Marko Rog
 Goran Mehkek / CROPIX
SALZBURG KAO SUDBINA

LEGENDA MODRIH SAVJETUJE KRANJČARA UOČI UTAKMICE ODLUKE 'Dinamo obavezno mora izbjeći jurnjavu'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2016. 20:27

Zoran Mamić bio je na klupi Dinama u ona dva posljednja, teška poraza protiv Salzburga u Europskoj ligi, naravno da pamti onih 2:4 i 1:5... Javio se na naš poziv, ali je kazao.

- Ne bih želio ništa komentirati prije današnje utakmice - kazao je.

To se moglo i očekivati. Mamić je bio trener prije Kranjčara, pa sigurno sada ne želi pametovati, davati bilo kakva mišljenja i savjete. Trener koji je sad daleko od Dinama vjerojatno drži da to nema smisla. Uostalom, za vrijeme svoje uspješne karijere u plavom klubu nikad nije volio komentirati druge utakmice, klubove, svoje kolege, uvijek je bio isključivo koncentriran na svoj posao u Maksimiru. Tako je i sada, ima posao u Saudijskoj Arabiji, bavi se svojim momcima, a Dinamu, jasno, želi uspjeh. Srce će mu danas jako kucati na Modre. Htjeli smo ga pitati i kako je onda uspio pobijediti Austriju u Beču s 3:2, prije tri godine u play-offu Lige prvaka, nakon što su Modri u Maksimiru pod vodstvom Krune Jurčića izgubili s 0:2 i na koncu nisu uspjeli. Međutim, treba poštivati njegovu odluku da ne komentira klubove u kojima ne radi.

Ali kad smo već kod tog Salzburga koji ne može izgubiti od Dinama i koji plavima “nabija čvrge”, htjeli smo čuti mišljenje Igora Cvitanovića, čovjeka koji je skupa s Mamićem sjedio na klupi u ta dva ogleda u kojima je ZG klub teško stradao.

- Teško je odgonetnuti što se događalo u te dvije utakmice u kojima smo ukupno primili devet golova. Naravno, sasvim je jasno da su bili kvalitetniji i bolji. Nakon što smo primili prve golove, ušli smo u krizu, iz kojeg nije bilo povratka. Salzburg je to maksimalno iskoristio - kaže Cvitanović.

Držati posjed lopte

Što se danas ne smije ponoviti iz te dvije utakmice koje su porazno završile za Dinamo?

- Mi smo tada prihvatili jurnjavu, to nismo smjeli, jer su oni tjelesno bili moćniji od nas. Ne mislim sad ovdje davati savjete kolegi Kranjčaru niti se miješati u njegov posao, ali kad već pitate, mislim da trebamo smiriti igru i držati posjed lopte. Onda imamo mnogo veće šanse. Nikako se, zaista, nikako se ne smijemo s njima upustiti u neku ludu jurnjavu, jer Austrijanci su poput Nijemaca, jako mnogo trče i rade, zato mi moramo kroz smirenu igru i posjed doći do svojih prilika za poentiranje.

Iako nije sjedio na klupi u onoj Mamićevoj pobjedi protiv Austrije od 3:2, kad je zamalo pobjegla Liga prvaka, Cvitanović je gledao taj ogled. Je li ta utakmica možda recept za danas?

- Dinamo može svakoga dobiti u gostima. To nije problem. Međutim, problem je što će jako nedostajati Marko Pjaca! S obzirom na dosta rotacija u momčadi i dosta mladih igrača, te onih koji su bili ozlijeđeni, pitanje je u kakvom je stanju momčad za današnji uzvrat. Objektivno, Salzburg je na svom terenu favorit. Ali vjerujem da Dinamo može izboriti Ligu prvaka.

Salzburg nije tako jak

Kako vam izgleda ovaj današnji Dinamo nakon odlaska Zorana Mamića i vašeg stručnog stožera?

- Dinamo ostvaruje ciljeve. S Rijekom je prvi u HNL-u, ostvario je plasman u Europsku ligu. Sad je prilika da se uhvati Liga prvaka. Teško mi je kazati igra li sad Dinamo bolje ili slabije u odnosu na naše vrijeme. Tijekom sezone će se dizati, Cico će sve dobro posložiti.

Je li ona momčad koju je vodio Zoran Mamić bila jača pod ove koje vodi Kranjčar?

- Već sam kazao, svaka momčad bi bila jača s Markom Pjacom! S tim da smo mi imali i Angela Henriqueza koji je tada zabijao golove, bio je u formi. Jako dobro je igrao i Antolić koji je sada u malom padu. Ali vjerujem da će se Antola vrlo brzo vratiti u pravu formu. Imali smo Ademija... Nije mi lako sad kazati je li Jonas na razini Ademija. Ali bez obzira na sve što sam kazao, ja sam kad je Dinamo u pitanju optimist i mislim da možemo u Ligu prvaka. Jer, Salzburg nije tako jak kao onda kad smo mi igrali s njima - zaključio je Cvitanović.

Ambijent u Maksimiru sigurno nije onakav kakav Modri zaslužuju

Zašto svi stručnjaci govore da Dinamo igra bolje u gostima?

- Gledajte, ambijent u Maksimiru nije onakav kakav Dinamo zaslužuje. Pritisak na igrače je mnogo veći u Zagrebu nego negdje vani. Ne mislim da je fizionomija momčadi bolja za gostovanja, jer Dinamo zapravo i ne zna igrati na kontre, s obzirom na to da u HNL-u stalno igramo na polovici suparnika, pa se teško “prešaltati” na drukčiju igru u jednoj ili dvije utakmice. Možeš postaviti momčad i defenzivnije, ali pitanje je hoće li to donijeti rezultat.

Linker
18. travanj 2024 13:17