Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
NEKOĆ VELIKA NADA

LEGENDA HAJDUKA I MILJENIK TORCIDE OTVORENO O STANJU NA POLJUDU 'Zašto domaći sjede na klupi dok igraju prosječni stranci?'

Nekad Hajdukova velika igračka nada, danas u trenerskim vodama, o aktualnom trenutku kluba s Poljuda i najvećem poljudskom talentu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. listopad 2016. 00:01

Mario Carević, nekoć velika igračka nada Hajduka, a danas perspektiva u trenerskom segmentu. Jasno, medijska je to procjena, jer skroman je Carević i neće nikada o sebi pričati u ozračju velikih epiteta. Trenerski je posao počeo učiti u slovenskom prvoligašu Krku gdje je imao status pomoćnika, a danas živi u Zagrebu gdje čeka sljedeći stručni angažman.

- I pratim Hajduk. Povremeno, kada mi obiteljske obveze dopuste - reći će Carević.

Koliko ste pratili trenera Pušnika s obzirom na to da ste radili u Sloveniji?

- Šest mjeseci smo bili u istoj ligi, Prvoj slovenskoj. Uspješno je vodio Olimpiju i to je sve što znam. Vidjet ćemo kakav će trag ostaviti u Hajduku.

Je li treće mjesto realna pozicija za današnji Hajduk? - krenuli smo s direktnim pitanjem.

- S obzirom na novu upravljačku i stručnu piramidu, na nove igrače u kadru, treće mjesto dolazi kao realna pozicija za Hajduk. Jasno, svi bi mi navijači htjeli više, htjeli bi neki iskorak, međutim ne ide ništa u mjesec-dva. Trebat će vremena, ali i puno rada kako bi se ušlo u tješnju borbu za vodeće pozicije. Za napad na drugu poziciju bit će potrebno i dosta sreće, jer Osijek je ozbiljan prijetnja trećoj poziciji. I moram reći, dopada mi se formula po kojoj je Osijek stvorio ekipu.

Vlašić je ostao jedan od rijetkih igrača stasalih na Poljudu, a to je tema koja će se stalno povlačiti dok Bijeli nemaju pamtljivi rezultat kojim bi se opravdali brojni dolasci.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX / CROPIX

- Toliko sam zemalja prošao i znam da svaki stranac mora biti 70 % bolji od domaćeg igrača na istoj poziciji. Ako si bolji 10 % od domaćeg igrača, onda letiš vani. Nema te u momčadi. Dakle, ako Hajduk ima stopera iz svog domaćeg kadra, a igra mu stoper doveden iz prosječnog prvoligaša koji ne stvara razliku, onda se moram zapitati zašto se ne forsira domaći igrač. Ima takvih primjera. Ali, da me netko ne bi pogrešno shvatio, moram naglasiti da je kvaliteta ispred svega. Ali naučio sam u karijeri kako se tretira stranac ako ne radi golemu i prepoznatljivu prevagu.

Dinamov recept

Pritom je Carević dodao i primjer iz Maksimira:

- Vidljivo je kako Dinamo radi. Dovede strance poput Fernandesa i Soudanija koje puno plati, ali uz njih stasaju mladi. Prodaje mlade po velikoj cijeni, a strance drži, jer oni su mu učitelji za nove generacije. I nije to “topla voda” iz Maksimira, taj recept mnogi koriste. Ako je Hajduk već treći i ulaže u strance, onda domaći moraju profitirati. Onda će se treće mjesto lakše podnijeti, jer ćeš znati da razvijaš svoju mladu ekipu koja će možda dati rezultat, ali će ujedno razvijati i tvoje ime po Europi. Onda će se lakše gledati prema poziciji na ljestvici, bez obzira hoće li biti druga ili treća.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A

Linker
26. travanj 2024 21:58