REUTERS/Toussaint Kluiters
RAZLOZI PROPAST

KAKO JE NESTALA NEKAD NAJVEĆA REPREZETACIJA SVJETSKOG NOGOMETA Pravi potop: Od velikana koji je ulijevao strah ostalo je samo ime

Nakon što je propustila Europsko prvenstvo u Francuskoj prošle godine, nizozemska reprezentacija neće vidjeti ni Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. listopad 2017. 15:28

Nizozemski nogomet doživio je još jednu pljusku. Ono što je nekada bio sinonim za talent i kvalitetu, što je bio pojam za odgajanje i stvaranje igrača koji su igrali važne uloge u najznačajnijim europskim klubovima, postala je reprezentacija koja će već drugo veliko natjecanje zaredom gledati na televiziji. Na Euro u Francuskoj išla je gotovo polovica reprezentacija koje su počele kvalifikacije, a Oranje nije bilo među njima, završili su tek četvrti u skupini iza Češke, Islanda i Turske, što je označilo i početak njihove krize, odnosno strmoglavog pada s krova svijeta na koji su se gotovo popeli na dva prethodna Mundiala.

U JAR-u 2010. godine u finalu su poraženi od Španjolske, koja gotovo nije imala ravnog tih godina, četiri godine kasnije u Brazilu su bez finala ostali nakon što ih je Argentina porazila boljim izvođenjem jedanaesteraca, ali su za utjehu uzeli broncu, i kada se očekivalo da će baciti rukavicu izazova Nijemcima koji su počeli dominirati europskim nogometom, da možda više neće biti “najbolja momčad koja nikada nije osvojila svjetsko prvenstvo”, počeo se događati strmoglavi pad. Najprije propušteni Euro, sada je i Svjetsko prvenstvo ostalo iluzija i zemlja koja je dala Cruyffa, Van Bastena... danas je na nogometnoj karti postala manja od Islanda.

- Nama Jordy Clasie igra u Southamptonu, Stefan de Vrij u Laziju... Ne želim obezvrijediti ove igrače, ali nekada su klubovi poput Reala, Barcelone, Bayerna ili Milana stajali u redu za naše dragulje - rekao je jednom prilikom Henk Ten Cate, bivši trener Ajaxa, dodavši da nizozemski nogomet više nije kao nekada kada je riječ stvaranje igrača.

Nije iznenađenje

- Ono što mi stvaramo u klubovima više nije najbolje što postoji u Europi, pa nije ni iznenađenje sve ono što se događa nizozemskom nogometu.

Neuspjeli plasman na Euro bio je povod za mnoge analize, puno se toga pokušalo promijeniti i za prave rezultate trebat će pričekati nekoliko godina, ali zemlja čiji su nogomet i nogometaši mijenjali povijest ovog sporta završila je na marginama. Rinus Michels i njegov “totalni nogomet”, čije je temelje postavio Jack Reynolds koji je Michelsa trenirao u Ajaxu, svojevremeno je nosio trofeje na reprezentativnom nivou i rušio rekorde na klupskom (Ajax), Nizozemska je tih godina bila nogometna avangarda, baštineći Michelsovu tradiciju koja je inspirirala mnoge europske trenere i klubove. Iz temelja totalnog nogometa izrastao je i trojac Gullit - Van Basten - Rijkaard, koji je bio jedan od ključnih oslonaca Milana koji je 1989. i 1990. osvojio Kup prvaka, kao i Johana Cruyffa, koji je nakon sjajne igračke karijere postavio temelje moderne Barcelone i implementirao sustav igre koji je katalonskom klubu posljednjih godina donio neke od najvećih uspjeha u povijesti.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Belarus vs Netherlands - Borisov Arena, Barysaw, Belarus - October 7, 2017   Netherlands’ Arjen Robben in action    REUTERS/Vasily Fedosenko
REUTERS/Vasily Fedosenko

Danas, kada je još jedno veliko natjecanje ostalo samo san, kada su Nizozemci odlaskom Arjena Robbena nastavili gubiti aktere iz posljednje sjajne generacije, Nizozemska ponovno treba genijalca poput Michelsa ili Cruyffa koji bi potencijal koji postoji kanalizirao u velike rezultate. Tko može biti taj?

Mnogo upitnika

- Kako je Louis van Gaal jednom rekao, nikad ne reci nikad - istaknuo je Dick Advocaat nakon utakmice protiv Švedske upitan o svojoj budućnosti na klupi. Ipak, iako će voditi Oranje u prijateljskim utakmicama u studenome, i zbog njegovih daljnjih izjava prilično je izvjesno da će tu završiti njegova izbornička karijera na klupi Nizozemske.

- Sada je ključno da Savez pronađe pravog kandidata za budućnost.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Belarus vs Netherlands - Borisov Arena, Barysaw, Belarus - October 7, 2017   Netherlands Arjen Robben, Ryan Babel, Vincent Janssen and Memphis Depay walk off after the match   REUTERS/Vasily Fedosenko - RC19436C8490
REUTERS/Vasily Fedosenko

A kakva će ona biti? Arjen Robben se u utorak navečer oprostio od nacionalnog dresa, ali ima jasne poglede prema onome što slijedi.

- Nekada pružiš sve da bi pobijedio, pa je i veliko razočaranje ako ne uspiješ. U redu je biti žalostan, ali za Nizozemsku dolaze bolji dani - poručio je Robben. Njegove riječi mogu se temeljiti na činjenici da je Oranje sa 25 godina bilo u prosjeku najmlađa reprezentacija u kvalifikacijama, da polako stasa generacija Memphisa Depayja, koja je 2011. osvojila Euro do 17 godina, ali dojam je da im silno treba netko tko će taj talent kanalizirati u rezultate potrebne da Nizozemci opet postanu dio velikih natjecanja.

Linker
23. travanj 2024 17:10