Zlatko Kranjčar
 Foto: Boris Kovacev / CROPIX
VJERA JE BILA KLJUČNA

TRI KLJUČNA POTEZA VIZIONARA ZLATKA KRANJČARA 'Cico može dobiti novi nadimak - Nostradamus'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. kolovoz 2016. 00:00

Ne znam hoće li zazvučati pretenciozno, ali Zagreb opet živi sa svojim Dinamom. Modri su se vratili na ulice, u domove, u dušu metropole. Pričao mi jučer prijatelj, koji je u srijedu navečer izgubio svaku nadu, pa je oko 80 minute utakmice u Salzburgu, kako bi smirio živce šetao psa po svome kvartu, kako je sve buknulo kad je zabio Fernandes...

- Najednom sam čuo vrisku, oduševljenje, iz stambenih zgrada oko mene se čulo “gooooool...”.

Majstorsko djelo

Pojurio je kući, stigao vidjeti drugi gol, Soudanijev. Na kraju utakmice zvonili su mu susjedi, uletjeli s bocom šampanjca u stan, veselica je trajala do jutra.

Ne pada mi napamet pretjerivati, uspoređivati ovo s nekim davnim slavnim godinama, ali zar sve to ne podsjeća na onu 1982. godinu i poznato skandiranje kad su Modri uzeli naslov prvaka bivše države: “Izađite na balkone, pozdravite šampione!” Poklonici Dinama u srijedu kasno opet su bili na balkonima, metropola je opet živjela sa svojim klubom, sa svojim Dinamom. Je li pobjeda nad Salzburgom bila i konačni znak povratka navijača svom voljenom klubu? Konačno, zar navijanje u Red Bull Areni nije već bio krasan znak promjene odnosa. Zdušno se navijalo, nije se upalila ni jedna baklja, nije bilo vrijeđanja, ružnog ponašanja... Samo pozitiva.

Jučer prijepodne zvali su me znani i neznani, svi su bili oduševljeni Dinamom, Cicom Kranjčarom, Fernandesom, Soudanijem, Eduardom, Ćorićem, Benkovićem... Nazvao me i nogometni stručnjak, trener i sjajni TV komentator Elvis Scoria.

- Cico može dobiti novi nadimak. Možemo ga zvati Nostradamus. Onako predviđanje događaja na utakmici, onakve poteze u pravo vrijeme ne bi povukao ni Nostradamus. Sve što je dodirnuo, Kranjčar je pretvorio u zlato. Kakav potez je izveo sa Schildenfeldom, kako je u pravo vrijeme uveo Ćorića i Pavičića... Briljantno. I da, sjećate li se onog poteza prije drugog pogotka? Trideset sekundi prije toga, Schildenfelda vraća natrag, a onda Soudani zabija. Nikad ne reci nikad, ali držim da se takvo vođenje utakmice, takva kompletna priča utakmice više ne mogu ponoviti - kazao nam je znalac Scoria.

Jutro nakon velike pobjede i plasmana u Ligu prvaka, Zlatko Cico Kranjčar mogao je mirno uživati u svom majstorskom djelu.

- Uvijek sam vjerovao u ovo, nikad nisam sumnjao da ćemo mi ovo napraviti. Od prvog dana... - kazao je Kranjčar

Pokazali karakter

Na pitanje koji je bio prijelomni trenutak utakmice, kazat će:

- U stanci između dva poluvremena. Tada je došlo do određene kritike s moje strane, rekao sam dečkima što trebaju popraviti, korigirati u igri da bi postali bolji, da dođemo do izjednačenja. Tek smo drugo poluvrijeme odigrali onako kako smo trebali od starta.

Što ste točno kazali igračima?

- Ne mogu sada sve u detalje, ali bilo je više naših igrača koji nisu bili dobri. Rekao sam im da dođu k sebi i igraju kako znaju i kako smo se dogovorili. Izgleda da su se preplašili. Ne, nisam previše galamio. Dečki su se sjajno vratili, pokazali karakter. To jednostavno imaš ili nemaš. Ovi momci to imaju, definitivno imaju.

Mnogi kažu da je krucijalni potez bio uvođenje Gordona Schildenfelda na poziciju centarfora. Kad mu je ta ideja pala napamet?

- Nešto se trebalo poduzeti, utakmica je bila u smiraju, u razgovoru sa Sopićem i Marićem kazao sam: “Dečki, jedino nam ostaje ta opcija.” Moji pomoćnici su se složili. Bio je to zapravo normalni potez. S obzirom na to da više nismo imali napadača, to je bila jedina logična šansa. Kasnije sam ga vratio na korektora, odmah smo zabili i drugi pogodak, dečki su zaista zaslužili ovo što su ostvarili.

Super potezi bili su uvođenje Ćorića i Pavičića?

