Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
JEDNO BOLJE OD DRUGOG

JE LI OVO NAJBOLJI NOGOMETNI VIKEND SVIH VREMENA? Dame, prekrižite svoje jače polovice u idućih 36 sati: Na rasporedu je čak pet velikih derbija!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. studeni 2016. 09:02

Možda su u pogonu još od sredine kolovoza, ali sezona lovaca na trofeje zapravo počinje ovdje, zaključak je koji se nameće kada vidite inflaciju derbija specifične težine ovog vikenda.

Program kreće subotnjim “ručkom” na Old Traffordu, kazalište snova nova je pozornica za vječni personalni rat Mourinha protiv Wengera, nastavlja se “Der Klassikerom” u kojem će Borussia Dortmund željeti začiniti šampionsku utrku u Bundesligi, a kulminira večernjim madridskim klasikom. Dio paketa je i mali londonski derbi u kojem Slaven Bilić hvata priključak sa sredinom ljestvice, a možda i spašava posao, dok se zastor na “najbolji nogometni vikend ikad” (kako piše španjolski As) spušta u Milanu derbijem “della Madonnina”...

1. Posebni protiv specijalista za neuspjehe

Više nitko ne pamti kada je točno i zašto započeo taj sukob, ali do danas se odnos Josea Mourinha i Arsenea Wengera razvio u dobar operetni rat čija najbolja poglavlja tabloidi rado i često feljtoniziraju. Wenger je njurgao jer je Portugalac svojim makijavelističkim stilom “doveo nogomet u opasnost”, a ovaj je starijeg kolegu titulirao “voajerom koji uživa gledati kroz tuđe prozore” i, posebno bolno, “specijalistom za neuspjehe” kojeg Arsenal kreditira novim ugovorima unatoč dugogodišnjoj trofejnoj suši.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 05:  Managers Arsene Wenger of Arsenal and Jose Mourinho manager of Chelsea clash during the Barclays Premier League match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge on October 4, 2014 in London, England.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images
Wenger vs Mourinho

Mourinho je u razmjeni vatre bio aktivniji, taj luksuz mogao si je priuštiti i jer je pronašao saveznika u rezultatima. U 15 frontalnih sudara sa 67-godišnjim Francuzom on je, naime, izgubio samo jednu utakmicu, i to meč koji FA ne zavodi u službenu statistiku (Community Shield 2015. godine). Kako će proći danas? United je uvijek favorit na svojem stadionu, “topnici” su nerijetko s Old Trafforda ispraćivani porcijama (najteži poraz 2-8), ali danas je Arsenal u boljoj formi i izgleda kao izazivač za titulu. “Crveni vragovi” ne mogu računati na Ibrahimovića (kartoni), Rooneyjev nastup je upitan, a nedostaju im i ozlijeđeni obrambeni igrači Smalling i Bailly. Arsenalu je upitan Sanchez koji je ovog tjedna postigao dva gola za Čile protiv Urugvaja, ali vuče lakšu ozljedu.

Manchester United vs. Arsenal (subota, 13.30)

2. Bilić: Najvažnija utakmica sezone

“Dok sam igrao za West Ham, utakmicu s Tottenhamom doživljavao sam kao najvažniju u sezoni. Što se u međuvremenu promijenilo? Ništa”, kaže Slaven Bilić prije kratkog izleta u sjeverni London. U tekstu za Evening Standard hrvatski trener uzvikuje “heureka” jer je napokon otkrio što muči njegovu momčad ove sezone. U 17 natjecateljskih utakmica napadači mu nisu postigli niti jedan gol. Je li White Hart Lane mjesto na kojem će se napokon probuditi?

Britain Football Soccer - West Ham United v Stoke City - Premier League - London Stadium - 5/11/16 West Ham United manager Slaven Bilic  Reuters / Eddie Keogh Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Eddie Keogh Livepic
Slaven Bilić

Krajnji je trenutak jer su “čekićari” na ulasku u najdelikatniji dio kalendara, slijede im dva sudara s Man Unitedom, pa Arsenal i Liverpool. Ne izađe li iz ove tarapane s jednim ili dva skalpa za pojasom, Bilić bi lako mogao preseliti na biro za zapošljavanje.

Tottenham vs. West Ham (subota, 18.30)

3. “Nekad si pas, a nekad si drvo”

Izjava je umotvorina Marija Götzea, 24-godišnjaka što čudesne što čudne biografije. Pogodak u finalu Svjetskog prvenstva, 62 nastupa za nacionalnu momčad, brdo velikih utakmica, ali i otpusno pismo u Bayernu gdje je nakon tri godine proglašen tehnološkim viškom i gdje se na koncu “osjećao kao drvo”.

Muller
REUTERS/Michael Dalder / REUTERS

Pred navijačima koji su ga se jednom odrekli kao izdajnika, nogometaš se u subotu želi iskupiti i predstaviti kao Götze 2.0, naprednija verzija zvijezde za kojom je Njemačka poludjela prije pet godina, ali se do danas uglavnom ohladila. Inače, u post-Kloppovoj eri Borussia teško izlazi na kraj s Bayernom, pobjedom bi se približila lideru na tri boda, a porazom vjerojatno ispala iz utrke za naslov.

Borussia Dortmund vs. Bayern (subota, 18.30)

4. Atleticov “trozubac” ubojitiji od BBC-a

Real Madrid je lider La Lige sa dva boda fore pred Barcelonom, ali španjolski mediji pronalaze probleme u Zidaneovu raju. Trozubac BBC, na primjer. Ove sezone vidno kašljucaju, u poretku najubojitijih europskih “tridenta” oni sa 14 pogodaka zauzimaju ponižavajuće 19. mjesto (najbolji su Roma i Barça čiji je MSN zabio 21 gol, Atleticovi napadači Griezmann, Carrasco i Gameiro stigli su do 16).

MADRID, SPAIN - OCTOBER 04: Luka Modric (R) of Atletico de Madrid competes for the ball with Gabi Fernandez (R) of Atletico de Madrid during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Vicente Calderon Stadium on October 4, 2015 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Najopasniji Realov igrač zapravo je povratnik Alvaro Morata, koji uglavnom ulazi s klupe, ali on u subotu preskače derbi kao i ozlijeđeni Kroos. Podatak da je Nijemac oslobodio mjesto u veznom redu sugerira da bi igrom “kraljevskog kluba” mogao dirigirati tandem hrvatskih reprezentativaca, Modrić i Kovačić trebaju pokrenuti BBC.

Atletico Madrid vs. Real Madrid (subota, 20.45)

5. Pioli debitira u najvećoj utakmici

Novi Interov trener Stefano Pioli debitira u nedjeljnom šlageru “della Madonnina”, navodno s planom da krene u meč s četvoricom ofenzivnih igrača. U prijevodu, Perišić je starter, a vrlo blizu toj poziciji nalazi se i Brozović nakon što se preporučio treneru simultankom protiv Islanda. Nakon dugo vremena Milan ulazi u ovaj meč kao favorit, Montella je pronašao dobitnu kombinaciju s napadačem Baccom i polušpicama Niangom i Bonaventurom.

MILAN, ITALY - APRIL 23:  Marcelo Brozovic of FC Internazionale Milano looks on during the Serie A match between FC Internazionale Milano and Udinese Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on April 23, 2016 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images
Marcelo Brozović

“Rossoneri” ove sezone uz Romu jedini izgledaju kao momčad sposobna dokinuti Juventusov monopol...

Milan vs. Inter (nedjelja, 20.45)

Linker
24. travanj 2024 20:38