Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POVIJESNA SEZONA

KULTNI ZAGREBAČKI KVART IMA NAJJEFTINIJI KADAR U POSLJEDNJIH 10 GODINA HNL-A Ovo je društvo koje će voditi veliku bitku s elitom hrvatskog nogometa

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. srpanj 2017. 17:51

Rudešane danas čeka četvrti pripremni ogled uoči starta prvenstva kojeg će u nedjelju 16. srpnja otvoriti na gostovanju u Gradskom vrtu kod Osijeka.

Definitivno najteža provjera do sada, jer će im suparnik biti Voždovac, sedmoplasirana momčad prvenstva Srbije iz prošle sezone, koja je u subotu u velikoj borbi sa 3:2 poražena od moskovskog Spartaka, aktualnog prvaka Rusije.

Picak još čeka

Ne ide najnoviji hrvatski prvoligaš na gostovanje u Beograd na neobičan stadion Voždovca smješten na krovu trgovačkog centra, već će se utakmica odigrati u slovenskom Dravogradu blizu granice s Austrijom u 17 sati, dvaput po 60 minuta.

Nova dobra prilika za trenera Inakija Alonsa da još malo isproba svoj kadar, kojeg čekaju zahtjevne bitke u povijesnoj sezoni. Dolazak španjolskih igrača, Antonija Cristiana i Juanana Entrene, koje je trener najavio, očekuje se tijekom tjedna, a pregovori s Dominikom Picakom, dosadašnjim vratarom Dugopolja, još nisu do kraja finiširani.

Jednogodišnji ples

Šest godina u Trećoj ligi pa sljedećih osam u Drugoj, ne bi na Rudeškoj cesti 25 imali ništa protiv da istim ritmom nastave sa sudjelovanjem u elitnom rangu. Čeka ih, naravno, jako težak zadatak. Ukupno je sedam klubova u povijesti u Prvoj HNL plesalo samo jednu godinu. Tri su iz Zagreba ili Zagrebačke županije, Dubrava, Lučko i Samobor, preostala četiri su Neretva, Orijent, TŠK Topolovac i Vukovar ‘91.

Rudeš je, inače, prema procijeni Transfermarkta, hrvatski prvoligaš s najjeftinijim igračkim kadrom u posljednjih deset godina. TM, koji doduše još nije ažurirao rudeški roster, vrijednost Alonsovih igrača procjenjuje na 1,78 milijuna eura.

Hendikep i motiv

U sezoni 2007/08. nižu vrijednost od te imali su Zadar, Međimurje i Cibalia, nakon toga - nitko! S time da neki od igrača koje TM vodi kao Rudešove, poput Matea Topića, Ivana Ljubičića, Perice Šare, Kazimira Poljaka... više i nisu članovi kluba sa zagrebačkog zapada.

Najskuplji je sa 350.000 Leonard Mesarić, stoper koji će 10. kolovoza napuniti 34 godine, rekorder aktualnog rudeškog kadra sa 108 prvoligaških utakmica u Hrvatskoj, s 200.000 eura slijedi Tomislav Havojić, a uz njih će se smjestiti dvojica spomenutih Španjolaca Cristian (250.000) i Entrena (200.000). I kad se stanje ažurira, daleko će Rudeš ostati ispod 5 milijuna eura na koliko je procijenjen kadar Cibalije.

Velika većina igrača Rudeša ni nema tržišnu cijenu na TM-u, velika većina ih nikad ni nije igrala 1. ligu. Hendikep koji će 48-godišnji Alonso pokušati pretvoriti u prednost.

Motiv igrača i njihova želja za dokazivanjem, nešto je s čime stručnjak iz Baskije ne bi trebao imati nikakvih problema.

Linker
20. travanj 2024 03:07