Bruno Konjevic / Hanza Media / Hanza Media
MODRA DESETKA KROZ POVIJEST

KADA JE U DINAMU NOSIŠ NA LEĐIMA, ONDA SI PRAVA FACA Od Čajkovskog do Bobana, pa sve do dragulja koji tek treba opravdati legendarnog 'cenera'...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2017. 01:23

Kad u Dinamu nosiš desetku, onda si - faca! Taj su broj na plavom dresu nosili mnogi veliki igrači maksimirskog kluba. Desetka je sinonim za vrijednost, broj koji ističe posebnost i izvrsnost. U Dinamu su uvijek bili najvažniji “plavi devet” i “plavi deset”.

U vrijeme kada na dresovima još nije bilo brojeva, ali po formaciji, redoslijedu čitanja sastava i uloga na terenu, u vrijeme Građanskog, ti glavni igrači bili su Franz Mantler, Slavin Cindrić, Svetozar Lala Džanić i Milan Antolković.

Kad su se na dresovima na leđima počeli pojavljivati brojevi, u poslijeratno doba, prva velika “desetka” bio je - Željko Čajkovski. Nakon njega tu je privilegiju imao Željko Matuš, a onda desetku uzima Stjepan Lamza, još jedna velika legenda maksimirskog kluba.

Istina, nekad brojevi baš nisu bili skroz fiksni, Štef Lamza znao je odijevati i dresove s brojevima 7 i 11, ali je ipak na leđima najviše nosio “cenera”, to je bio njegov zaštitni znak.

Potom još jedna legenda preuzima taj veličanstveni broj, Josip Gutzmirtl, a nakon njega nosi ga Rajko Janjanin.

Onda desetku pod svoje uzima Marko Mlinarić, a od njega je uzima veliki kapetan Vatrenih - Zvonimir Boban. U slobodnoj Hrvatskoj desetku je najviše nosio Vjeko Škrinjar, neko vrijeme Joško Jeličić.

Veliki Žuti s osmicom

Onda ju je zgrabio Edin Mujčin. Zanimljivo je da Robert Prosinečki nikada u plavom domu nije odijevao dres s brojem 10 jer je njegova bila - osmica. Od Mujčina desetku uzima današnja desetka prvaka Europe, Luka Modrić. Modrićevim odlaskom iz kluba, taj posebni broj nosi Sammir.

Cropix/Davor Pongračić
CROPIX

Kad je Filho otišao, broj mu je uzeo Machado, koji baš i nije zaslužio taj broj i kojeg su nosile plave legende.

Sad konačno desetka dolazi igraču koji bi mogao biti velik nogometaš ako se bude pravilno razvijao te ako se posve posveti onome što najviše voli - nogometu.

Ćoriću, kad je broj na leđima u pitanju, u društvu si velikih legendi. To moraš opravdati!

Linker
20. travanj 2024 16:01