CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

PROGNOZE UGLEDNOG TRENERA UOČI GOSTOVANJA JUVEA NEĆE SE SVIDJETI MODRIMA 'Dinamovi izgledi su sićušni. Da je ostao Rog, bila bi to neka druga priča'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 26. rujan 2016. 00:59

Juventus dolazi u Zagreb. Za razliku od 1967. godine, kada se Branko Zebec i Štef Lamza nisu ponijeli nimalo kavalirski prema “staroj dami”, zgazili su je sa 3-0, danas se Dinamov navijači pitaju - postoji li barem jedan razlog za optimizam? Jedan jedini?

Na žalost, ne vidim ga, jer, Gianluigi Buffon je “Jašin” za Livakovića, Bonuccija i Benkovića smiješno je usporediti, jer Leonardo Bonucci figurira kao najbolji stoper na svijetu, neukusno je povlačiti paralelu između Miralema Pjanića i Ivana Fiolića, da ne govorimo o usporedbi klase Higuaina i Soudanija. Kao i između trenera Maxa Allegrija i Željka Sopića.

Postoji li barem jedan promil nade za modri puk? Jedino izlizana i smiješna sintagma - “danas svi igraju nogomet”, i da je publika dvanaesti Dinamov igrač. No, bojim se da ni dvanaesti, u ovom času svakako najbolji Dinamov igrač, ne može nauditi mega-momčadi, koja stoji u istom redu kao Bayern, Real Madrid, Barcelona i Manchester City.

Ivan Jurić, trener Genoe, samozatajan je tip. Njegovo pojavljivanje u medijima je raritet, iako je uz Slavena Bilića i Niku Kovača najbolje plasirani hrvatski trener u Europi. Jedini je Hrvat koji je, osim pokojnog Tomislava Ivića, koji je kratko bio trener Avellina, trenirao momčad iz Serije A. Približio mu se tek Nenad Bjelica, koji je vodio momčad La Spezije u Seriji B.

REGGIO NELL'EMILIA, ITALY - SEPTEMBER 18:  Ivan Juric head coach of Genoa CFC during the Serie A match between US Sassuolo and Genoa CFC at Mapei Stadium - Citta' del Tricolore on September 18, 2016 in Reggio nell'Emilia, Italy.  (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)
Giuseppe Bellini/Getty Images
Ivan Jurić

Ne igraju lijepo

Ivan Jurić, koji se kao trener Crotonea probio u elitnu talijansku ligu, najkvalificiraniji je govoriti o snazi i eventualnim slabostima Juventusa, ako pukotina uopće ima. Ne znam hoće li njegovu analizu Željko Sopić prihvatiti kao relevantnu, ovo su tek Jurićeve skice u jednom kratkom intervjuu.

- Kada se govori o Juventusu, koji igra u sustavu 3-5-2, ne može se zanemariti činjenica da je njihova obrana, Barzagli, Bonucci, Chiellini, poduprta golmanom Buffonom, jedna od najboljih na svijetu. Bolja je možda samo Bayernova obrana, Lahm, Boateng, Hummels, Alaba, koja je zastrašujuće sigurna, ove jeseni, pod Ancelottijem, primili su samo jedan gol. Obrana Juventusa nije u top formi, na pet prvenstvenih utakmica “kasirali” su četiri gola, što govori da se tek zagrijavaju.

CROTONE, ITALY - APRIL 23: Head coach of Crotone Ivan Juric celebrates with his son after the Serie B match between FC Crotone and Como Calcio  at Stadio Comunale Ezio Scida on April 23, 2016 in Crotone, Italy.  (Photo by Maurizio Lagana/Getty Images)
Maurizio Lagana/Getty Images
Ivan Jurić

Ipak, snaga Juventusa je u napadu?

- Ne igraju najljepši nogomet, taj epitet pripada Napoliju, ali, njihov pobjednički mentalitet je figura više u svakoj utakmici. Točno je da je njihova prednja linija vrlo ubojita, Higuain i Dybala čine prvi napad, a Miralem Pjanić je opasan i kao razigravač i kao izvođač slobodnih udaraca...

Ima li Juventus uopće slabu točku, Ahilovu petu?

- Najveći problem su im prekidi, umorni su od Europskog prvenstva, jer, njihova zadnja linija je i reprezentativna. Nije to Juventus od prošle godine, iako - teško im je dati gol. Ni Higuain, njihov najjači adut, još nije u top formi, iako je u šesnaestercu nevjerojatan i teško će se neiskusna i mlada Dinamova obrana hrvati s najboljim napadačem u Europi. A to Higuain jest...

Barem se modri ne trebaju bojati Mandžukića?

- Ne znam kako će Allegri sastaviti napadački par u Zagrebu, ali, kada dođete u klub, u kojem su Higuain i Dybala, ne možete očekivati punu minutažu. Makar je Mandžukić u Italiji vrlo cijenjen, jer je radnik, a ovdje treneri obožavaju takve igrače. Marko Pjaca je tek došao, tek se privikava na odnose u jednom doista velikom klubu. Nisu ga angažirali da im već u ovoj sezoni donese Ligu prvaka, Pjaca je za Juventus igrač budućnosti, ovdje bi mogao postati ono što je nekada bi Bokšić.

Zagreb, 190816. 
Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica prve MAXtv lige izmedju Dinama i Splita.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Marko Rog

Podvucimo crtu, kakvi su Dinamovi izgledi?

- Objektivno, vrlo mali! Sićušni. Da je ostao Marko Rog, bila bi to druga priča. Samo jedan takav igrač može promijeniti odnos snaga i napraviti velike stvari...

Simpatizirate Roga?

- Jako mi se sviđa, podsjeća me na Silvija Marića. Napoli je prvi korak, došao je u klub koji igra najljepši nogomet u Italiji i njegova energičnost će biti dobro prihvaćena. No, mora biti strpljiv, Italija je drugi svijet, nogomet u Hrvatskoj i nogomet u Italiji nisu isti sport. Nadam se da će Rog dobiti priliku u Napoliju i da će je iskoristiti.

Što bi bilo kad bi bilo Nije nimalo obećavajuće kada slušate rasčlambu Ivana Jurića. Dinamo nema niti jednu jedinu kartu, koju može suprostaviti Juventusu. Osim čuda. Dragi moji, ne vjerujte u čuda, vjerujte u ono što vam je rekao Ivan Jurić, trener koji se svakog vikenda tuče s velikanima talijanskog nogometa. Kazao je veliku istinu; “da je ostao Rog, bila bi to druga priča.” Ah, da je ostao, ni Cico Kranjčar ne bi bio bivši, ni Rijeka ne bi bila ispred Dinama, ni Dinamo ne bi bio treći i imao bi kakve takve šanse protiv vodeće momčadi Serije A...

Linker
23. travanj 2024 21:49