REUTERS
LJUDI U CRNOM

RIJEKA SE MOŽE NADATI, OLYMPIACOS BI GA NAJRADIJE ZABORAVIO Rijeci sudi policajac koji je ušao u povijest kao videosudac, a Hrvatima iznimno odgovara

DANNY MAKKELIE Nizozemski sudac neobične karijere sudit će uzvrat na Rujevici
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. kolovoz 2017. 01:43

Danny Makkelie glavni, Mario Diks i Hessel Steegstra pomoćni, Kevin Blom i Kamphuis Jochem dodatni te Bas van Dongen kao četvrti sudac. Ova će nizozemska šestorka dijeliti pravdu na uzvratnom dvoboju 4. pretkola Lige prvaka u utorak 22. kolovoza s početkom u 20.45 sati na Rujevici.

Makkelie nije sudac iz najviše svjetske kategorije. Ovaj je 34-godišnjak rođen u Willemstadu, gradu u Curacauu u Malim Antilima, inače nizozemskoj koloniji. Davno se odlučio za suđenje, još se kao desetogodišnjak prihvatio zviždaljke. Sa 22 godine je 2005. debitirao u 2. nizozemskoj ligi, a od 2011. godine sudac je s FIFA-inom značkom i tada je postao najmlađi nizozemski sudac s tim priznanjem. U srpnju 2011. godine debitirao je u Europskoj ligi sudeći utakmicu RB Salzburga i Liepajas Metalurgsa, a godinu dana kasnije u Ligi prvaka sudio je dvoboj Željezničara i Maribora.


All Goals & highlights HD - Olympiacos (Gre...

Ne može bez policije

Zanimljivije je dvoboje imao prilike suditi u karijeri, dvaput Nizozemski superkup, jednom finale Nizozemskog kupa, a 2014. čak su angažirali Moldavci da sudi finale njihova kupa između Šerifa i Zimbrua. Prošle je sezone bio i na Svjetskom klupskom prvenstvu gdje je bio - video sudac! Viktor Kassai bio je glavni sudac na utakmici između Atletico Nacionala i Kashime Antlersa, kada je Makkelie ušao u povijest donijevši prvu videodluku ikad na velikim natjecanjima sugeriravši Kassaiju da dosudi kazneni udarac za Japance.

Makkelie je kao policajac radio od 2000. do 2010. godine, kad je promijenio posao i zaposlio se u Nizozemskom savezu kao savjetnik mladih sudaca. No nije dugo izdržao, već 2012. podnio je ostavku i vratio se policijskom poslu. Trenutačno radi 20 sati tjedno u Dordrechtu i kombinira policijski posao sa sudačkim.

Pao je i Bilbao

Hrvatski klubovi s nizozemskim sucem imaju lijepa iskustva. U kolovozu 2012. Makkelie je sudio utakmicu Slavena Belupa i Athletic Bilbaa, koju su Farmaceuti dobili sa 2:1. Godinu dana kasnije pod njegovom je arbitražom Dinamo Zagreb sa 3:0 slavio kod Šerifa u Tiraspolju, a u prosincu te 2013. utakmica Betis - Rijeka, koju je on sudio, završio je 0:0. Posljednji put s Hrvatima je ‘surađivao’ 2014. kad je Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka kod Aalborga slavio sa 1:0.

Olympiacosu je, pak, sudio dvaput. Prvo u uzvratu šesnaestine finala Europske lige u sezoni 2014/15. kad su Grci kod kuće odigrali 2:2 s Dnjiprom i ispali, a Makkelie je u 51. minuti isključio igrača Olympiacosa Luku Milivojevića. Nije grčki prvak bio bolje sreće ni u ožujku ove godine. Sudio je Nizozemac Olympiacosu koji je u prvom dvoboju osmine finala Eurolige s Bešiktašem odigrao 1:1, a u uzvratu doživio težak poraz od 4:1

Linker
19. travanj 2024 01:44