NIJE BITAN DOJAM NEGO PROLAZ

DINAMO JE U PROBLEMIMA, A POBIJEDITI - MORA! 'Prepolovljeni' na Albance: Nema spasitelja, nema kapetana, u problemima su još neki igrači...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 17:57

Tko god misli da nema razlike između Lige prvaka i Europske lige, jučer bi u Maksimiru bio razoružan. Nema onih velikih kamiona, nema ljudi u UEFA-inim odijelima koji šetaju uokolo i misle da su “bogomdani”, niti se čuju taktovi generalne probe himne Lige prvaka. Ipak je ovo “druga liga”, ali ne treba je omalovažavati, Dinamu je Europska liga ove godine - sve. Europska jesen s ambicijom da se prezimi u Europi, nema onih koji bi se bunili da to tako i bude. Međutim, svatko tko misli da će Modre danas čekati lagana bitka, da će biti “plitak potok” taj se vara, Skënderbeu dolazi Dinamu u Maksimir pomrsiti račune.

Vjetar u leđa

Prije dvije godine Dinamo je preko Skënderbeua došao do Lige prvaka. Onaj gol Pivarića desnom nogom u rašlje presudio je dvoboj u Albaniji, u Zagrebu je to izgledalo lakše. Iako, i tu je bilo 1:1 u nekom trenutku, konačnih 4:1 ipak je bio realan odnos snaga. Onda se Dinamo borio za Ligu prvaka, imao je osiguranu Europsku ligu, danas bi Mario Cvitanović i njegovi puleni dali sve da imaju zajamčen ulazak u Europsku ligu. Vremena se mijenjaju, Dinamo je sad u situaciji da mora izbaciti Albance.

Prije dvije godine puno se raspravljalo o dojmu, kako Dinamo igra i je li to dovoljno za nešto više. A onda je, 20 dana kasnije na Maksimiru pao i Arsenal, Dinamo je igrao možda i najbolji nogomet u zadnjih šest-sedam godina. Pustimo, dakle, dojam, treba proći...

Drukčije jest, ova je momčad ponovno na početku. Mario Cvitanović je na početku, igrači koje ima na raspolaganju također, Europsku ligu tek moraju izboriti, ali, samo neka je izbore.

Pobjeda u dva derbija zaredom dala je Modrima vjetar u leđa, ali daleko je to od idealne situacije. Pogotovo kad je ozlijeđen Soudani, čovjek koji sam po sebi rješava ovakve protivnike. Riješio ih je Alžirac, ni sam ne zna koliko, uostalom, prije dvije godine, tri od šest golova bili su njegovo djelo. Ali, nije on jedini Cvitanovićev problem. Moro i kapetan Antolić također su uoči utakmice osjećali slabost, bili upitni, kako smo čuli jučer prije treninga Antolić je prije svih upitan za današnju utakmicu. Koliko god kritičari Dinamova kapetana mislili da je to dobra vijest, definitivno nije. Svaki igrač manje u ovoj momčad je minus, Antolić za Dinamo znači više no što mnogi žele prihvatiti, ali to je neka druga tema.

Najvažnija je stvar da Mario Cvitanović, zapravo, polaže svoj najteži ispit dosad. Da, pobijedio je Hajduk, srušio Rijeku na Rujevici, ali bez Europe to će se brzo zaboraviti. Uzalud šest bodova iz ta dva derbija, ako Skënderbeu na kraju ugleda Europsku ligu. Zato je večeras cilj pobjeda, kakva god. Ili 5:0, ili 2:1. Skenderbeu je ozbiljnija momčad od Oddsa, momčad koja u svakoj utakmici zabija gol, dakle, treba biti oprezan i - pobijediti.

Dinamovi navijači, ako vam se zadnjih (tje)dana čini da je vaš klub na našim stranicama podosta udaljen od naslovnice, to je samo zato što je “papirnata” neizvjesnost kod ostalih naših klubova puno veća. Rijeka se bori za Ligu prvaka protiv objektivno jačeg suparnika, Hajduk za Europsku ligu igra protiv Evertona s Rooneyjem, Osijek je na pragu povijesnog uspjeha... Od Dinama, sa svojim europskim uspjesima, svi očekuju da samo formalno riješi Skënderbeu, da je plasman europsko proljeće samo - laganica.

Tuku sa svih strana

Valjda će tako i biti, veliko bi razočaranje bilo da Dinam ispadne od “tamo nekih Albanaca”. Iako nisu nimalo bezazleni, niti je Dinamo u ovom trenutku “Real”, već je momčad koja se traži i momčad koja je u izgradnji. I momčad koju su napale ozljede. Mario Cvitanović je pred velikim ispitom, suočio se s onim čime su se mnogi prije njega suočavali. Moraš pobijediti a “tuku” te sa svih strana. Nećemo rogoboriti o dojmu, važno je samo proći Skënderbeu. U dvije utakmice! Svi sretni ako Dinamo riješi sve u prvih 90, ali konačan sud treba dati nakon 180 minuta!

Linker
20. travanj 2024 12:59