CROPIX
STRUČNA ANALIZA

RIJEKA U PAKLU PIREJA Može li Kekova momčad 'skinuti' grčkog prvaka? 'Princ s Neretve' otkriva: 'Olympiacos neće podcijeniti Rijeku'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. kolovoz 2017. 10:06

U svijetu Olympiacosa, Dušan Bajević - rođeni Mostarac, član čudesnog Veležova tria BMV (Bajević-Marić-Vladić) - jedna je od nedodirljivih ikona kluba.

U AEK-u se trenerski stvorio, a dolaskom na klupu kluba iz Pireja, prekinuo je desetogodišnju sušu i u sljedeće tri godine izgradio dinastiju uspjeha. I danas, premda umirovljen, četiri naslova prvaka te dva trofeja grčkog kupa, izazivaju strahopoštovanje u crveno-bijelom dijelu nogometno ovisnog Hellasa...

“Princ s Neretve”, kako mu tepaju, koji već 30 godina živi u Grčkoj, javio se jučer iz kruga obitelji, ali uz nekoliko daljnjih koraka stavio se na raspolaganje Jutarnjem...

- Jasno je zašto zovete, ako vam mogu pomoći - dapače - u startu će Bajević.

- Nego, Hrvatska je kao i uvijek jako dobra, potentna, na trenutke impresivna, taj talent s Balkana ne isparava, ali recite, baš me zanima, jesu li se uvjeti iole promijenili - otvorio je razgovor s pitanjem.

- Nažalost, nisu. Djeca stasaju na blatu i prašini, tek su rijetki uspjeli osposobiti nešto bolju infrastrukturu - odgovaramo.

- Ah, nažalost, uvijek ista priča - kao da govori sebi u bradu.

Priča polako, oprezno, svjestan da se u Grčkoj sve čita. Ne čudi ta svojevrsna rezerva, jer grčka broji desetke sportskih tiskovina koje svakodnevno bombardiraju sa svih strana. A Grci znaju biti jako, hm, strasni. Svejedno, međutim, otkriva zašto se veseli večerašnjem srazu na vrućem Karaiskakisu.

- Iskreno, zanima me Rijeka o kojoj, najiskrenije, ne znam mnogo. Znam da ima sistematičnog trenera, da ima neku svoju viziju i da je nakon 11 godina skinula Dinamo s trona, što je velik uspjeh i odaje serioznost, plan i progres.

Pa ipak, je li sve to dovoljno da se skine Olympiacos...

- Olympiacos je, jasno, gigant Grčke, klub koji je naviknuo igrati ovakve utakmice, europski im je kod već ugrađen u klupski DNA. O manama i vrlinama ne bih, ostavio bih to za interne analize, no mogu vam posvjedočiti da se radi o momčadi koja ima četiri seniorska i pet mladih reprezentativaca Grčke, što je jasan znak snage. Radi se, konačno, o sedmerostrukom uzastopnom prvaku države.

Uz same Grke, momčad obiluje i iskusnim strancima, poput Botie, Elabdellaouia, Figueirasa, Gilleta, Kasamija, Odjidji-Ofoea, Parde, Marina, sada i našim Milićem...

- Sigurno je da je iskustvo igranja ovakvih utakmica važno te da je zbog toga Olympiacos i lagani favorit, s obzirom da je, kako kažete, Rijeci ovo najveća utakmica u povijesti kluba. No premda Rijeka nema jaki rejting koji bi izazvao strahopoštovanje, Rijeka se ne smije osloniti na činjenicu da će je Grci možda podcijeniti; Besnik Hasi je tek nedavno stigao u klub i nema šanse da će se momčad uljuljkati. Kao prvo, ovaj je ispit važan i njemu kao novom treneru, ali i momčadi željnoj dokazivanja pred novim šefom. Igrači će htjeti ojačati pozicije unutar momčadi - uvjeren je Bajević, koji kao konačnu snagu ističe onu s tribina.

- Karaiskakis je pakao koji gori svih 90 minuta, bez prestanka, a ne znam je li Rijeka dosad igrala u takvom ambijentu. Premda zvuči kao floskula, nema sumnje da su definitivno dodatna snaga koja momčad gura naprijed, a ujedno impresionira i plaši suparnika. Ne bih se, konačno, bavio prognozama, jer u ovom stupnju natjecanja zaista je sve moguće, radi se naposljetku o prvacima svojih država i to treba respektirati. Kažem, Rijeku ne poznajem dovoljno, ali je ne bih otpisivao unaprijed - zaključio je pirejski raport Princ s Neretve, Dušan Bajević.

Atena,160910. 
OACA Spyro Louis Stadium.
UEFA Europa League - grupa G utakmica  FC AEK Atena - HNK Hajduk Split ( 3:1).
Na fotografiji :   trener AEK-a Dusan Bajevic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Linker
23. travanj 2024 16:07