England. (Photo by Tom Dulat/Getty Images).  (Photo by Tom Dulat/Getty Images)
Tom Dulat/Getty Images
Slaven Bilić

Osim u prvenstvu, West Ham ima velika očekivanja i od Europske lige. Nakon što su u trećem pretkolu izbacili Domžale, West Hamu na putu u grupnu fazu ovog natjecanja stoji rumunjska Astra, koja nakon 1:1 iz prvog susreta ne bi trebala biti nepremostiva prepreka ovog četvrtka.

Ono što bi moglo predstavljati mali problem Bilićevoj momčadi je višemjesečna stanka na koju je zbog ozljede u prvom kolu primoran Andre Ayew, najskuplje pojačanje ljetnog prijelaznog roka plaćeno 24 milijuna eura. Osim Ayewa, na Bilićeve dvore stigli su još Feghouli (Valencia), Nordtveit (Borussia M.), Masuaku (Olympiacos) i Töre (Beškitaš), na transfere je potrošeno nešto više od 50 milijuna eura. Ipak, vredniji od svih za Bilića je ostanak Dimitrija Payeta, o čijim će igrama i ove sezone uvelike ovisiti rezultati West Hama.

Linker
26. travanj 2024 17:32