Antonio Bronić / REUTERS
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

JEDAN DAN U AUSTRIJI S DYNAMOM IZ KIJEVA! UKRAJINCI 'PRIJETE' HRVATIMA 'Dečki, zakomplicirali ste si život, sad je odluka u Kijevu!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. srpanj 2017. 22:22

Domagoj Vida strpljivo poput arheologa čeka da prođe kroz ljetni hodogram, pa prije ili možda ipak kasnije riješi gdje će igrati sljedećih godina. S tim dojmom pozdravili smo ga prije koji dan u Austriji, na pripremama kijevskog Dynama, kojima se priključio nedugo nakon vjenčanja u Savudriji, gdje su Miholjčanin Domagoj i Metkovčanka Ivana našli ‘neutralni teren’ da zaplove u bračne vode. Da je sudac Guillaume još malo južnije potegnuo crtu, kad mu je već ruka zanosila na tu stranu, oženio bi se u Sloveniji… Kako smo tu opasku prokomentirali, ostat će u Austriji…

Radar ga je detektirao u Schwazu. U Tirolu, na obali rijeke Inn. Negda gradu srebra, bazi ekonomske i financijske moći Habsburške Monarhije, dok sredinom 16. stoljeća ista kovine nije otkrivena u Americi. Danas nema ni 13 tisuća stanovnika ni tragova moći, njegova perspektiva ostala je zarobljena u srednjem vijeku. Minimalnim zahvatom dobio bi ime koje bi mu bolje odgovaralo – schwanz (rep). Rudnici su postali turističke atrakcije, a živi se od planina i skijanja, na marginama austrijske ponude. Ali dobro.

Ilian Micanski (R) of Bulgaria challenges Domagoj Vida of Croatia during their Euro 2016 Group H qualifying soccer match at Vassil Levski stadium in Sofia October 10, 2014.     REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SPORT SOCCER)
REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SPORT SOCCER) / REUTERS

Savršeno za san

Put nas je vodio duboko u Bavarsku, gotovo do Münchena, pa skretanje prema Innsbrucku. Sunce jako, zdravo, zrak čist, pravi planinski, iako visine su tek ponad grada, on sam je na nešto iznad 500 metara. A čim sunce zađe noći su svježe, savršene za san. Taj dan tu su bili nogometaši Dynama i Gabale. S njima i naši Domagoj Vida i Filip Ozobić. Već na ulazu - šok! Ni wurst ni bratwurst, ni piva na šanku. Sve zatvoreno. Doći u Austriju na utakmicu, a ne pojesti kobasu, to je kao u Sarajevu ne “smrskati“ ćevape. Očito, mnogo su bolji posao bojevi ovdašnjih rekreativaca nego istočnjaci. Kad se igraju lokalne utakmice, sve se dimi…

Ljudi mirni, opušteni, užurbanosti ni traga. Tribina mala, na njoj nekoliko klinaca koji su uhvatili autograme, ne bismo se kladili da i sami znaju od koga, na terenu druga momčad Dynama i udarna Gabale (2:1). Azeri imaju novog centarfora Joseph-Monrosea, kojeg su doveli iz druge francuske lige, iz Bresta, gdje je u 37 ligaških utakmica dao svega sedam golova. Lani su igrali u skupini Europske lige, ovog ljeta mogu se nadati jedino ako Ozobić opet poludi pa počne zabijati čudesne golove kao prošlog ljeta kontra MTK-a i Lillea. U gledalištu Domagoj Vida s prijateljima, koji metar dalje “desetka“ Andrij Jarmolenko i ostatak udarnog ešalona kojemu taj dan nije bio radni.

Screenshot: Gabala
Screenshot: Gabala

- Kad riješim status, onda ćemo napraviti intervju - kazao je Vida s kojim smo se tako zatekli isključivo u privatnom razgovoru.

Ugovor ga Dynamom veže ga do 1. siječnja…

- Vjerujem da će ostati, zapravo se tome duboko nadam. Ne samo do siječnja, nego i mnogo duže. Koliko čujem razgovori na tu temu njega i klubu su počeli. Vida je za nas jako važan igrač - javio nam se telefonom Ognjen Vukojević, skaut koji je pet dana bio u Austriji, ali se baš zaputio prema Hrvatskoj. On traži pojačanja, ujedno i skenira moguće suparnike u dva pretkola Lige prvaka.

Razgovor sa Surkisom

- Trenutačno nemamo ni jednog Hrvata na ciljniku - otkrio je.

