Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
20 GODINA RAZLIKE

DVA VRATARA, DVIJE DIMENZIJE Samo dan prije nego li se Šemper uopće rodio, legendu Juventusa su 'bušili' nogometaši Sampdorije

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. rujan 2016. 20:59

S jedne strane veliki Gianluigi Buffon, koji će u siječnju napuniti 39 godina. S druge strane Adrian Šemper koji će u siječnju napuniti 19 godina. Ikona koja se bliži zalasku i talentirani klinac koji je tek zakoračio u pravu karijeru.

Buffon iza sebe ima oko 970 utakmica seniorskog nogometa, za Parmu, Juventus i talijansku reprezentaciju, gotovo 140 puta stajao je na vratima dva europska kluba u europskim dvobojima. Teško se može i usporediti sa Šemperovih sedam seniorskih utakmica u Dinamovu dresu i tek jednom europskom. Dobro, branio je za seniore lani u Drugoj HNL za Dinamo II, ali druga je to dimenzija, sve u svemu neusporedivo s velikim Buffonom.

- Neuer mi je idol, ali naravno da cijenim Buffona, velik je golman, legenda. Sigurno ću ga u Zagrebu upoznati, razmijeniti poneku riječ s njime - rekao nam je Šemper u nedavnom intervjuu.

Između njih je, dakle, 20 godina razlike, Buffon je već “debelo” branio Seriju A, dok je Šemper tek ugledao svijet. Dinamov je vratar rođen 12. siječnja 1998., znate li gdje je toga dana bio Gianluigi Buffon? Odnosno, dan ranije?

Dakle, 11. siječnja 1998. Talijan je doživio pravu noćnu moru na golu Parme, na gostovanju kod Sampdorije. Kakva utakmica, kakve momčadi! Za Sampdoriju, koju je trenirao Vujadin Boškov, igrali su, između ostalih Montella, Veron, Signori, Mihajlović..., a za Parmu, na čijoj je klupi bio Carlo Ancelotti, nastupili su Stanić, Cannavaro, Dino Baggio, Chiesa, Thuram... Sampdoria je slavila 5:2, a već u prvom dijelu bilo je 3:0, kod sva tri gola Buffon je loše reagirao. Prvo mu je Montella zabio sa 30 metara, lobovao ga je, praktički, na crti, zatim je loše izletio, pa zakasnio. A onda je zbog ozljede koljena izišao u 48. minuti, šepajući je napustio teren. S tri gola u mreži, kasnije je Nista, njegov zamjenik primio još dva.

Dan poslije, na dan kad je rođen Adrian Šemper, Buffon i Parma su vidali rane nakon teškog poraza, mora se priznati, brzo ih zavidali. Jer, već idućeg vikenda u Parmi je pao Milan 3:1.

Linker
18. travanj 2024 14:14