REUTERS
TO JE MODERNI NOGOMET

ONI SU APSOLUTNI HIT LIGE PRVAKA, A SADA JE I NAJVEĆIM KONKURENTIMA JASNO DA BI MOGLI OTIĆI DO KRAJA 'Nije nam bitno koga ćemo izvući!'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. travanj 2017. 10:29

Svaka čast Realu, Atleticu i Juventusu, ali Monaco je pravi hit ovosezonske Lige prvaka. Od tri nabrojena europska velikana očekivalo se da bi mogli daleko dogurati među europskom elitom, ali malo tko je među četiri najbolja kluba staroga kontinenta vidio klub iz Kneževine.

Momčad koju je sjajno posložio portugalski stručnjak Leonardo Jardim jučer je i u uzvratnom susretu četvrtfinala bila bolja od Borussije Dortmund te je osigurala svoje prvo polufinale u Ligi prvaka nakon 13 godina, a naš Danijel Subašić 'naslijedio' je svog sugrađanina Dadu Pršu. Ujedno je Monaco postao i prvi francuski klub, koji se plasirao u polufinale LP nakon Lyona 2010. godine, a k tome je, ne smije zaboraviti, i vodeći u francuskom prvenstvu.

- Zaslužili smo proći u polufinale. Ovo je čarobni trenutak za našu mladu i ambicioznu momčad - naglasio je Valere Germain.

Opet je sjajan bio 18-godišnji napadač Kylian Mbappe, zabio je i kapetan Falcao, a točku na 'i' je nakon nepunih pola minute na terenu stavio Germain. Reus je svojim golom nakratko donio nadu, ali Borussiji je puno toga nedostajalo da bi mogla parirati odlično raspoloženom suparniku.

- Da nismo vjerovali da ovo možemo napraviti, ne bismo to napravili. Nakon svakog koraka kojeg smo učinili, nastavili smo dalje raditi. Moramo i dalje ići istim putem, i pokušati popraviti ono što nije bilo dobro. Mislim da smo u nekim trenucima bili previše pasivni, da smo se preduboko povlačili. Protiv dobrih momčadi to ponekad morate učiniti, ali rezultat je dobar. Nije bitno koga ćemo sljedećeg izvući, u polufinalu su samo veliki klubovi, a mi ne želimo nikoga izbjeći - izjavio je Monacov junak Kylian Mbappe.


jjjj

Gostima iz Dortmunda sigurno je i dalje u mislima bio prošlotjedni bombaški napad na njihov autobus, i bilo je upitno koliko su se u takvim okolnostima mogli koncentrirati na nogomet. Tim više što im je lokalna policija temeljito pregledala autobus prije odlaska na stadion, zbog čega je i početak utakmice kasnio pet minuta.

Domaći su navijači već u 3. minuti počeli sa slavljem. Mendy je nakon solo prodora tukao s ruba kaznenog prostora, a Bürki je samo odbio loptu do Mbappea, koji je pospremio u mrežu za rano vodstvo Jardimove momčadi. A već u 17. minuti lider francuskog prvenstva riješio je sve nedoumice oko prolaska u polufinale Lige prvaka. Mbappe je na lijevoj strani pronašao Lemara koji šalje precizan ubačaj pred vrata Borussije, a tamo je potpuno sam bio domaći kapetan Falcao koji takve prilike ne promašuje, glavom je matirao Bürkija za velikih 2:0.

Subašić je na vratima bio siguran, obranio je dva pokušaja Reusa, jednom je dobro istrčao pred Aubameyanga, a u 14. minuti pomogla mu je i vratnica koju je iz slobodnog udarca pogodio Sahin. No, u 48. minuti bio je nemoćan, kad je Reus nakon asistencije Dembelea vratio nadu Borussiji. Ipak, preokreta nije bilo, a Monaco je u završnici potvrdio pobjedu preko Germaina kojem je asistirao Lemar.

- Počeli smo dobro s nekoliko opasnih poteza, ali ubrzo smo primili nesretni gol i to je malo poljuljalo našu vjeru. Nakon toga smo napravili previše pogrešaka u dodavanjima i postavljanju. U drugom poluvremenu pokušali smo se vratiti, ali nismo uspjeli, nismo bili dovoljno dobri da bi izborili prolaz - rekao je trener Borussije Dortmund Thomas Tuchel.

Njegova je momčad u obje utakmice bila oslabljena neigranjem nekoliko važnih igrača, a opasni Aubameyang praktički se nije ni vidio pokraj čvrste Monacove obrane.

- Naše su im pogreške pomogle da postignu dva rana pogotka, što je nama znatno otežalo posao. U nastavku smo odigrali dobro, dali smo sve od sebe, ali na kraju je došao taj njihov treći gol. Kod prvog sam pogotka ja pogriješio, trebao sam šakama dalje izbiti loptu - samokritičan je bio gostujući vratar Roman Bürki.

Linker
20. travanj 2024 09:36