Maja Zlatevska / Hanza Media
ZABAVA NA KVADRAT

KRŠ I LOM U MAKEDONIJI Gazda Vardara nazdravljao Dinamu, pjevao Tošu, Čolića, razbijao tanjure

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. srpanj 2016. 10:21

Usta do poda, oduševljene bezgranično. Dinamo nisu nigdje i nikad ovako primili kao u Skoplju. Nisu to naše riječi, već riječi svih iz Dinamove delegacije, koji nisu mogli doći k sebi nakon večere koju su im priredili domaćini. Običaj je, dakle, službeni ručak dvaju klubova na dan utakmice, možda, ako su odnosi prijateljski, i večera dan ranije. Ali, ovo... To je bilo za prepričavanje generacijama.


Dakle, kad su se spremali na lijepu, službenu večericu, u skladu su UEFA-inim uzusima “nogomet u kravati i odijelu”, stigao je poziv iz Vardara.
- Gazda vas zove na večeru u kavanu, uživat ćete u domaćem ugođaju!


Gazda je Sergej Samsonenko, Rus koji živi 10 godina u Makedoniji, a samo zbog Dinama prekinuo je ljetovanje u - Hrvatskoj. Ima čovjek brodicu od 40 metara, zove se “Vardar”. Bio je usidren kod Visa, kad se odlučio vratiti u Makedoniju. I priredio neviđeni spektakl. Dakle, slijedio je “voz”, nekoliko sljedova najukusnije hrane, a onda je došao vrhunac. Samsonenko je sam uzeo mikrofon, počeo pjevati. Glas iz Supertalenta. Da se natjecao, pobijedio bi. Uključili su se i njegovo pobočnici, Makedonci, domaći ljudi, počeli nazdravljati Dinamu. Pa su krenuli stihovi Toše Proeskog, Samsonenko je zapjevao. Kao da je sam Toše uskrsnuo. Zatim Zdravko Čolić. Muzikanti su svirali, Samsonenko redao stihove. Pa je čuvenu pjesmu “Ti si mi u krvi” u hodu pretvorio u stihove u kojima je sklepao i Dinamo, Torcidu, Armadu... Sve je čovjek pohvatao, nevjerojatno.

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

Odjednom se na liniji našao i Goce Sedloski, pozdravio cijelo društvo. Potom su se strasti još rasplamsale. Naime, Samsonenko je počeo razbijati tanjure. Onako kako se nekad radilo u Grčkoj, ne da bi se lomilo, već zbog zabave. Stradalo je 50 tanjura, nekoliko desetaka boca, sve uz smiješak i bratsku atmosferu. Dinamova delegacija samo je gledala i uživala, teško se sjetiti kad se Dinamo igdje slavio s toliko pozitivne atmosfere kao ovdje.
- Večeras slavimo, ali to ne znači da ćete sutra imati popusta, dat ćemo sve da vas pobijedimo. Baš zato što cijenimo Dinamo i želimo biti poput vas - kazao je Samsonenko Dinamovoj delegaciji prijeteći da će pobijediti Modre barem s jedan razlike.
- Ma, nema većeg gušta nego vas pobijediti - kazao je jedan od suradnika bogatog Rusa.


Čovjek uživa u Skoplju, naučio je i jezik, zna i hrvatski, a godišnje u svoju igračku, rukometne klubove i nogometni klub Vardar, ulaže ukupno oko 15 milijuna eura. Kako ih raspoređuje, to nitko točno ne zna, kažu nam Makedonci da ipak bez pomoći države i njezinog ulaganja u nogometni klub ne bi Samsonenko mogao sve sam. No, sveukupno, mali je to novac za ruskog milijardera, koji je uz sve to još i počasni ruski konzul u Makedoniji. Što ga razlikuje od jednog dijela ruskih oligarha, koji su persone non grate u svojoj ‘domaji’, zbog sumnji na raznorazne malverzacije. Uglavnom, malo je onih koji nam tijekom boravka u Skoplju nisu rekli “da se ponovno rodimo, htjeli bismo biti Samsonenko”.


I u takvom je raspoloženju prošao ozbiljan sastanak, nije bilo previše razgovora o regionalnim ligama, omladinskim školama, o nogometu općenito. Zabava na kvadrat. Ali sigurno i temelj za daljnju suradnju. Negdje u sredini noći su se rastali i novi sastanak dogovorili u Zagrebu. Iako nam je jedan član vesele Dinamove delegacije kazao:
- Da na noge dignemo sve zagrebačke restorane i tamburaše, ne možemo ih dočekati kao što su oni nas

Linker
20. travanj 2024 01:15