Marius Simensen / Digitalsport / CROPIX
GLAVNI CILJ JE ISPUNJEN

HRVATSKI PRVAK OSIGURAO EUROPSKU JESEN DESETI PUT ZAREDOM Rog je srušio sve nade Gruzijaca!

Nogometaši zagrebačkog Dinama slavili su protiv imenjaka iz Tbilisija 1:0 u uzvratu 3. pretkola Lige prvaka i tako s ukupnih 3:0 izborili plasman u playoff rundu natjecanja. Time su ujedno po deseti put zaredom odigurali europsku jesen, odnosno nastup u grupnoj fazi eurokupova.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 18:29

DINAMO TBILISI - DINAMO ZAGREB 0:1 (Rog 9')

DINAMO TBILISI: Scribe – Lobanidze, Amisluašvili, Rene Santos, Špičić (od 46. Kiteišvili) – Jigaur, Parunašvili (od 72. Alvaro -) - Šanturišvili, Coureur (od 46. Gelašvili), Papunašvili – Dvališvili 5,5
DINAMO ZAGREB: Eduardo – Stojanović, Schildenfeld, Sigali, Sosa (od 53. Matel -) – Antolić, Jonas (od 77. Ćorić -), Benković – Rog – Soudani, Fernandes (od 72. Pavičić)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Četiri utakmice, četiri pobjede i Dinamo je osigurao Europu do Božića. Deseti put zaredom europska jesen bit će u Maksimiru, Modri su ispunili prvi i najvažniji cilj, zaradili već minimalno šest milijuna eura, općenito, lakše se diše.

Dinamo u petak čeka suparnika preko kojega će pokušati dohvatiti Ligu prvaka. Onako na prvu sjetit ćemo se 1998, Cico na klupi, Celtic s druge strane, jedna od najdojmljivijih pobjeda Modrih svih vremena. Možda se sudbina poigra pa opet pred Cicu stavi Celtic, vjerujemo da mnogi ne bi imali ništa protiv ako već Dinamo, vrlo vjerojatno, ne bude nositelj. Ali to su već slatke brige, želje i snovi, Dinamo na to ima pravo, petak će se u Maksimiru čekati s guštom. Tu su dakle činjenice, brojke, to je ono što će se pamtiti, Kranjčar je svoj prvi "level" prošao.

Rezultat je tu, Dinamo je u Tbilisi došao po prolaz, ne samo da je prošao nego i pobijedio. Rani gol, uz malo sreće, raritetan, jer Dinamo rijetko zabija iz slobodnjaka, svaki se čeka kao kap vode u Sahari. Marko Rog bio je taj, eto, kad nema Pjace, odluči on, što ako sad i on ode? Falit će, dakako, no o tom potom, još je tu. E sad, s rezultatom nema dvojbe, svi će pokazati palac gore, no ne sumnjamo da će Dinamova izvedba opet podijeliti modri puk.

Kranjčar je predstavio jednu neobičnu postavu, s glavnom mantrom "ne primiti gol". Mudro je Cico prepustio inicijativu domaćinu, napadali su njegovi igrači na samom početku zadnju liniju Gruzijaca, što se pokazalo dobitnim. Taj je pritisak donio prekršaj iz kojega je Rog zabio. Ne znamo bi li bilo drugačije da je bio egal, ali nakon toga igralo se uglavnom na polovici zagrebačkog Dinama, momci iz Tbilisija krenuli su po gol, iako ni u najboljim snovima, sigurno, nisu vjerovali da mogu zabiti četiri komada. Izgledalo je to neobično, jer ovakva obrambena formacija nije ni u Dinamovu ni u Cicinu DNK-u, uvijek se, kad se ulazi u analize, može polemizirati jesu li Modri unatoč svemu, pa i činjenici da cilj opravdava sredstvo, morali pokazati više toga u ofenzivnom dijelu.

Stvoriti više šansi, biti opasniji. Fernandes je odigrao još jednu partiju ispod razine (blago rečeno), ima tu još igrača koji nisu u pravoj formi, ima i onih koji su opet bili dobri. Eduardo siguran na vratima, Schildenfeld se dizao kako je utakmica odmicala, Benković i Jonas držali su sredinu, Soudani je prijetio u prvom dijelu, već spomenuti Rog... Da, po defaultu se očekuje da Dinamo u ovakvim utakmicama, osim što pobjeđuje, radi to i uz umjetnički dojam, jasno je da tu još ima Kranjčar puno posla u stvaranju igre, da će rješenja tražiti i na tržištu. Ali, opet, Modri su u Tbilisiju susret velikog uloga odradili bez stresa, rutinski, onako kako su njih znali pobjeđivati Real, Bayern, Porto i ini velikani, odraditi ih u drugoj brzini, tako Dinamo rješava prepreke poput makedonskog i gruzijskog prvaka.

Nije domaći Dinamo stvorio previše opasnih situacija pred Eduardom, pamtimo tek dvije prave matne situacije iz prvog poluvremena, ostalo su sve mirnoćom i sigurnošću modri otklanjali.

I, zaslužili pohvale za ostvareno, Kranjčaru za ispunjeno obećanje. Rekao je uoči utakmice da se nitko ne treba tresti, rekao je "proći ćemo to, bez brige". Sad je na redu ono drugo obećanje "igrat ćemo još bolje i privlačiti publiku". Jer, dojam bez rezultata ne znači ništa, ali uz rezultat uvijek je u Dinamu poželjno imati i dojam, atrakciju. Rezultat je dakle prisutan!

Linker
03. svibanj 2024 10:25