Foto: Goran Mehkek / CROPIX
IMPRESIVAN PODATAK

KAKO JE DINAMO DOŠAO DO 100. TRIJUMFA PROTIV NAJVEĆEG RIVALA Za prvih 50 pobjeda trebale su 82 godine, a za drugih 50 dovoljne su bile samo 24 godine

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. kolovoz 2017. 21:17

Dinamo je u nedjelju 100. put u službenim utakmicama svladao Hajduk, a u Hrvatskoj je to ostalo jedva zabilježeno. Možda zato što modru povijest svatko interpretira kako mu odgovara, pa tako i datum početka djelovanja kluba.

No službeno je službeno, Građanski/Dinamo/HAŠK Građanski/Croatia ima 238 međusobnih utakmica s Hajdukom, Modri sada ravno 100 pobjeda, Bijeli 75, uz 63 neodlučena rezultata.

U HNL-u se sastaju daleko češće nego ranije, u pravilu četiri puta u sezoni, ponekad i više, ne čudi stoga da je 25. trijumf Dinama bio 12. studenoga 1964. godine 2:0 u Maksimiru, a 50. već u Hrvatskoj, i to 2. lipnja 1993. u uzvratu finala Kupa 2:1, kad je pehar otišao u Split. Prva pobjeda? Godina je bila 1928. a strijelci za 2:0 Giller i Babić. Riječ je, inače, o svim prvenstvenim utakmicama prije Drugog svjetskog rata i nakon njega te dvobojima Kupa i Superkupa.

Wölf najefikasniji

Zdenko Kobeščak bio je jedan od dvojice strijelaca te 1964. godine, on i Jerković donijeli su bodove.

- Ne sjećam se konkretno te utakmice, igrao sam za prvu momčad Dinama od 1961. godine, ali mi je dobro u pamćenju oproštaj Bernarda Vukasa kad smo ih matirali u Splitu 4:1 - priča Kobeščak, koji odnos Modrih i Bijelih vidi ovako:

- Uvijek su to bila dva najveća hrvatska kluba, a Dinamo je brend broj jedan, što se vidi i po rezultatima. I nekad je tako bilo, i danas je tako. Meni je gušt bilo igrati s Hajdukom, zabio sam im dosta golova.

Zagreb, 060817.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL 4. kolo.
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Soudani, slavlje.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dinamo ima 344 pogotka, zabio ih je 339, ostale je dobio zelenim stolom, tako i pobjedu 3:0 kad gosti nisu htjeli izaći na travnjak prije tri godine. Hajduk je zabio 291. Za plave je najviše mreže tresao Franjo Wölf. 15 puta, po 12 su dali Lešnik i Zambata, osam Igor Cvitanović, Eduardo i Duje Čop, Soudani je sa sedmim golom stigao na sedmo mjesto, Fernandes, Mandžukić i Mlinarić imaju po šest. Kod Hajduka su na vrhu s devet Ljubomir Benčić i Frane Matošić, po osam su dali Joško Vidošević i Andrija Anković, sedam Bernard Vukas, šest Kragić, Papec, Tomislav Erceg, Asanović i Nenad Pralija.

Četiri imena

U kupu 1993. u 50. pobjedi za Modre strijelac je dvaput bio Goran Vlaović, a za Bijele Ardian Kozniku, a bio je to prvi nastup Silvija Marića za Dinamo. Prije deset i pol godina, u veljači 2007, zagrebački klub slavio je 75. trijumf, tada je bilo 2:1 u prvenstvu, u oba navrata mrežu je tresao Eduardo da Silva, za Bijele Mladen Bartolović.

Tradicija na ponos Dinamu, koji je u svakom trajnijem ligaškom sustavu, i kao Građanski u Kraljevini Jugoslaviji, i kao Dinamo u Socijalističkoj Jugoslaviji, i pod tri imena u HNL-u, u međusobnim ogledima bio bolji od Hajduka.

Linker
23. travanj 2024 17:43