- To je Ante Ćorić kakvog želim! Ali svi koji su ušli bili su izvrsni. Zašto nisam od početka igrao s Ćorićem? Htio sam igrati s tri napadača, da odmah nametnemo jak tempo. Kako se utakmica odvijala, vidio sam da trebam Ćorića, stvorilo se više prostora, tu su se otvarale prilike “jedan na jedan” za koje je Ante idealan.

Eto, uspjeli ste, Liga prvaka je tu, a u noći slavlja stigla je još jedan sjajna vijest. El Arabi Hilal Soudani ostaje u Dinamu?

- Da, barem do zime. Mi bismo htjeli da ostane i duže. To je dobra stvar za Dinamo, ali i za Soudanija. On je od velike važnosti za našu momčad.

Još kad bi ostao i Rog...

- To je stvar o kojoj sad ne bih pričao, jer još ništa nije gotovo.

Hoće li vam trebati pojačanja za Ligu prvaka?

- Gledajte, i da nitko ne dođe, ova momčad može mnogo, može se nositi sa suparnicima u Ligi prvaka. Ovaj kadar je kvalitetan i sposoban za sve izazove. Kad već pitate, mogu kazati da pratimo neke igrače.

Pratimo igrače

Na kojim pozicijama?

- Na poziciji napadača, razmišljamo o jednom obrambenom igraču, možda o jednom veznom. Još ima vremena od kraja prijelaznog roka, vidjet ćemo.

Vi ste postali jedini Dinamov trener u povijesti koji je dva puta plasirao Dinamo u Ligu prvaka. Koji vam je draži uspjeh, onaj protiv Celtica ili ovaj protiv Salzburga?

- Teško je uspoređivati. Ima ona koja kaže “prvi put je uvijek prvi put”. Bilo je veličanstveno sa Celticom, imali smo tada idealnu momčad. Ovaj plasman je s druge strane bio teži. Međutim, svaka čast našim dečkima, pokazali su karakter i kvalitetu. Naravno, kvalitetu tadašnjih igrača i današnjih nećemo uspoređivati, radi se o različitim nogometnim vremenima. No, kazat ću ovako, ovaj plasman u Ligu prvaka je za nijansu veći uspjeh od onog, jer nije bilo mnogo onih koji su u njega vjerovali. Makar sam ja stalno govorio da ovi igrači imaju vrijednost. Potvrdili su je baš kad je trebalo, također i svoj sjajni karakter. Da zaključim, ovaj trijumf je slađi od onog protiv Celtica!

Planovi za Ligu prvaka? Dinamo je plasmanom u Ligu prvaka namaknuo ogroman novac, ali može se i do nekog sportskog rezultata? Priča o Dinamovu proljeću u Europi traje već skoro pola stoljeća...

- Već sam nagovijestio plan. Dočekati proljeće u Europi. Trebamo ga tražiti u utakmicama s onim trećim iz zdjele ždrijeba, koji je otprilike naše razine. Ali i ako je dvadeset posto jači, možemo s njime, možemo s svakim -zaključio je Kranjčar.

Salzburg, Austrija, 240816.
Red Bull Arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, GNK Dinamo protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Slavlje igrača Dinama nakon pobjede

Kakva priča, Zlatko Cico Kranjčar i njegovi plavi dečki. Plus navijači koji opet dišu s Dinamom. Miris nekih prošlih vremena, miris nostalgije koju smo u ovom slučaju godinama dozivali.

TRI KLJUČNA POTEZA ZLATKA KRANJČARA

Razgovor s igračima u stanci između dva poluvremena

Nije Dinamov trener vikao u svlačionici između dva poluvremena utakmice u Salzburgu, ali je podigao glas i jasno detektirao sve probleme koji su njegovi štićenici imali u prvom poluvremenu. Probudio je Juniora Fernandesa i Soudanija, koji su na koncu bili “match winneri” u uveli Dinamo u Ligu prvaka.

Uvođenje Ante Ćorića i Domagoja Pavičića u igru

Ulaskom dvojice finih veznjaka velikog nogometnog znanja u drugom poluvremenu, Dinamove akcije dobile su izgled konkretnosti. Posebno je dobro igrao Ante Ćorić, koji je postao prevaga u sredini travnjaka, kombinacije Modrih dobile su glavu i rep, obrana Salzburga bila je načeta, što je rezultiralo preokretom.

Uvođenje Gordona Schildenfelda na poziciju napadača

Potez za notes. U trenucima kad je izgledalo da Dinamo neće moći zabiti pogodak, Cico uvodi stopera u špicu napada. Šifo je vrhunski skakač, pa je jedan centaršut Stojanovića proslijedio do Fernandesa koji je poravnao “pet do dvanaest”. Nakon toga Benković odlazi u vezni red, Šifo se vraća na svoju poziciju u definitivno stabilizira obranu.

Linker
18. travanj 2024 18:32