Mario Mandžukić i Luka Modrić.
 Clive Rose/Getty Images
NEMA NAS PLANETA

PRAVA NOGOMETNA VELESILA, NITKO KAO HRVATSKA Finale čeka. Koga? Kako god bilo, hrvatska zastava vijorit će se i Millennium stadionom!

LIGA PRVAKA Zaigraju li u polufinalu Real, Atletico, Juventus i Monaco, bit ćemo jedina država u Europi koja ima igrače u sva četiri sudionika
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. travanj 2017. 11:52

Juventus, Monaco, Real i Atletico. Ako je to poker za polufinale Lige prvaka, u Hrvatskoj će se utakmice pratiti kao naša domaća stvar. Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Luka Modrić, Mateo Kovačić i Šime Vrsaljko, ukoliko bude oporavljen. Petorica Hrvata u sva četiri kluba, pa još i Marko Pjaca kao navijač s rehabilitacije Bijelo-crnih.

Talent najjači adut

To su momčadi s prednošću nakon prvih utakmica, i to ne malom. Potvrde li je sljedeći tjedan, u Cardiffu ćemo 3. lipnja imati hrvatsko finale. Jer već i polufinala će biti takva. Barcelonine šanse da poremeti taj scenarij mjere se veličinom zrna pijeska na katalonskim plažama, Leicesterove, Dortmundove i Bayernove nisu puka fikcija, no preokreti na gostovanjima kod vodećih momčadi liga Petice (Real, Monaco) ili domaća pobjeda s dva razlike kontra Simeoneova Atletica spadali bi u red pothvata koji se ne zaboravljaju. Premda nakon Barcelonine šestice PSG-u ništa ne može konkurirati za čudo 2017., osim ako sami ne eliminiraju Juventus.

Nakon što su Ivica Olić i Danijel Pranjić 2012. na Allianz Areni s Bayernom ostali bez titule s bijele točke (Chelsea), smiješi nam se da petu godinu zaredom imamo prvaka Europe. Možda opet dvojicu kao lani u Milanu gdje su Modrić i Kovačić slavili s Realom. Luka je na odličnom putu prema trećoj kruni, Mandžukić ganja drugu u kojoj ima golemu ulogu, za razliku od Kovačića u Kraljevskom klubu. Danas je samo pitanje: Mandžukić, Modrić, Rakitić, Modrić i Kovačić, tko će nastaviti niz.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 19:  Ivan Rakitic, Mario Mandzukic and Luka Modric (L-R) of Croatia celebrate after the FIFA 2014 World Cup Qualifier play-off second leg match between Croatia and Iceland at Maksimir Stadium on November 19, 2013 in Zagreb, Croatia.  (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Alex Grimm/Getty Images
Rakitić, Mandžukić i Modrić

Pamtimo napadače, veznjake, stopere i braniče, zabijene golove u završnom ogledu Mandžukića i Rakitića, velike i male uloge, ali nikad u “utakmici svih utakmica” klupskog nogometa nismo imali - golmana! Danijel Subašić s hitom sezone Monacom nadire ka povijesnom dometu. Zvone imena Beare, Katalinića, Škorića, Ivkovića, Ladića, Pletikose i tolikih Ikara među vratnicama, no “zadarska hobotnica” na putu je da nadmaši sve. U četvrtinalu se nalazio prije dvije godine, rezultat 3:2 iz Dortmunda sugerira da je to bila tek odskočna daska za sezonu snova u kakvoj uživaju. Izvedu li je jednako do kraja...

Manaus, Brazil, 180614.
Arena Amazonia.
20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. 
Utakmica 2. kola skupine A izmedju Kameruna i Hrvatske.
Na fotografiji: zagrijavanje hrvatskih igraca uoci pocetka utakmice, Stipe Pletikosa.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Stipe Pletikosa

Španjolska, Italija i Francuska. Tri su mediteranske zemlje ponajboljeg nogometa na kontinentu. I Hrvatska s njima. Ne s klubom kao one, jer to nije objektivno ni očekivati, ali s odličnim igračima. Statistika fascinira: zaigraju li u polufinalu Real, Atletico, Juventus i Monaco, bit ćemo jedina država u Europi koja ima igrače u sva četiri sudionika. Jedina. I samo jedna od dvije na svijetu. Uz Brazil. Čak i Španjolska, Italija i Francuska to nemaju. I njima nedostaje nogometaš barem u nekom klubu. Kao i Nijemcima, Portugalcima... Nogometni svijet nam se klanja.

Hrvatska je imala sjajne nogometaše, španere kojima se divio planet, trojicu dobitnika Zlatne kopačke u različitim izborima, Dražana Jerkovića na Svjetskom prvenstvu 1962. godine, Davora Šuker, čemu smo se posebno radovali 1998. jer je bili pod našim barjakom, Josipa Skoblara kao prvog golgetera u europskim ligama sezone 1970/71. Samo “kockasti” dres nosili su Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Alen Bokšić, prvaci Europe, pa Dario Šimić, Igor Bišćan, Robert Jarni, Dado Pršo, Boris Živković, Marko Babić, Igor Tudor, Goran Vlaović, Jurica Vranješ... dobitnici ili gubitnici u završnim utakmicama, ali nikad nismo imali toliku koncentraciju kvalitete u najvećim klubovima, ni tako široku lepezu rezultata.

Robert Belosevic / CROPIX
CROPIX

Talent najjači adut

Nedavno su brojni ukrajinski novinari pohodili Zagreb, pitali su nas: u čemu je vaša tajna? Kako to da je Hrvatska u nogometu tako moćna? Mi smo toliko uložili, pa nemamo ni približno takve igrače, otkrijte nam formulu! Kako Dinamo baca na tržište tolike svjetska asove? Što smo mogli odgovoriti: talent je najjači adut Hrvata, ali u našim klubovima očito znaju kako ih usmjeriti da postanu asovi. Bez obzira što će se i dalje svako malo netko požaliti da mnogo nadarenih propada. Gdje bi nam bio kraj kad bismo samo imali prave kampove i stadione? Nogomet bi nam definitivno bio najjača proizvodnja u državi.

Wales čeka. Koga? Kako god bilo, hrvatska zastava vijorit će se i Millennium stadionom.

Linker
17. travanj 2024 10:18