Reuters / Russell Cheyne Livepic / REUTERS
PRED PLASMANOM U ELITNO NATJECANJE

NEKADAŠNJI STOPER DINAMA NA PRAGU ULASKA U LIGU PRVAKA 'O Hrvatskoj više uopće ne razmišljam, nema se tko što buniti niti prigovarati'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. kolovoz 2017. 18:06

Celtic Joze Šimunovića praktički se već plasirao u Ligu prvaka. U prvoj utakmici play-offa za ulazak u elitno klupsko natjecanje na svijetu, na svom Celtic Parku u Glasgowu pobijedili su Astanu s 5:0. Uzvrat će biti samo formalost. Kompletnu utakmicu za pobjednike odigrao je Jozo Šimunović, što naravno nije nikakvo iznenađenje, jer bivši nogometaš Dinama ima maksimalno povjerenje trenera Brandona Rodgersa. Šimunović igra odlično, jedna je od krucijalnih karika kultnog škotskog kluba.

- Samo na početku utakmice imali smo lagano odmjeravanje snaga, ali nakon toga preuzeli smo potpunu kontrolu utakmice, nisu nam mogli ništa. Uostalom, rezultat je sve rekao o ovoj utakmici. Ima naravno još jedna utakmica, taj uzvrat, ali kako stvari stoje, sve je gotovo, igrat ćemo Ligu prvaka. Samo trebamo biti pametni, i to bi bilo to... Naš cilj je jasan, idemo pobijediti i na gostovanju - kaže nam Šimunović.


All Goals & highlights - Celtic 5-0 Astana... by goalsarena2017

Znam tko su prijatelji

Šimunović je prije nekog vremena bio zanimljiva priča, jer je postao reprezentativac Bosne i Hercegovine. S obzirom da ga izbornik Vatrenih Ante Čačić nije pozivao, Jozo se odlučio postati reprezentativac susjedne države jer je na to imao pravo s obzirom da su mu roditelji iz Jajca. Rođeni Zagrepčanin tako će svoj prvi nastup za BIH ubilježiti protiv Cipra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a četiri dana kasnije društvo izbornika Mehmeda Baždarevića gostuje kod Gibraltara. Inače, Šimunović je krajem prošlog mjeseca od FIFA-e dobio ‘zeleno svjetlo’ za nastup u bosansko-hercegovačkom dresu.

- Da, stigao mi je prvi poziv za okupljanje reprezentacije BIH, nadam se da ću protiv Cipra debitirati u novom dresu, a tome se baš veselim,

Kao što vjerojatno znate, Jozo Šimunović je igrao u svim mladim selekcijama Hrvatske uključujući i onu U-21. Ali, poziv u najbolju vrstu nikada nije dobio, iako je postao jedan od najboljih igrača Celtica, nezamjenjiv na stoperskoj poziciji. Obitelj mu je bila velika potpora kad se radilo o donošenju odluke, ali pitamo ga kako s reagirali njegovi prijatelji, znanci... Je li i tu imao potporu kad se odlučio zaigrati za BIH?

- Znam tko su mi pravi prijatelji. Uvijek sam znao. Od njih sam dobio veliku podršku. Istina, nikome nisam ništa govorio, trebao sam u miru donijeti odluku, nisam želio nikome ništa pričati dok se sve na završi. Naravno, najbitnija je podrška moje obitelji, a onda naravno i svih mojih prijatelja.

Je li bilo i nekih disonantnih tonova, zamjera li vam netko zamjerio što ste odlučili igrati za BIH, što ste se odrekli hrvatskog dresa? Istina, niste dobivali pozive, ali ipak...? Je li vam netko od vaših znanaca kazao; ‘Jozo nisi baš trebao’.

- Nema se tko što buniti, niti prigovarati, niti mi išta spočitavati. To je moja odluka. Svjesno sam je donio, svjesno odlučio, nitko mi ništa nije sugerirao. Držim da sam donio posve ispravnu odluku. Nadam se da ću opravdati povjerenje izbornika Mehmeda Baždarevića, te reprezentacije BIH.

Želimo u Rusiju

Možete li do Svjetskog prvenstva u Rusiji?

- Idemo utakmicu po utakmicu. Trenutačno smo treći na ljestvici, teško je sad nešto prognozirati. Dat ćemo sigurno sve od sebe kako bi bili što bolji i otišli na skup najboljih na Globusu. Zašto ne bismo otišli? Šansa postoji, ali kažem polako, idemo utakmicu po utakmicu, prvi je Cipar.

A hoće li se Hrvatska plasirati u Rusiju?

- O tome neka oni razmišljaju... Ja sad razmišljam samo o reprezentaciji BIH! Naravno i o svom Celticu - zaključio je Šimunović.

Linker
20. travanj 2024 12:13