CROPIX
SRUŠIO VELIKE FAVORITE

BIVŠI DINAMOVAC I HAJDUKOVAC DIGNUO MAKEDONIJU NA NOGE POSLIJE EUROPSKOG POTHVATA 'Kada izađete na teren ne nosite novčanik sa sobom...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. srpanj 2017. 23:45

Nije se baš slavilo kao kad su rukometaši Vardara osvojili naslov prvaka Europe, ali Skoplje je opet bilo na nogama. Vardar je u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio švedski Malmö domaćom pobjedom od 3:1, nakon neodlučenog 1:1 rezultata u prvoj utakmici.

Senzacija? Pa, samo ako ćemo gledati koeficijente koji su se prije utakmice pojavili na kladionicama te ako ćemo zaroniti u prostranstva Transfermarkta koji je švedske prvake procijenio na 18,7 milijuna eura, a makedonske 10,2...

O procjeni vrijednosti momčadi pišemo, naravno. Mi smo prošle sezone gledali Vardar koji se borio s Dinamom u kvalifikacijama Lige prvaka te smo vidjeli da se radi o itekako kvalitetnoj momčadi, Modri su se doslovce izvukli i prošli dalje, moglo je biti i obrnuto.


Vardar - Malmö FF - 3 - 1 - All Goals

Nadigrali smo ih

Čovjek koji sjedi na klupi Vardara je bivši nogometaš Dinama Goce Sedloski. Inače, Sedloski je deseti na vječnoj listi Dinamovih nogometaša kad se radi o odigranim utakmicama u HNL-u, odigrao ih je 139 u plavom dresu. Ispred njega su Dražen Ladić, Edin Mujčin, Mihael Mikić, Dino Drpić, Igor Cvitanović, Sammir, Tomislav Butina, Silvio Marić i Dario Šimić. Dakle, kad se radi o HNL-u, Sedloski spada u najznačajnija igračka imena Dinamove povijesti.

A u Vardaru ispisuje i lijepe trenerske dosege. Tri godine je na klupi Vardara, uzeo je sva tri naslova prvaka Makedonije, a prije toga je uzeo jedan i kao sportski direktor. Znate li koliki je godišnji budžet skopskog kluba? Po našim informacijama, iznosi oko 3 milijuna eura, a najplaćeniji igrači Vardara zarađuju oko 90 tisuća eura godišnje! Dakle, cijela momčad makedonskih prvaka zarađuje godišnje recimo kao jedan Soudani u Dinamu! Paradoksalan podatak, ali i koji govori da nije i nikada neće biti sve u novcu.

- Izbacili smo momčad Malmöa, koja po svim procjenama vrijedi duplo više od nas. No, kad izađete na teren, ne nosite novčanik sa sobom, nosite svoje znanje i - srce! Zaista smo igrali sa srcem, bodreni od naših navijača i uspjeli smo - kaže nam Sedloski.

Sav sretan kratko nam je opisao što se događalo u tim ogledima sa Šveđanima.

- Na gostovanju smo vodili sa 1:0, a onda su nam zabili pogodak iz prekida. U uzvratu smo zaigrali nekako u grču, brzo smo primili pogodak iz jedanaesterca, ali smo se nakon toga polako vraćali u naš ritam, a drugom poluvremeni smo se skroz razigrali. Momci su dali sve od sebe, zasluženo smo dobili, nadigrali smo ih u svim segmentima igre.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Nitko nam nije vjerovao

Bili ste autsajderi, zar ne?

- Da, nitko nam nije davao šanse. Samo smo mi vjerovali. Znate, mi volimo takve, one koje nazivaju favoritima.

Naravno, osim što imaju igrače koji igraju sa srcem i trenera koji itekao zna svoj posao, Vardar ima i gazdu koji ulaže, Rusa Sergeja Samsonjenka. Za njega se više čulo u rukometnim vodama, jer su rukometaši Vardara prvaci Europe, a rukometašice doprvakinje. No, Rus je očito zagrizao i za nogomet, pa se može očekivati da će budžet kluba koji smo spomenuli u uvodu rasti iz godine u godinu.

- Ovakav rezultat kao što je pobjeda nad Malmeöm čekali smo 12 godina, pa slavi cijela Makedonija, ne samo navijači Vardara. Bolji smo iz godine u godinu, rastemo kao klub. Ne želim se sada razbacivati velikim riječima, ali jako je bitno što nas gazda kluba Samsonjenko dobro prati, pa eto iz godine u godinu postajemo sve jači, bolji, kvalitetniji.

Naravno da Vardar u nogometu nikada neće moći napraviti ono što su napravili rukometašice i rukometaši, ali nogometne ambicije skopskog kluba zaista su velike.

FK Vardar v Malmo FF - UEFA Champions League Qualifying First Leg - Swedbank Stadion, Malmo, Sweden, July 12, 2017. FK Vardar's Stefan Spirovski (L) in action with Malmo's Pawel Cibicki (R) . TT NEWS AGENCY/Emil Langvad via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. NO COMMERCIAL SALES.
TT NEWS AGENCY/Emil Langvad via REUTERS / REUTERS

Modrima sve najbolje

- Treba mnogo raditi, biti pametan, ne padati u bilo kakvu euforiju, biti analitičan, studiozan. Onakav kakvi mi zapravo i jesmo. Idemo korak po korak, ostajemo na zemlji, ali to ne znači da nećemo iskoristiti svaku priliku koja nam se pruži. U sljedećem krugu kvalifikacija za Ligu prvaka igrat ćemo s Kopenhagenom, koji je po meni jača momčad od Malmöa, ali za nas to ne znači ništa. Opet smo autsajderi, ali opet idemo na pobjedu, prolaz.

Može li Vardar možda do Lige prvaka?

- Ne razmišljamo tako daleko, to bi bilo neozbiljno. U ovom trenutku nam je na pameti samo sudar s Kopehagenom. Nećemo se zaletavati s nekim izjavama, to zaista ne bi imalo smisla. Skromni smo, ponizni i radimo svoj posao. Bilo je veselo nakom Malmöa, ali to je već prošlo. Stojimo čvrsto na zemlji, ali vidjet ćemo. U nogometu je sve moguće, kako smo izbacili favorita Malmö, tako se možemo rješavati i ostalih favorita. Moji suradnici već su gledali Dance, imamo podatke koji nam trebaju, spremamo se... Nećemo se dati Kopenhagenu tako lako!

Kakve su vam trenerske ambicije? Jeste ili kada pomislili da biste u budućnosti mogli biti trener Dinama? Ostavili ste dubok trag u igračkom smislu, znamo da ste u jakom dobrim odnosima s čelnim ljudima Modrih. Možda bi vas u nekoj budućnosti zanimala klupa ZG-kluba?

- Dinamu uvijek želim sve najbolje, ali o tome uopće nema smisla razmišljati, moj posao je Vardar, samo sam na to koncentriran. No, vidim da je hrvatsko prvenstvo mnogo zanimljivije nego prethodnih godina, Rijeka igra izvrsno, dižu se Hajduk i Osijek. Dobro je kad je liga jaka. Nego, vidio sam da ste razgovarali s Osvaldom Ardilesom kad je bio u Zagrebu. Šteta da to nisam znao prije, da ga pozdravite od mene. On je bio super stručnjak, ima mnogo nas trenera koji smo izašli iz one močadi koju je on vodio - zaključio je Sedloski.

Linker
25. travanj 2024 11:25