Vida djeluje opušteno, mirno, optimistično, za koji dan vratit će se u Kijev i tada bi trebao sjesti s predsjednikom Igorom Surkisom. Ponuda Bešiktaša bila je na stolu, još je uvijek, ali Turci su već kupili Portugalca Pepea, što sugerira da su izgubili vjeru u taj transfer. Ili nisu? Oni su izravno u Ligi prvaka, a Vida jedno sigurno zna - Dynamo od njega traži da odigra obje kvalifikacijske runde, pa ako se i dogodi da ode to može biti tek krajem kolovoza. Klub i grad je uvijek hvalio, i ako Surkis ispiše pristojnu cifru, miriše da će još dugo braniti njihove boje. Kad nam već ništa nije zamirisalo ispod tribine…

Schwaz ima odličan sportski centar, “bode“ razlika u standardu austrijskog i hrvatskog gradića. Dok smo pratili susret, i divili se ozbiljnosti s kojim ukrajinski klub odrađuje i ovakve utakmice, s četiri kamermana u njihovim trenirkama i još dvojicom analitičara s laptopima na tribini, oko je bacalo na desnu stranu, pomoćne terene te brojne dječake i mladiće koji su samo dokaz do koje mjere Austrijanci vole nogomet. Makar Bog prema njima s talentom nije bio izdašan.

Ozobić prevoditelj

Jarmolenko je najveća ukrajinska zvijezda, Artem Besjedin zabio je gol s kojim su obrisali znoj sa čela u Finskoj (2:1) i ostali opasno za vratom Hrvatskoj u utrci za SP. Činilo nam se zgodnim čuti kako vide šanse nakon harakirija Vatrenih u zemlji gejzira, Vida je pokazao kompletnu spremnost da nam u tome pomogne, ali - vratnica! Zagrlio je Jarmolenka, nije mu se dalo, ušao je u svlačionicu.

- Besjedin, Besjedin - čulo se i vani dozivanje, opet ništa.

- Neće, sramežljivi neki momci - smije se Vida.

U tom času trener Aliaksandr Hackevič, koji je zamijenio Sergeja Rebrova, nakon što su prepustili žezlo prognanicima iz Donjecka, govorio je kraj igrališta u ukrajinsku kameru. Brzo smo dočekali svršetak…

- Može kratak intervju za hrvatski list - uskočili smo.

- Ne govorim engleski - uzvratio je.

Činilo se opet ništa, ali kao poslan ukazao se Filip Ozobić. Njega je put davno odveo u Moskvu gdje je kao 18-godišnjak upao u školu Spartaka i ruski mu je “domaći“ jezik.

- Evo prevoditelja - nismo se predali.

Nema kalkulacija

- Nabavili ste “translatora” - vrtio je glavom Hackevič, ali sad više nije imao uzmaka. Ozobiću je za čas bilo neugodno, ali ni on nije imao izbora. Tako igrač Gabale može u biografiju zapisati da je bio prevoditelj razgovora s trenerom Dynama, Bjelorusom koji je godinama igrao za taj kluba, stopera, a radio je i kao izbornik svoje zemlje od 2014. do 2016. godine.

Kako vidite situaciju Domagoja Vide? Hoće li ostati, prvo smo ga pitali.

- Vida je “lider komande“ - razumjeli smo i sami.

- Da, je on vođa momčadi, na njega itekako računamo, radi jako dobro i sigurno je vrlo važan igrač za našu ekipu.

Ali puno se piše i priča da bi mogao otići. Ne bojite li se da vas napusti?

- Vi to mislite? - prostrijelio nas je prijekornim pogledom.

- Ne, on je trenutačno igrač Dynama iz Kijeva, ima ugovor, i to je jedino što mene zanima. On nam je jako bitan - čvrst je bio Hackevič.

Proširili smo temu - je li vam važnije da uđete u Ligu prvaka ili titula u državnom prvenstvu?

- Takvoj ekipi kao što je Dynamo Kijev, a mi smo veliki klub, računica je jasna, plan je osvojiti i naslov prvaka Ukrajine i plasman u Ligu prvaka. Kod nas nema kalkulacija kad je riječ o ta dva natjecanja.

Kako su nam Jarmolenko i Besjedin zbrisali ispred nosa, potonjeg je Vida tek zadržao za fotografiju, htjeli smo čuti od njega kome sad daje veće šanse da se plasira u Rusiju, reprezentaciji Ukrajine ili Hrvatskoj?

- Sami ste si zakomplicirali život u skupini porazom od Islanda. I dalje dajem Hrvatskoj najveće šanse za prvo mjesto, ali sad je Ukrajina puno ozbiljnije u igri. Kao i Island i Turska.

Mislite da će odlučivati dvoboj u Kijevu Ukrajine i Hrvatske u zadnjem kolu?

- Da, mislim da hoće, to je finalni dvoboj u skupini, nakon njega bit će sve jasno.

Linker
19. travanj 2024 01:36